Arcanum blog

Az imádott és megvetett király

A közelmúlt sztárjai: Zámbó Jimmy (1958-2001)

2022. január 20. - hacsa.

Milliók istenítették, milliók gyalázták. Milliószám adták el a lemezeit, sokan pedig az ő sikerében látták a közizlés lezüllésének elrettentő bizonyítékat. Belőle éltek a bulvárlapok. Egyrészt allürökben gazdag, megközelíthetetlen sztár lett luxusautóban, bőrben és aranyban, másrészt egyszerű pesti srác maradt. Értelmezhetetlen halálából összeesküvéselméletek támadtak. Januárban jött a világra és januárban távozott belőle huszonegy évvel ezelőtt. Jövőre érné el a nyugdíjkorhatárt. 

zambo_1.jpg

Polip, 1989/4.

Zámbó Imre 1958. január 20-án született az Erzsébetvárosban, ötgyerekes családban. Apja a Láng Gyárban dolgozott, édesanyja idegenvezetett. Az öt gyerek a családi zongora körül nyüzsgött. Imre kilencéves korában alapította első, családi zenekarát, amelyben harmonikázott. A Magyar Rádió Gyermekkórusában énekelt. Zenei általános iskolába és gimnáziumba járt, és még gimnazista korában, 17 évesen levizsgázott és előadóművészi engedélyt szerzett az Országos Rendező Irodánál (ORI). Ettől kezdve teljes jogú előadóművészként tevékenykedhetett. Érettségi után a Zeneakadémia jazz-ének szakára járt, miközben zongoristaként dolgozott az éjszakában és családot alapított. Tizenkilenc éves korában nősült először, húsz éves korában megszületett első gyermeke Krisztián, akiből szintén énekes lett. Ekkor már igazából három gyerek számára volt apa, mert első felesége előző házasságából való két gyerek is őt tekintette apának. 

Kocsmákban, bárokban, éttermekben, szórakozóhelyeken zenélt, lényegében bárzongorista volt, aki időközönként dalra fakad. 

Vendéglátóipari kapcsolatain keresztül meghívást kap fél évre az Egyesült Államokba. A fél évből négy év lett. Elsősorban Los Angeles-ben dolgozott.

A pénz miatt mentem. Korán nősültem, ki akartam törni abból a szoba-konyhás kör­nyezetből, ahol éltem. (Demokrata, 1996 április 18.) Voltak sikerei és értékes kapcsolatai a tengeren túl: Sosem hivalkod­tam azzal, hogy Amerikában együtt vacsoráztam Steve Wonderrel, piáltam Joe Cockerrel, nem mutogattam a tengerentúlon készített videoklipeket. (Demokrata, 1996 április 18.)

Első lemeze is Amerikában jelent meg. Imiként ment el, Jimmyként jött haza, mert Amerikában hiába mondta, hogy szólítsák őt Iminek, nem állt rá a nyelvük, inkáb lejimmyzték őt.

Amikor hazahozta a honvágy, már Jimmyként működött a budapesti éjszakában. 

A Népszabadságban (1987. április 16.)  még Imrézik, amikor hírül adják, hogy az Új Hullám című ifjúsági tévéműsorban "riport készül Zámbó Imréről, akinek különös ké­pessége, hogy négy oktávon tud énekelni".

A szórakozóhelyek hirdetéseiben viszont csakis Jimmyként szerepel:

zambo_2.jpg

Pesti Műsor, 1987. április 29.

