Arcanum blog

Vidd a bikát minden áron!

Hirdetések 1889-1939

2019. február 25. - hacsa.

A hirdetés - hirdeti korát. Százharminc éve - nyolcvan éve, a mai újszülöttek szépapáinak, dédapáinak korából.... Belenéztünk a lapszámokba, melyek e bloggal együtt, február 25-én ünneplik kerek születésnapjukat, s kiböktünk belőlük egy-két hirdetést, apróbbat és nagyobbacskát, melyek szépen (vagy csúnyán) hirdetik korukat.

Tovább

A meleg háború

Egy fejezet a homoszexualitás történetéből

2019. február 17. - hacsa.

A homoszexualitás miatt tört volna ki az első világháború? Vannak, akik tényleg ezt gondolják. És nem azért, mert annyira homofóbok. Hanem azért, mert úgy vélik, ha érvényesült volna II. Vilmos császár legközelebbi és legbefolyásosabb barátjának, Philipp von Eulenburg hercegnek a mérséklő hatása, akkor a német császár talán nem ugrott volna bele olyan meggondolatlanul a háborúba. Ám 1907-ben kitört a nagy botrány, egyik per indult a másik után a császári udvarban sürgölődő magasrangú urak szexuális orientációja miatt, és a meleg arisztokratáknak Eulenburggal az élükön távozniuk kellett a császár környezetéből.

Tovább

Nincsen a lelkünknek gazdája

Bessenyei Ferenc - 100

2019. február 10. - hacsa.

"Színjátszásunk bölénye, Bessenyei Ferenc... szelíd halksággal szólal meg, annyira nem kritikai kívülállással vallja elő magából Kreont, a diktátort. Régi igazság: magyar színpadon Bessenyei beszél a legszebben halkan. Érthető a zagyvaszavúak között. Tisztán zengő a motyogók karéjában. Képviselője annak a szerepnek, amit játszik, nem kritikai kívülállású árulója." Ezt írja Molnár Gál Péter a Mozgó Világ 1990. januári számában a Nemzeti Színház 1989-es Eörsi István-féle magyar Antigonéjáról, mely "szakít a színfalrázó drámai bömböléssel", melyből rosszabb periódusaiban Bessenyei is kivette a részét.

Tovább
süti beállítások módosítása