A hetvenöt éves kormányzó

2018. június 26. - Horváth.Krisztián

150 évvel ezelőtt, 1868. június 18-án született Kenderesen Horthy Miklós, Magyarország 1920–1944 közötti kormányzója. A kormányzó 1943. június 18-án ünnepelte 75. születésnapját – s vele együtt ünnepelt az ország és a korabeli magyar sajtó csaknem teljes egésze. A kerek évfordulóról szóló sajtómegemlékezések jó két napon át tartottak: nem csupán a nevezetes születésnapon, de másnap is bőven olvashattak a korabeli újságolvasók a kormányzó 75. születésnapjával kapcsolatos híreket.

Tovább

A párkányi tigrisvadászat

Egy rémhír históriája

1901. október 12. vasárnap reggelre Krammer Zsigmond párkányi mészáros mester karámjában nagymértékű pusztítás ment végbe, melynek során harminc birkát széttépett egy vadállat. Hogy ez a vadállat miféle lehetett, azt abban a pillanatban biztosan senki sem tudta megmondani, csak találgatások születtek. Eddig a száraz tények. (Gyűjtötte és rendszerezte: Menyhárt Csaba)

Tovább

A betűtenger áramlása

Mit tesz az Arcanum?

Az Arcanum csodaszer. Az alkimisták titka. Ennek a titoknak immáron mindannyian birtokában vagyunk. Tudjuk, miből lesz az arany. A tudás szabadságából. Amelyhez azok jutnak hozzá, akik a nyílt betűtengeren hajózhatnak jó navigációval. Erről a tengerről, az őt tápláló forrásokról, lakóiról és a rajta való eligazodás kérdéseiről esett szó az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) második nyílt napján, június 8-án a Teve utcában, a Fővárosi Levéltár épületében.

Tovább

Mezey rugdalódzás

Magyarország és a foci VB 3.

"A közpénzek ellenőrizetlenül folynak el a labdarúgásban" - ezt állapította meg az MSZMP KB Titkársága négy és fél évtizeddel ezelőtt. A labdarúgásban kialakult erkölcstelen, törvénytelen viszonyokon sürgősen változtatni kell. Ez volt a konklúzió. Egy ideig még úgy tűnt, van visszaút a világ labdarúgásának élvonalába. Aztán kiderült, hogy nincs. Harminckét évvel ezelőtt véget ért a magyar válogatott világbajnoki küzdelmeinek története. Azóta egyfolytában le vagyunk selejtezve.

Tovább