A tévériport hívta fel a figyelmet az énekesre, akinek a hangja négy, sőt négy és fél oktávot fogott át. Dévényi Tibor, a pop-guru is a tévériport nyomán készített vele interjút a rovatában. Ez volt Zámbó Jimmy első számottevő megjelenése a magyar sajtóban:

Amikor a televízióban meghallottam Zámbó Imrét, nem hittem a fülemnek: négy oktávot énekelt egy dalon belül. Létezik ilyen magyar fiú a popszakmában? Meny­nyit panaszkodunk, hogy nincs extra képességű ma­gyar énekesünk. S erre a semmiből feltűnik egy új arc, új hang, akiből — adottságai révén — világ­sztár is lehet. Egy lokálműsorban lát­tam meg őt — kezdi a tör­ténetet Horváth Attila, a hajdan volt Piramis együt­tes szövegírója. — Tátva ma­radt a szám, és a műsor után rögtön felajánlottam, dol­gozzunk együtt.
Jimmy kisfiús arcával,göndör hajfürtjeivel, élén­ken vibráló tekintetével job­ban hasonlít egy nemrég érettségizett, vakációs diák­ra — pedig már elmúlt 28éves —, mint a jövő sztár­jára. (Képes 7, 1987. augusztus 1.)

zambo_3.jpg

Képes 7, 1987. augusztus 1.

A Margitszigeti Casino show műsoráról szóló írásban ezt olvassuk a sztárjelöltről:

Jimmy viszont kezd divatba jönni, egyre gyakrabban sugározza felvételeit tévé és rá­dió, megjelenőben van első kisleme­ze. Itt is szinte pillanatok alatt meg­nyeri a közönséget erőteljes, termé­szetes szépségű éneke, született mu­zikalitása, s mindez sejteni engedi, hogy rövid Időn belül nemzetközileg is 'versenyképes' popénekessel gaz­dagodunk. (Magyar Nemzet, 1987. június 19.

1987 őszén már az ő nevével adják el a show műsorokat. A Halló bárban "Jimmy és barátai" címmel hirdetik a műsort, a Casanova bárban pedig már "az év sztárjának" kiáltják ki a "négyoktávost".

zambo_4.jpg

Pesti Műsor, 1987. november 11.

Ahirdetésben Jimmy alatt szereplő Háfra Mari a korszak híres manökenje, fotómodellje volt, az ekkoriban a második házassága elején járó Zámbó Jimmy élettársa. Rácz Kati ("a magyar Ella Fitzgerald") mutatta be őket egymásnak 1987 augusztusában a Margitszigeti Casinóban. Szenvedélyes és viharos kapcsolatuk több mint egy évig tartott. Többször fel is léptek együtt, és a manöken megírta a maga Jimmy-könyvét a "király" halála után. Egy buvárlapban így foglalta össze a történetüket:

Tizennégy évvel ezelőtt, éppen ilyen forró augusztusi napon ismerkedtünk meg. A Margitszigeten hallottam énekelni. Akkor már hónapok óta nem volt komoly kapcsolatom, és mert Jimmy elvarázsolt, így mindenre kész voltam. Jimmy Marihoz költözött, és tervezgették a közös jövőt: eljegyezték egymást. A lány tudott a Király előző házasságáról, Veráról és a gyerekekről. Tisztában volt azzal is, hogy a férfi Edittel élt, de azt nem gondolta, hogy házasságban.

- Edittel 1988 első napján találkoztam. Jimmy a szilveszteri fellépés után nem hozzám jött haza, és biztos voltam abban, hogy Csepelre ment. Mint az őrült, úgy autóztam keresztül a fővároson, több piros lámpán átmentem. Az utcájukban megláttam Jimmy autóját, ebből tudtam, hol lakik. Porszívó zúgását hallottam, becsöngettem. Edit nyitott ajtót, mondtam, hogy Jimmyt keresem. Rezzenéstelen arccal bekísért egy szobába, ahol Jimmy feküdt az ágyon. Ránk csukta az ajtót, és folytatta a porszívózást. Hatalmas veszekedés kezdődött. Mari tizennégy év után sem tudja pontosan megmondani, miért lett vége. Hiszi, hogy így kellett történnie. Rengeteget veszekedtek. Jimmy többször meg is ütötte. (Blikk, 2013. február 21.)

zambo_5.jpg

Háfra Mari könyvének borítója.

