Arcanum blog

Alain Delon miatt a titkárnő többször elájult

Első fiát sosem ismerte el

2021. május 05. - arcanum admin

Alain Fabien Maurice Marcel Delon 1957-ben kezdte filmszínészi pályafutását. A most 85 éves sztár első filmjéről ugyan még nem, de a másodikról már a hazai újságok is beszámoltak. Minden idők egyik legnagyobb szívtiprója sorra törte a női szíveket, szerelmeit mindenki irigyelte. Ötvenöt éven át láthattuk a vásznon, napjainkban visszavonultan él svájci otthonában.

Nem vállalkozunk most a teljes életmű felkutatására, csak néhány pillanatot ragadunk ki a színész életéből. (Előfizetéssel rendelkező olvasóink Alain Delon nevére rákeresve ezeket a találatokat kapják, a részleteket mindenki kedvére elolvashatja.)

Az első nagy szerelem félrelépéssel ért véget

Az Arcanum adatbázisában a legkorábbi találat Delon második filmjének forgatásáról számol be. Itt ismerkedett meg a gyönyörű színésznővel, Romy Schneiderrel, akit ekkor az osztrákok legismertebb színésznőjeként ismert a közönség. Az újsághír címe jól mutatja, hogy Romy ekkor még sokkal fontosabb volt Delonnál: „Romy Schneider Párizsban filmezik”. A szerelmesek öt éven át alkottak egy párt.

„Párizsban most forgatják a „Christine” című filmet. Főszereplője Romy Schneider, a legnépszerűbb osztrák filmszínésznő. A férfi főszerepet Alain Delon alakítja.” (Esti Hírlap, 1958. 07. 26.)

estihirlap_1958_07_pages140-140.jpg

Esti Hírlap, 1958. 07. 26.

„A produkció titkárnője jónéhányszor elájult”

A filmipar gyorsan meglátta benne a lehetőséget, ő pedig mindent megtett, hogy megmutassa kiváló adottságait. Ehhez az is hozzátartozott, hogy a veszélyes jeleneteket is saját maga vállalta, nem használt kaszkadőrt a mutatványokhoz. Az Ország-Világ beszámolója szerint az izgalmaktól még a titkárnő is elájult.

orszagvilag1957_1960_2_pages495-495.jpg

Ország-Világ, 1960. 12.21.

„Életveszélyes filmfőszerepet játszik Alain Delon, a tehetséges, huszonöt éves színész René Clément új filmjében. Delon egyetemi hallgatót alakít, aki megundorodik a fasisztáktól s szembefordul velük. Egyik jelenetben — első kép — a római Angyalvár tornyáról nézi a fasiszták felvonulását. Egy másik jelenetben — második kép — leereszkedik a várfalon. Alain Delon ezekben a veszélyes jelenetekben nem engedte magát artistával helyettesíteni, s több ízben a szó legszorosabb értelmében, az élethűség kedvéért — az életét kockáztatta. A produkció titkárnője jónéhányszor elájult, amikor a vakmerő fiatal színész megcsúszott vagy megingott a szédítő magasságban.” (Ország-Világ, 1960. 12. 21.)

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

„Vagy én, vagy a fattyú!"

Delon azért szakított Romy Schneiderrel, mert megismerte Nico-t, a német énekesnőt, akitől fia született, ám Delon a gyereket sosem ismerte el sajátjaként. Amikor édesanyja 1982-ben könyvet írt saját életéről, elárulta, hogy fiával egyáltalán nem találkozik, éppen a kisfiú miatt, akit Delon közel húsz év elteltével sem vállalt fel. Christian Aaron Boulogne a megszólalásig hasonlít híres apjára, és életének tragédiája, hogy az a mai napig elutasítja.

„Az édesanya most 71 éves, …és noha mindössze 6 kilométernyire lakik világhírű fiától, Alain Delon filmszínész-világsztártól, csaknem húsz éve hiába várja látogatását. Edith nem haragszik Alainre. Ez, most megjelent, fiáról szóló könyvében is kiderült. A fiú haragszik az édesanyjára. Az ok: Nico Päffgen énekesnő 19 évvel ezelőtt szült egy fiút, akit Christiannak keresztelt és azt állította, hogy Alain Delon az apja. Delon a gyermeket a mai napig sem vállalta. A nagyszülők, Alain édesanyja és mostohaapja viszont felnevelte a fiút, unokájukat. „Vagy én, vagy a fattyú!" — mondta annak idején Alain a mamájának. S mert Edith mama az ártatlan kisgyermeket nem akarta cserben hagyni, Alain összeveszett vele.” (Új Tükör, 1982. 05. 09.)

tukor_1982_04-06_pages281-281.jpg

Új Tükör, 1982. 05. 09.

Hivatalosan 1981-ben rendezett először

Húszéves filmszínészi tapasztalattal úgy gondolta, hogy ideje kipróbálni magát a rendezésben is. A Pour la peau d'un flic című francia alkotás bemutatásakor büszkén számolt be arról, hogy rendezőként is szerepel a stáblistán.

„Magamat úgy tekintem, mint filmszakembert. Bár hivatalosan először szerepeltem a Pour la peau d'un flic címlistáján rendezőként, félhivatalosan már többször közreműködtem. Tizenkét éve producer is vagyok, vállalkozó, és ezen belül mindent csináltam, ami a filmkészítéssel összefügg. Lehet, hogy nem rendezek többet, de akkor is öröm számomra, hogy mesterségem minden csínját-bínját megismertem.” (Film Színház Muzsika, 1981. 42. szám)

Néhány embert még bosszantani akar

A Boldog új évet, anyák! című orosz film az utolsó játékfilm, amelyben láthattuk. Itt saját magát alakította, és hiába tűnt fel később egy Belmondoról szóló dokumentumfilmben, mégiscsak ez az (eddigi) utolsó filmszerepe. Ugyanebben az évben életműdíjat kapott a rangos Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon, köszönő beszédében pedig megígérte, hogy marad még egy darabig, hogy tovább bosszanthasson néhány embert.

majus_01_1200x628px.jpg

A Hét, 1967. 08. 27.

„A csütörtökön késő este tartott ceremónián Alain Delon az életműdíjat átvéve megjegyezte: „Ilyen elismeréseket csak akkor kap az ember, ha fél lábbal már a sírban van, de én megígérem, hogy egy ideig még nem halok meg. Már csak azért sem, mert van pár ember, akiket egy kicsit még bosszantani akarok.” (Kisalföld, 2012. 08. 04.)

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr5616521252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása