Arcanum blog

Nemzeti táncunk a csárdás

ADT kutatásom pályamű

2018. április 26. - arcanum admin

„Nemes magyar táncom! ki ősi nyelvünkkel
S ruhánkkal jöttél ki dicső nemzetünkkel,
Ki európai finnyás lakhelyeden
Máig sem szenvedtél mocskot szépségeden,
Ázsiai színben fénylik nemességed,
S még a módi nem tett alacsonnyá téged:
Im a külső népek bámúlják díszedet,
S tulajdon nemzeted nem becsűl tégedet!”
(Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya)

Tovább

Csudnay Emil – egy századfordulós dzsentri fiú története

ADT kutatásom pályamű

Csudnay Emil édesapám harmad-unokatestvére, a nagyon népes Brókés család egyik leszármazottja. Szülei, Csudnay Károly (1855-1895) és Csepreghy Karola (kb. 1860-1940) 1880-ban házasodtak. Mindketten gazdag és előkelő családból származtak. Csudnay Károly magyar királyi számellenőrként dolgozott Budapesten. Krisztinavárosban laktak. Egyetlen fiúk született, Emil, 1884. november 16-án. A fiút valószínűleg már gyerekként is elkényeztethették. Apja 1895 tavaszán rövid betegség után, 40 évesen meghalt. Társadalmi helyzetét mutatja, hogy a gyászmiséjét a Mátyás templomban tartották. Emil akkor 11 éves volt, anyja nem házasodott újra. A család pár évvel később visszaköltözött Temesvárra, Csepreghy Karola családja közelébe. Emil onnan került ismét Budapestre egyetemre.

Tovább

Hat anyának 134 gyermeke

ADT kutatásom pályamű

Talán nincs még egy olyan magyar asszony, mint a csömöri Wéber Andrásné, aki 25 gyermeket szült. Egy családi elmondás szerint az asszony kitüntetést is kapott Horthytól, valamint ezt megírta a Tolnai Világlapja is. A 25 gyermek, ha nem is világrekord, de mindenképp különlegesnek számít és könnyen elképzelhető, hogy egyedülálló
Magyarországon. (A Guinnes Rekordok jegyzéke szerint a világrekorder anya 69 gyermeknek adott életet, a Wikipedia azonban mindössze húsz olyan nőt sorol fel a világon, akik 25-nél több gyermeket szültek, ráadásul több adat hitelessége kérdéses.)

Tovább

Sütőképesség

A lángossütők kora

2018. április 24. - hacsa.

"50 éves, jó megjelenésű, elvált asszony, intelligens férjet keres — lángossütő iparengedélyem van. 'Kellemes otthon 35279' jeligére. Felszabadulás téri hirdetőbe." Ez a hirdetés jelent meg 1959. január 4-én a Népszavában. Volt a magyar történelemben húsz-egynéhány év, amikor a lángossütés volt a jómód legszilárdabb bázisa. A lángos lett a szocialista kapitalizmus szimbóluma.

Tovább

90 éves a Csejtei utca

ADT kutatásom pályamű

Eddig is lelkesen keresgéltem az Arcanum adatbázisaiban, ezúttal megpróbáltam nem csak magamnak, hanem egy utcának örömet szerezni. 
8 éve élek a II. kerület, Csejtei utcában. Véletlenül akadtam az utca elnevezésére vonatkozó Fővárosi Közgyűlési határozatra és kíváncsi lettem, mit tartogat kedvenc archívumom az utca történetére vonatkozóan.
Két nappal és éjjel gyűjtöttem, összeszedtem, amit tudtam és április 27-én, a Csejtei utca 90. születésnapján, bedobom az utca valamennyi postaládájába. Hátha tetszik valakiknek. 

Tovább

Bambivalencia

És már Bambi se kapható

2018. április 07. - hacsa.

A pancsoló kislány, Kovács Eszti idén hetven éves. Egy évvel később született, mint a Bambi, mely kapható volt a strandon, melyet ő 1959-ben Berki Géza és Brand István dala szerint ijjaj, úgy élvezett. A Bambi szűk negyedszázadot élt, 1970-ben tűnt el az életünkből. Próbálkoznak ugyan a feltámasztásával, de ez már csak látszatlét. Az igazi léte ahhoz a korhoz köti, amelyben rajta kívül oly kevés dolog üdítette a magyar népet.

Tovább
süti beállítások módosítása