Zámbó Jimmy második feleségével, Edittel élte végig az életét, és sokszor mesélt lelkesedéssel a családjáról, amelyhez hét gyerek tartozott. Egy az első, kettő a második házasságából, négy pedig feleségei előző házasságaiból. A gyerekek szerint Jimmy valamennyinek szerető apja volt, és borzasztóan megviselte, amikor nevelt lánya , Anita 15 éves korában kerékpárbalesetben meghalt. Ekkor és az ő emlékére írta a Még nem veszíthetek című dalát

1988 elején jelent meg első kislemeze a Füstös éjszaka blues-zal, egy amerikában írt dalának magyar változatával, amely arra szolgált, hogy demonstrálja kivételes hangterjedelmét.

Ebben az évben a nemzetközi Interpop Fesztivál szerzői és előadói díját is megnyerte a Valahol bús dal szól című szerzeményével, amit később fia, Zámbó Krisztián is elénekelt. Össze lehet hasonlítani a két Zámbót. 

Még három évig tartott, amíg Zámbó Jimmy igazán befutott. 1991-ben a Filmslágerek magyarul című lemezen elénekelte a Ghost című film betétdalát Nagy út vár rám címmel, amely bombasiker lett. Ezzel kezdődött a diadalmenet, amely a haláláig tartott. Ebben az évben megjelent első albuma, a Csak egy vallomás hatalmas példányszámban kelt el, és a következőek úgyszintén. 1991 és 2000 között 12 albuma jelent meg és kelt el több mint ötmillió példányban. A 2000 utolsó hetében, közvetlenül a halála előtt is legújabb lemeze, a Karácsony Jimmyvel volt a legkelendőbb lemez az országban. A halála utáni évtizedben ugyancsak 12 posztumusz Zámbó-albumot adtak ki és el.

Rajongói rögvest kikiáltották királynak, ami neki ugyancsak jól esett, s már 1992-től a lemezein és a kiadványain is ott volt nevének i betűjén a korona. 

zambo_6.jpg

A korona az i-n. (Lemezbörze, 2001/1.)

A nagyon fiatalom induló énekes elég későn ért a csúcsra. Bő másfél évtizedig tartott, amíg felért, és egyetlen szűk évtizedet tölthetett ott korai haláláig.

Nem a hatalmas hangterjedelem hozta el az ő királyságát, hanem a kommersz romantika, amiből kicsi volt a kínálat, és amire hatalmas volt a kereslet. Romantikus, érzelmes, többnyire fájdalmas, egyszerű és eléggé egyforma dalokkal nyerte el milliók lelkes szeretetét.

Az em­berek többsége önmagára, saját hétköznapi érzelmeire és gondo­lataira ismert rá ezekben az egy­szerű szövegű, romantikus sláge­rekben. De a dal önmagában nem lett volna elég. Kellett a sikerhez olyan előadó is, aki által ezek a dalok hitelt nyernek: egy ember, akiről látszik, akiről hihető, hogy ugyanolyan egyszerű és követhe­tő, mint a dalai. /.../ Jimmy sem értette, hogy miért imádja az ország egyik fele, és miért utasítja el, szinte elemi gyűlölettel, a másik... egy-egy gúnyolódó cikkbe, műsorba majd’ belepusztult. Személyisége alkal­matlan volt arra, hogy feldolgozza a határtalan imádat és gyűlölet ellenté­tét. Meglehetősen egyszerű lélek volt, akit legalább annyira riasztott a népszerűség, mint amennyire él­vezte annak áldásait. Egyik nagy vágya volt például, hogy nyáron hetente legalább egyszer kime­hessen családjával a csepeli strandra. Mint ahogy tette régen, még normális életében. De ez már nem adatott meg számára, mert ha megpróbálta, valósággal megrohanta a tömeg. (Ómolnár Miklós, 168 óra, 2001. január 11.)

Ebben a cikkben az Ómolnárt faggató Pikó András felemlegeti azt az ellentmondást, hogy Jimmy "Csepelen lakik egy átlagos kétemeletes házban, a szomszédai egysze­rű emberek, de őt fegyveres testőrök védik, és olyan moto­rokon jár, amelyekről legfel­jebb álmodhat a halandó." Lova is volt néki, aki Bella névre hallgatott.

zambo_7.jpg

168 óra, 2001. január 11.

