Arcanum blog

Negyven éve mindenki a TV előtt ült: jött Vuk!

A rókakölyök nézettségi rekordokat döntött

2021. január 27. - arcanum admin

Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok – halljuk ma is a kis róka szavait, pedig idén már negyven éve lesz, hogy a televízió először vetítette a négyrészes sorozatot. A rajzfilm óriási sikerét mutatja, hogy a mai gyerekek is pontosan ismerik Vuk történetét.

Az Esti Hírlap még 1979 nyarán adott hírt arról, hogy készül a Fekete István regényéből írt rajzfilm, a Vuk. Dargay Attila és kollégái ekkor már lázasan dolgoztak a négyrészes mesefilmen, ami aztán generációk életének meghatározó filmélménye lett. 

Jól felépített beharangozó kampány előzte meg

Az akkori viszonyokhoz képest komoly kampány előzte meg a film bemutatóját, a napilapok és magazinok is már hónapokkal előtte írtak a készülő alkotásról. A mai ötvenesek talán még arra is emlékeznek, mennyire várták a bemutató időpontját.

Más idők jártak, 1981-et írtunk, aki tehát nem ült le a televízió elé április 18-án, a sugárzás időpontjában, az végleg lemaradt a műsorról. Négy napon át, minden este vetítettek egy-egy 20 perces részt.

januar3-_02_1200x628px_1.jpg

Új Tükör, 1980. augusztus 31.

„A filmsorozat televíziós közvetítését a Tömegkommunikációs Kutatóközpont vizsgálata szerint rendkívüli érdeklődéssel fogadták a nézők. A műsort a különböző korosztályú gyerekeknek kb. négyötöde nézte meg (a felnőtteknek is több mint egyharmada), s a tetszési index is kiemelkedően magas volt, gyerekek és felnőttek egyaránt 93 és 96 közötti pontszámmal értékelték a Vukot, ennyit csak a legsikeresebb műsorok szoktak kapni.”

Ha szeretnél olvasgatni az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

Megjelenik a kislemez, amivel elkezdődik az árukapcsolás

Egy évvel a bemutató után már arról lehetett olvasni, hogy miként él tovább Vuk története a tömegkultúrában, tehát kétségtelenül célba ért az alkotás köré szervezett promóció. Tegyük hozzá, hogy nem egy streaming szolgáltató termékéről beszélünk, hanem egy olyan rajzfilmről, amit csak a televízióban vetítettek, és amelynek ismétlése is ritkaságnak számított.

filmszinhazmuzsika_1981_2_pages734-734.jpg

Film Színház Muzsika, 1981. december 12.

Vuk figurája hódító útjára indult, matricák és kirakósok jelentek meg a boltok polcain. A filmben elhangzó „fürgerókalábak” dalocska pedig a rádióműsorok és kívánságműsorok felkapott slágere lett. Főleg miután az eredetileg Maros Gábor által elénekelt verziót felváltotta egy gyerekhang.

A Jel-Kép című folyóiratban Rubovszky Kálmán (Volt egyszer egy regény...) arról ír, hogy amit nem tett meg a televíziós rajzfilmsorozat, azt elvégezte a hanglemezipar.

„Az immár Wolf Kati által énekelt dalocska, melyből 1982-ben kislemez is készült, a maga sajátos eszközei révén egyszerűen csak szórakoztatást ígért, és ennek viszonylag színvonalasan eleget is tett. A kislemez másik oldalán a táncdalfesztiválon díjat nyert Ullmann Mónika énekel az utóbbi idők legnagyobb gyermekdivat blődlijéről, a monchichiről. Azt mondhatjuk, hogy tökéletessé vált a tömeges kiszolgálás.”

Vuk a Virágkarneválon is felvonult

A Vuk eredetije Fekete István azonos című regénye, amelyből először képregény készült. Ezt a képregényt gondolta újra Dargay Attila és álmodta rajzfilmmé, ezután készült el a diafilm változat, amelyet már N. Csathó Gizella rajzolt meg. Még 1981-ben kiadták a Vuk című kifestőkönyvet, és hamar megindult a poszterek és matricák, valamint kirakós és logikai játékok gyártása.

pajtas_1981_1_pages311-311.jpg

Pajtás, 1981. március 12.

A Vuk filmváltozata 1981 karácsonyára jelent meg a mozikban. A mozifilm csak kisebb átalakítása a tévésorozatnak, de természetesen ezt is a gyerekek elvárásaihoz igazították.

Vuk 1981. évi pályafutásából még csak egyet kell megemlítenünk: feltűnését az 1981. évi augusztus 20-án megrendezett hagyományos debreceni virágkarneváli felvonuláson. Az a kocsi, amelyen két, kb. 4 méter magas, virágokból kialakított róka figura foglalt helyet, nagy tetszést aratott.”

Dargay Attila születésnapján visszatért a moziba

Néhány évvel ezelőtt a mozifilm változatot ismét levetítették a nagyközönségnek. Nem fér hozzá kétség, hogy a film a közös kultúránk része lett.

pajtas_1981_1_pages398-398.jpg

Pajtás, 1981. március 26.

„Visszatér a mozikba Dargay klasszikus mesefilmje, a Vuk. Dargay Attila születésének 90. évfordulója alkalmából június 22-én visszatér a magyar mozikba a Vuk, az Urániában pedig tematikus Vuk-napot rendeznek június 18-án.” Népszava, 2017. június

Dargay Attila egy kedves és izgalmas mesefilmet szeretett volna alkotni, amely fontos emberi értékeket közvetít, ugyanakkor jól eladható. Kétségtelen, hogy végül mindezt sikerült is megvalósítania.

Ha szeretnél olvasgatni az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr6016404580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása