Arcanum blog

A színházi macska kilenc élete

Törőcsik Mari (1935-2021)

2022. november 23. - hacsa.

Egy középiskolai országos gépíróbajnokból lett a magyar kultúra legtöbbet díjazott személyisége. A legnagyobb magyar sztár Cannes-ban, magyar alapfilmek hősnője, aki olyan fiatalon lett agyonfoglalkoztatott filmsztár, hogy még a főiskolát sem volt érkezése befejezni. November 23-án született 87 évvel ezelőtt. Túlélte a túlélhetetlen, de fizikailag azért ő sem lehetett halhatatlan. Tavaly tavasszal ért véget az élete.

Tovább

A Beatles 1965-ös kitüntetése nemzeti botrányt okozott

"A királynő előtt a „füvektől" feldobva jelentek meg.”

A Beatles tagjait 1965. október 26-án a Buckingham palotában tüntették ki a Brit Birodalom Érdemrendjével. A kitüntetés hírét már júliusban nyilvánosságra hozták, és bár az elismerés nem jelentett lovagi címet, mégis nagy vihart kavart a bejelentés, miszerint a „gombafejűek” lovagok lesznek.

Tovább

Az élet esendő császára

Antal Imre (1935-2008)

2022. október 19. - hacsa.

Sokféle tehetséggel áldotta, és sokféleképpen verte a sors. A legnépszerűbb televíziós személyiség, tehát a legnépszerűbb ember volt Magyarországon hosszú időn át. Nemzedéke legígéretesebb zongoristája, nézőbűvölő televíziós, aki a leggyarlóbb műsort is el tudta adni; színész, elsőrangú komikus, minden társaság lelke és középpontja. A Fészek császára Királyhegyi Pál után. Kiemelkedően művelt, sok nyelven beszélő értelmiségi. Elsőszámú hivatásától megfosztott, számos betegségtől sujtott, kiszolgáltatott ember. Egy évvel ezelőtt, 2021. október 19-én avatták fel az emléktábláját Damjanich utcai lakóhelyén.

Tovább

Fegyveres erők napja: a gyerekek is lőhetnek!

A szocializmus idején megtartott ünnepek nagyrészt eltűntek a rendszerváltással. Ilyen volt a fegyveres erők napja is, amely nem volt ugyan munkaszüneti nap, az iskolások életében viszont fontos napként szerepelt. Akadályversenyek, lövészet, különböző rendezvények kísérték a szeptember végi eseményt.

Tovább

Napóleon hajából is tartott otthon egy tincset

A színpadi effektek úttörője illatokkal is kísérletezett

2022. szeptember 29. - arcanum admin

David Belasco az egyik legnagyobb amerikai színházi rendező volt, megjelenése egy papéhoz hasonlított, haját Napóleonhoz hasonlóan hordta. A mától 4 napon át ingyenes Arcanumban minden részletet elolvashatsz róla.

Tovább

Mindenki tizedese

Sinkovits Imre (1928-2001)

2022. szeptember 21. - hacsa.

1928. szeptember 21-én született. A legsokoldalúbb, legtöbbet foglalkoztatott és legnépszerűbb magyar színészek közé tartozott. A Nemzeti és a nemzet nagy drámai színésze, ellenállhatatlan komédiás és átváltozó művész. 700-szor játszott Mózese a magyar színháztörténet egyik legnagyobb drámai alakítása. Molnár tizedesként az egyik legnépszerűbb magyar filmvígjáték sikerének kovácsa. Kommunisták, munkáshősök megszemélyesítőjeként, az állampárt ifjúsági szervezetének üdvöskéjeként kezdte, a radikális jobboldal csillagaként fejezte be a pályáját.

Tovább
süti beállítások módosítása