A rendszerváltással megszületett a magyar bulvár. Éppen akkor, amikor Zámbó Jimmy királysága kialakult. Jimmy és a bulvár kölcsönösen éltették egymást. A "király" szerette, hogy a bulvárlapok írnak róla, szerette, hogy ünneplik. Azt persze nem szerette, sőt egészen mélyen megrendítette, amikor a Kacsa magazin azt hápogta róla, hogy melegek szórakozóhelyén lép föl, és azt sugallta, hogy ő maga is meleg. (Igazából egy Jimmy-imitátor adott elő Jimmy-dalokat egy melegbárban.)

Fáradthatatlanul járta az országot. Gyakran lépett föl kis települések kis pódiumain, olyan lepukkant termekben, ahol a nem létező csillárokon is lógtak, és állva szorongtak egymás mellett az emberek.

Vujity Tvrtko 1998-ban riportot készített egy igazi királyimádó családdal: "Az oroszlányi Kőháziék az el­múlt években 3942 levelet írtak imádottjukról egymásnak. Zámbó Jimmy, vagy ahogy itt hívják, a Ki­rály, minden pénzt megér a család­nak. Már kikapcsolták telefonjukat is, mert Kőházi András inkább fel­vételeket vásárolt. Vettek persze Zámbó Jimmy-plakátot is. 4200 kisebb-nagyobb Jimmy-fotót őriznek. A Király dedikálta már az asszony blúzait, pólóit, de még a fe­hérneműjét is. És, természetesen, mindez - havi tízezerért - biztosít­va van. Jimmy születésnapja itt ki­vételes ünnep, ilyenkor a parfüm­jével telefújják a lakást. Kőházi András csillogó szemmel sorolja tovább:
- A lányomat Mercedes Niko­lettnek hívják, mert az általunk annyira tisztelt Jimmy, a Király Mercedesszel jár.
- Látom, dohányzik. Mit szív?
- Ebben is igyekszik az ember egy kicsit őt követni, mint hűséges alattvaló a Királyt.
Nemrégiben drámai esemény történt. A Király fényképét valaki letépte a bejárati ajtóról. Kőházi
Linda kétségbe­esett.
-Teljesen el vol­tam ájulva, nem tudtam szóhoz jut­ni, hogy egy ekko­ra embert így megbecstelenítenek.
- Sírt?
- Zokogtam. Ma­gam alatt voltam. Nem tudtam elhin­ni és máig sem hi­szem el, hogy ez hiányzik.
Most már min­den Jimmy-képre külön vigyáznak, mert mindegyiknek története van. Egy­más szavába vágva mesélik őket.
- Itt volt a lába eltörve, a baleset után.
- Mit szenvedett szegény, vérpadon volt." (168 óra, 1998. február 17.)

zambo_8_1.jpg

168 óra, 1998. február 17.

MIskolctapolcán egy rajongó róla nevezte el a szállodáját és annak éttermét, melynek étlapján külön rovatban szerepelnek Jimmy kedvenc ételei különös tekintettel a kakasherepörköltre. Péterfy Gergely a naplójában meg is emlékezik erről a helyről: "A világ legelképesztőbb helye: a Zámbó Jimmy Hotel Miskolctapolcán. Az étteremben óriási Jimmy-freskók, debil akvamarinkék szemekkel, szél borzolta szőke fürtökkel. A pohár, a tányér, minden zámbójimmys. Lajossal gyorsan zsebre is teszünk néhányat. Röhögős este." (Beszélő, 2000/7-8.) A szálloda névadó ünnepségén Zámbó Jimmy is meghatottan részt vett.

A "király" csak akkor vallott kudarcot, amikor régi barátja, Pozsgay Imre oldalán belecsúszott a politikába. Elindult az 1994-es választásokon a Nemzeti Demokrata Szövetség színeiben, de még annyian sem szavaztak rá, mint ahány ajánlócédulát össze kellett gyűjteni az induláshoz.  

zambo_9.jpg

Csapolóversenyen Pataki Attila társaságában. (Reform, 11995. május 22.)

