Arcanum blog

„Jólesne, ha megdicsérné az uram a tiszta lakást.”

A láthatatlan munkáért fizetség sem jár

2021. január 20. - arcanum admin

A nők és a háztartás viszonya sosem volt felhőtlen. Ha a láthatatlan munkáért fizetés járna, néhány háztartásbeli komoly vagyont halmozna fel, ám erre nincs valós esély. Marad tehát az egyensúlyozás a két „munkahely” között.

Tovább

Ország, világ vándora

Rockenbauer Pál (1933-1987)

2021. január 14. - hacsa.

Ha Magyarország más ország lett volna, Rockenbauer Pál is Cousteau kapitány lett volna. Vagy David Attenborough. Megvolt hozzá a képessége, a szenvedélye, a karizmája. A Magyar Televíziózásban ő volt a természetfilmezés legelsője. Időben is, minőségben is. Bejárta, befilmezte a világot a Déli-sarktól Mongólián át Nepálig, A Kilimandzsáró csúcsától a Földközi tenger mélyéig, Afrikától a Pamirig. A legmaradandóbb és legemlékezetesebb tette azonban az volt, hogy végigkéktúráztatta a tévénézőket Magyarországon. Ma sem tudjuk pontosan, miért és hogyan halt meg 54 éves korában. Még csak 87 éves lenne január 14-én.

Tovább

Ha interneten ismerkedsz, ne találkozz élőben!

Az internet és a közösségi média kezdetei

A 21. századra a legnépszerűbb információforrás az internet lett, a hálózaton tartjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, oda kapjuk a fizetésünket, ott vásárolunk, ha eltévedünk, onnan kapunk segítséget, és még a szerelmet is ott keressük. De hogy jutottunk el a kettes számrendszertől az internet-szerelemig? Úgy tűnik, ma már egy hatalmas faluban élünk mindannyian, köszönhetően az internetnek.

Tovább

A komédia szomorú, a humor fájdalmas

Woody Allen - 85

2020. december 01. - hacsa.

1935. december elsején a legmorálisabb komikus jött a világra, aki a sajátjaként leplezi le minden gyarlóságunkat. A saját veséjébe lát, ami a mi vesénk. Az entellektüeleket kegyetlenül kiveséző entellektüel. Ötvenöt év alatt ötvennégy filmet készített. Sohasem hagyja abba. Pedig voltaképp utál filmezni. Írni szeret. És tud is mindenhol, minden körülmények között. Leginkább a tizenhat éves korában vásárolt írógépén. Lassan hetven éve. 

Tovább

Ide nekem a bőrlabdát is II.

A Színészek-Újságírók Rangadó (SZÚR) története II. rész

2020. november 10. - hacsa.

Holt volt, hol nem volt, volt egyszer egy labdarúgó mérkőzés, amelyre 450 ezer jegyet igényeltek. Nem a világ legjobb focistái, hanem a legprofibb amatőrök töltöttek volna meg öt Népstadiont. Színészek és újságírók. Az első rész a Népstadion előtti évtizedekkel foglalkozott. A második rész a SZÚR virágkoráról szól. Azokról az évtizedekről, amikor a zsúfolásig megtelt Népstadionban monstre népünnepélyt tartottak több száz közreműködővel.

Tovább

Ide nekem a bőrlabdát is! I.

A Színészek-Újságírók Rangadó (SZÚR) története I. rész

2020. november 03. - hacsa.

Holt volt, hol nem volt, volt egyszer egy labdarúgó mérkőzés, amelyre 450 ezer jegyet igényeltek. Nem a világ legjobb focistái, hanem a legprofibb amatőrök töltöttek volna meg öt Népstadiont. Színészek és újságírók. Ám sok minden történt abban a bő négy évtizedben, amíg a SZÚR eljutott a Népstadionig. Az első rész a Népstadion előtti évtizedekkel foglalkozik. 

Tovább

Egy vadállat odaadása

1970 októbere

2020. október 20. - hacsa.

Szolzsenyicin Nobel-díjat kapot, Allende elnök lett, Amerikában letartóztatták Angela Davist, akiről sokat írtak a magyar lapok, Magyarországon bebörtönözték Beer Iván rabbijelöltet, akiről semmi sem írtak a magyar lapok. Eltemették Gamel Abdel Nasszert. Meghalt Janis Joplin, Fülep Lajos, Szabó Pál és Nagyezsda Kurcsenko. Nagyezsda a géprablók által lelőtt stewardess volt az Aeroflot Törökországba térített, repülőgépén. Erre a hónapra, egyedülálló módon hat hétkezdet esett!

Tovább
süti beállítások módosítása