1. helyezett ADT kutatásom

#csejtei90

2018. április 17. - arcanum admin

Eddig is lelkesen keresgéltem az Arcanum adatbázisaiban, ezúttal megpróbáltam nem csak magamnak, hanem egy utcának örömet szerezni. 
8 éve élek a II. kerület, Csejtei utcában. Véletlenül akadtam az utca elnevezésére vonatkozó Fővárosi Közgyűlési határozatra és kiváncsi lettem, mit tartogat kedvenc archívumom az utca történetére vonatkozóan.
Két nappal és éjjel gyűjtöttem, összeszedtem, amit tudtam és április 27-én, a Csejtei utca 90. születésnapján, bedobom az utca valamennyi postaládájába. Hátha tetszik valakiknek. 

Tovább

A Mindensoros Nemzet II. rész

Magyar Nemzet 1938-2018?

A "proletárdiktatúra" kormánya nem a nép jóváhagyásával kormányoz, az ellenzékiség legitim állapot, amelyhez legális kereteket kell biztosítani, és minden állampolgárt alanyi jogon megilleti a párttól és a kormánytól független egyesületek létrehozásának lehetősége. A Magyar Nemzet volt az első legális fórum, ahol ezek a fennálló rendszerrel teljességgel összeegyeztethetetlen állítások nyilvánosságot kaptak, ráadásul egy vezető politikus nyilatkozatában. Nyilvánvalóvá vált, hogy a rendszer a felbomlás állapotába jutott. 

Tovább

Bambivalencia

És már Bambi se kapható

A pancsoló kislány, Kovács Eszti idén hetven éves. Egy évvel később született, mint a Bambi, mely kapható volt a strandon, melyet ő 1959-ben Berki Géza és Brand István dala szerint ijjaj, úgy élvezett. A Bambi szűk negyedszázadot élt, 1970-ben tűnt el az életünkből. Próbálkoznak ugyan a feltámasztásával, de ez már csak látszatlét. Az igazi léte ahhoz a korhoz köti, amelyben rajta kívül oly kevés dolog üdítette a magyar népet.

Tovább

Ütünk, lopunk, rendet tartunk

Ifjúsági Parkhoz ifjúsági parkőr

Ne lázadozz: szórakozz! Ezt az ajánlatot tette a hatalom az ifjúságnak a forradalom eltiprása után. Kenyér és tévé mindenkinek, Ifjúsági Park az illedelmes ifjúságnak. Az újjáépített Várkert Bazárban 1961. augusztus 20-án megnyílt, 1984. szeptember 23-án pedig bezárt az Ifjúsági Park. Egy emberöltő alatt 4-5 millió belépőjegyet adtak el. Ezek egy részét saját zsebre értékesítette egy szerény műveltségű, de politikailag megbízható exbirkózó erkölcscsősz. 

Tovább

Macskáink ezrese

Harmincöt évesek a magyar Macskák és a magyar ezresek.

"- Mit gondol, ki lesz a magyar ötszázason? - ? - A Honthy Hanna. És az ezresen? - ? - A Sóbri Jóska. Tudja mért? - ? - Mert akkor itt már kurva betyár világ lesz." Bocsánatot kérünk a nagy primadonnától, de ez a vicc járta Pesten a hatvanas évek derekán. Aztán az évtized vége elhozta az ötszázforintost Adyval, és éppen 35 évvel ezelőtt megszületett a Bartók Béla profilját viselő ezerforintos. Ez lenne itt 35 éve a kurva betyár világ?

Tovább

Násztermelőszövetkezet

A nagy mezőtúri tömeglakodalom - 1958

1958 őszén a nagy szövetkezetesítési kampány küszöbön állt az ország. Vezetői arról beszéltek, hogy a szövetkezet olyan lesz, mint egy nagy család. Megszületik a szocialista szövetkezeti ember. A szövetkezet családot alapít. "Most a mi termelőszövetkezeteink szerelmes szívű ifjúságának voltából új népszokás születik." Vélekedett Gál György a Magyar Nemzetben. 

Tovább

Móricka: az Édenkert

A független Mauritius ötvenedik szülinapja

1968 március 12-én vált függetlenné Orániai Vilmos Móricka fiáról, Maurits van Nassau-ról elnevezett pöttömnyi szigetország, melyről Rudyard Kipling, A dzsungel könyvéről híres nagy világcsavargó azt írta: „Isten először megalkotta Mauritiust, majd lemásolta és létrehozta belőle az Édenkertet.” Kipling alábecsülte Mauritiust. Az Édenkert aligha lehet ennyire színes és érdekes. 

Tovább

Magyar gazdasági micsoda

Győri program, 1938: az első ötéves terv

"A 20. század legsikeresebb gazdasági programja a ... győri program." Így vélekedik Ungváry Krisztián (Korunk, 2012/11.). Mások erről nagyon mást gondolnak. Az mindenesetre biztos, hogy országszerte hatalmas lelkesedéssel üdvözölték ezt az első magyar "ötéves tervet", melyet éppen nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. március 5-én jelentett be Darányi Kálmán miniszterelnök a kormányzópárt hatalmas nagygyűlésén a zászlódíszbe öltözött Győr városában. Egy héttel az Anschluss és öt héttel az első zsidótörvény elfogadása előtt.

Tovább

A kiprédikált prédikátor

Billy Graham és a magyar sajtó

Február 21-én elérkezett Billy Graham életének különösen boldog pillanata. Meghalt. "Életem különlegesen boldog pillanata lesz a halál. Elmenekülök a mindennapok nyomasztó problémáitól és látni fogom Jézus Krisztust." Ezt mondta egy sajtótájékoztatón, melyről a Chicago és környéke is beszámolt negyven évvel ezelőtt. Akkor úgy vélte, ez a pillanat tíz éven belül bekövetkezik. Három évtizedet tévedett. A 20. század legnagyobb hatású keresztény prédikátora nyolc hónap híján száz évet élt. Személyesen több mint 200 millió, a tömegkommunikáción keresztül több mint két milliárd embert értek el a szavai. Többet, mint ahány keresztény él a Földön.

Tovább