A sztárról megjelent gúnyos cikkek tipikus példája Uj Péter írása az Élet és Irodalom 1995. március 24-i számában: "Zámbó Jimmy például látha­tóan meg van győződve arról, hogy ő maga a megtestesült fér­fiszépség. Minden klipje róla szól. Most fehér sziklák között, fehér köpenyben feszít, szőrös mellkasára tűz a déli nap, aztán zongoránál dalol, nem messze egy gyönyörűséges bombázó epedezik, merthogy bele van zúgva a művészbe rendesen. És ránézünk Jimmyre: hihetetlen. Szegény rendező vért hugyoz­hatott, amire sikerült úgy beál­lítania az énekest, hogy mégse látsszon annyira nagyon."

Illés Lajos így példálózott Jimmyvel a Demokratában (1996. március 21.):

1968 júniusában Bors Jenő, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat igazgatója azt nyilatkozta, hogy azért nem adnak ki nagy példányszámban beat lemezeket, mert nem kell a közön­ségnek. Bezzeg a 'Pókháló van már azablakon' 100 000 példányban is elkelt — tette hozzá. — Ebben még talán igazat is adok ne­ki, mert lehet, hogy így volt. Nézd meg a mai viszonyokat. 30 évvel később Zámbó Jimmy semmi perc alatt aránylemezes, viszont ha mi adnánk ki egy új anyagot, valószínűleg ugyanaz lenne az arány, mint akkoriban. Nem akarok durván fo­galmazni, de ilyen a közízlés. Úgy érzem, hogy mi azért képviseltünk — és remé­lem, még ma is — egyfajta minőséget.

Balázs Feco is ilyesféleképp említi a "királyt":

Korábban ugyanez volt a MAHASZ /Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége - R.S./ esetében. Aki nem volt tagja, az kifújt, mert ott legalább voltak bizonyos kedvezmé­nyek, például reklámdíjak a Tv-nél. De hát nézd meg, hogy kik kerültek oda, és hallgasd meg a cukormázat Zámbó Jimmytől vagy Gergely Robitól. Ez sajnos a közönség ízlését tükrözi. (Új Demokrata, 1995. február 16.

zambo_10.jpg

 A "király" a tököli börtönben. (Reform, 1994. december 23.)

2001. január másodikán hajnalban új évet ünnepeltek egészen szűk körben Zámbóék csepeli házában, bizonyára nem színjózan állapotban. Jimmy az új Berettájával (harmadik lőfegyverével) hetvenkedett. Kétszer kilőtt az ablakon a levegőbe. Állítólag a hajnalt köszöntő és őt zavaró kakasokat kívánta csendre sokkolni. Ezután kivette a töltényeket a fegyverből, és mutatva feleségének, Editnek, hogy a fegyver, amellyel hadonászik, immáron teljesen veszélytelen, a fejéhez illesztette azt és elsütötte. A fegyverben maradt egy golyó. A Honvéd Kórházban pár óráig még küzdöttek Zámbó Imre életéért, de hasztalan. Ez a "király" halálának kvázi hivatalos története, amit többen kétségbe vontak, gyanakodván öngyilkosságra, gyilkosságra, de ezek a feltevések ezidáig nem igazolódtak. Szokták azt a formulát használni, hogy az énekes nem teljesen tisztázott körülmények között halt meg. 

Zámbó Jimmy halálhírét adásukat megszakítva közlik a rádiók, televízió állomások, a borzalmas valóság az újságok címlapján látható. Megdöbbent, fájdalomtól megtört tekintetek az emberek körében. Értelmetlen és érthetetlen baleset... (Lemezbörze, 2001/1.)

A csepeli temetőben temették el. A temetésén több tízezren vettek részt.

zambo_11.jpg

Gyertyák, mécsesek és gyászolók tömegei Zámbó Jimmy házánál. (168 óra, 2001. január 11.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr8316812796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása