Arcanum blog

Hamis bankókkal akarták bedönteni az európai pénzpiacot

Szélhámosok, csalók és svihákok

2021. július 28. - arcanum admin

Átnéztük a száz évvel ezelőtti hírlapokat, hogy megtudjuk, milyen típusú csalások voltak akkor divatban, és miféle szélhámosok jártak túl embertársaik eszén a kisebb-nagyobb nyereség reményében. Az eseteket az 1921. július 28-i napilapokból gyűjtöttük össze, az illusztrációk ennél régebbi újságokból valók.

Tovább

Patológiás fösvénysége tette Amerika leggazdagabb asszonyává

A Wall Street boszorkánya mindent megvont magától

A személyiségzavar egyik formája a kóros fukarság. Hetty Green bizonyosan ebben szenvedett, mert még a magyar sajtóba is eljutottak a spórolási trükkjeiről és zsugori természetéről szóló hírek. Amerika egyik leggazdagabb asszonyáról ez mindenképpen figyelemre méltó adalék.

Tovább

Kádár János eltitkolt lánya a sírra borulva zokogott

A temetés egy új korszak kezdetét jelentette

A néhai pártfőtitkár éppen aznap halt meg, amikor a bíróság megsemmisítette Nagy Imre és társai ítéletét. A pontosan 32 évvel ezelőtt, július 14-én megtartott temetésen apját fájdalmasan siratta fogadott lánya is, akinek létezéséről a mai napig szinte senki sem tud. Az Arcanum természetesen róla is őriz információt.

Tovább

"Erre nem lehetünk büszkék"

Magyarország válogatottja az Európa Bajnokságok hőskorában

2021. július 07. - hacsa.

Volt idő, amikor a magyar válogatott rászolgált a kemény kritikára, és azt meg is kapta. Az első Európa Bajnokságok ideje volt ez. Amikor Magyarország válogatottjától hiába várták a csalódott szurkolók, hogy EB-t nyerjen vagy legalább döntőt játszon. Valami mindig közbejött. Leginkább a szovjetek. Akkoriban annyi probléma volt a magyar labdarúgásban, hogy azt ma már elképzelni is nehéz.

Tovább

Régi idők kánikulája: 46 fokból a gyilkos Dunába

A 20. században is tombolt a forróság

Hőségriadó, vörös kód, tűzgyújtási tilalom, áramfogyasztási rekordok - ezekről olvashatunk kánikula idején, és talán azt hisszük, nem volt ez mindig így. Ennyire forró nem lehetett a „régi” kánikula. Az Arcanumot lapozgatva aztán rádöbbenünk: a 40 fok fölötti hőmérséklet egyáltalán nem a 21. század újdonsága.

Tovább

"Balatoni csemege szóda, dupla buborékkal"

Mindig népszerű nyaralóhely volt?

Úgy tűnik, mégsem marad el a nyár, nyaralni is fogunk, leginkább az országhatáron belül. A Balaton idén is az egyik legkedveltebb célpont, de vajon ez mindig így volt? Megnéztük az Arcanumban, hogy a magyar tenger 130, 60, 20 és 2 évvel ezelőtt hol állt a népszerűségi listán.

Tovább

Kínok kéje, kéjek kínja

A Népszava harca a bordélyházak ellen

2021. június 10. - hacsa.

Ha megnézzük, hol írtak legtöbbször kuplerájokról, bordélyokról magyarul a nyilvánosházak betiltása előtti időkben, azt találjuk, hogy a Népszavában. Háromszor oyan sűrűn fordulnak elő ott ezek a szavak, mint bármely más lapban. A sorban második is egy szociáldemokrata lap, a New York-i Előre. Azért második, mert hetilapként jelent meg. Senkinek nem volt annyira fontos, mi történik a szegény ember leányával a nagyvárosi húspiacon, mint a kapitalizmus ádáz ellenségeinek.

Tovább
süti beállítások módosítása