A kiprédikált prédikátor

Billy Graham és a magyar sajtó

2018. február 25. - hacsa.

Február 21-én elérkezett Billy Graham életének különösen boldog pillanata. Meghalt. "Életem különlegesen boldog pillanata lesz a halál. Elmenekülök a mindennapok nyomasztó problémáitól és látni fogom Jézus Krisztust." Ezt mondta egy sajtótájékoztatón, melyről a Chicago és környéke is beszámolt negyven évvel ezelőtt. Akkor úgy vélte, ez a pillanat tíz éven belül bekövetkezik. Három évtizedet tévedett. A 20. század legnagyobb hatású keresztény prédikátora nyolc hónap híján száz évet élt. Személyesen több mint 200 millió, a tömegkommunikáción keresztül több mint két milliárd embert értek el a szavai. Többet, mint ahány keresztény él a Földön.

Tovább

"Evvel lehet sírni"

In memoriam Kallós Zoltán

Az életből pár nappal ezelőtt, február 14-én kivált Kallós Zoltán hangszalagjáról idézte Csoóri Sándor a 70 éves Demeter Annát, aki a "Bánat, bánat, nehéz bánat, mért raktál szívemre várat?" kezdetű keservest énekelte bele a magnetofonba. Kallós megkérdezte tőle, miért sírta végig azt az éneket. Erre kapta ezt a választ: „Ez ujan nóta, hogy evvel lehet sírni. Annyi árva élet ért ingemet. Csak nyóc éves vótam, mikor árván elmaradtam. S akkor el es mentem szógálni."

Tovább

Az ellenállhatatlan trágyalé

A coca-cola és Magyarország

 A Coca-Colát "Magyarországon az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásáron (BNV) mutatták be, kóstolóval egybekötve, ahol olyan népszerű lett, hogy a rendőrségnek kellett beavatkozni" Ezt a közkeletű tévedést olvashatjuk a wikipédián és még sok helyen. Szerdahelyi Lajos az Aetas 2015/2. számában még a pontosan dátumot is megadja, miszerint "Magyarországon először 1967. június 24-én ihattak Coca-Colát a Budapesti Nemzetközi Vásár látogatói". Hát nem. Már csak azért sem, mert 1967-ben május 19-től 29-ig tartott a BNV. A Népszava pedig 1968. május 15-én írta meg, hogy a következő napon nyíló BNV-n már árusítani fogják a Coca-Colát. Aki tehát meg akarja ünnepelni a magyarországi kóla ötvenedik születésnapját, még nem maradt le semmiről. Illetve, ahogy vesszük. Mert, ha a colabort vesszük…

Tovább

Téllovasok

A téli olimpiák és a magyar majdnem bajnokok

A tél nem a mi évszakunk. Magyarország a téli sportokhoz túlságosan lapos és nem elég fagyos. De azért mégis vannak magyarok, akikről érdemes beszélni a téli olimpiák kapcsán. És kész csoda, hogy még egyetlen téli olimpiai bajnokunk sincs. De majdnem bajnokból azért akad egy pár. Pontosabban három pár. A téli olimpiák történetéről Kertész István írt jó összefoglalót a História 2005/10. számában.

Tovább