Arcanum blog

Régi idők kánikulája: 46 fokból a gyilkos Dunába

A 20. században is tombolt a forróság

2021. június 23. - arcanum admin

Hőségriadó, vörös kód, tűzgyújtási tilalom, áramfogyasztási rekordok - ezekről olvashatunk kánikula idején, és talán azt hisszük, nem volt ez mindig így. Ennyire forró nem lehetett a „régi” kánikula. Az Arcanumot lapozgatva aztán rádöbbenünk: a 40 fok fölötti hőmérséklet egyáltalán nem a 21. század újdonsága.

Tovább

Bajnok a Vasas, megszépít az Odol, viszlát fekete Volga!

Erről írtak a június 20-i újságok

A szép fogtól a csúnya ember is szebb lesz (1922.)

Az üzlet elképzelhetetlen marketing nélkül, az újságok pedig mindig optimális felületet biztosítottak erre. Egy korszak hirdetéseiből sok minden kiderül. Megtudhatjuk például, hogy száz évvel ezelőtt hol tartott a fogápolás, és azt is, mit jelentett egy összehangolt kampány akkoriban.

Az Odol szájvizet több lapban is hirdették 1922. június 20-án. Úgy tűnik, éppen dübörgött a kampány, az egyes orgánumokban más-más megközelítéssel. Az egészség volt az első számú hívó szó, de erősen építettek a hiúságra is, egész pontosan arra, hogy aki Odolt használ, szebb lehet. Meg kellett győzni a fogyasztót, hogy a szájvíz a javát szolgálja, egészségesebb és szebb lehet tőle. A szövegben elhelyezett idegen szavak - ahogy ma is - a hitelességet támasztották alá, a témával kapcsolatos prüdéria viszont ismeretlen volt. Olvasva a hirdetések szövegét, vajon képesek lettünk volna ellenállni a vásárlásnak? Aligha.

Odol az egyedüli szájápoló szer, amely nemcsak a használat pillanatában gyakorolja fertőtlenítő és üdítő hatását, hanem még órákkal későbben is. E különös tulajdonsága onnan magyarázható, hogy bevonja a szájüreget egy csak mikroszkópiailag észrevehető vékony réteggel. Az Odol folyékony voltánál fogva, behatol a fogüregbe és bizonyos mértékig a nyálkahártyát is impregnálja, így még órák múlva is megvédelmezi a fogakat, amit egyetlen más fogápoló szernél sem konstatáltak eddig. Éppen e tartós hatásánál fogva majdnem tökéletes biztosítékot nyújt az Odol szorgalmas használata, a rothadási és gyulladási folyamatok ellen, a málybetegségek leginkább közvetlen előidézői a fogak romlásának.” (Budapesti Hírlap, 1922. 06. 20.)

1.jpg

Budapesti Hírlap, 1886. 12. 22.

Embertársaink felé szálló leheletünk összetétele is üzen rólunk, erről soha ne feledkezzünk meg! És persze arról, hogy az ápoltság végső soron szimpatikusabbá tesz.

Az egészséges fogak értéke felbecsülhetetlen. Egészséges, jól ápolt fogak oly kedvezően hatnak, hogy még a csúnya arc benyomását is enyhítik annyira, hogy azt szimpatikussá tudják tenni. Az elhanyagolt, egészségtelen száj kellemetlen szaga visszataszítóan hat és kellemetlenséget okoz nemcsak az illetőnek, hanem embertársainak is. A létért való küzdelemben a száj és fogak szerepe kimagasló jelentőségű. A legbiztosabb szer a fogak épségben tartására az Odol.” (Az Est, 1922. 06. 20.)

A Vasas a bajnok! (1961.)

Hatvan évvel ezelőtt éppen ezen a napon adott hírt a Képes Sport arról, hogy labdarúgó bajnok lett a Vasas. A méltatásból nem maradhattak ki a fiatal tehetségek, a Vasas ugyanis éppen ebben az időben fiatalította csapatát. Néhány névvel még ma is gyakran találkozunk.

A Bp. Vasas nagyszerű bravúrja minden tiszteletet megérdemel, mert a legtisztább, a legsportszerűbb küzdelemben vívták ki a hatalmas sikert, a nemzetközi tekintélyt is biztosító büszke címet. Jó munkát végzett a csapat minden tagja, szakértelemből kitűnően vizsgázott a fiatal edző és a sportkör egész vezetősége. Az imponáló diadal céltudatos, a csapat generális átszervezése közepette született meg, hiszen rövid idő alatt egész sor új fiatal tehetség került a csapatba, olyanok, mint Mészöly, Bakos, Kékesi, Ihász, Farkas, de alig idősebb náluk Mathesz és Szentmihályi is. A Bp. Vasas jól megérdemelt bajnokságából sok tanulságot lehet levonni. Tanulhatnak nem csak a rivális csapatok, hanem a válogatott vezetői is.” (Képes Sport, 1961. 06. 20.)

2.jpg

Képes Sport, 1961. 06. 20.

És mi sem természetesebb, hogy hatvan évvel ezelőtt is kérdések adódtak a vezetőséggel kapcsolatban. A hozzáértők szerint akkor éppen két fontos funkció szétválasztása lett volna szükséges.

Ha már a bátor fiatalítást ünnepeljük, nem hallgathatjuk el, hogy nyugtalanít bennünket az a bizonytalanság, ami az MLSZ-ben a szövetségi kapitányok frontján mutatkozik. Néhány hete csak, hogy a tehetséges, nagy sikereket elért ifjúságkapitány, Hoffer József lemondott, s most arról értesülünk, hogy követte őt a mérsékeltebb sikerrel működő Baróti is. Rendet kellene teremteni ebben a kérdésben, akkor is, ha ez bizonyos formai változásokat követel. Megismételjük, amit néhány hónappal ezelőtt már leírtunk: „Helyesebbnek tartanánk, ha a szövetségi kapitány és a válogatott csapatedzője nem ugyanaz a személy volna. …gyorsan kell intézkedni, mert nyakunkon van a VB, ahol nagyon sok törleszteni valónk van.” (Képes Sport, 1961. 06. 20.)

Fekete Volga vitte el az utolsó szovjet katonát (1991.)

Az „ideiglenesen hazánkban állomásozó” szovjet hadsereg teljes kivonulásáról pontosan harminc évvel ezelőtt, 1991. június 20-án számoltak be az újságok. Hivatalosan ugyanis előző nap ért véget a folyamat, és utolsóként maga mögött hagyta a magyar határt Silov altábornagy fekete Volgája. Fontos volt ez a jelképes kilépés, bár azt is olvashattuk, hogy Silov pár nap múlva visszatért, ugyanis a kivonulás hátralévő tárgyalásain ő képviselte a szovjet oldalt. A két altábornagy, Annus Antal és Viktor Silov búcsú-puszija mellett a fekete Volga hátuljának képe szinte az összes napilapban megjelent.

3.jpg

1991. 06. 20.

Egy kisvárosnyi szovjet állampolgár utazott haza a kivonuláskor, és a lapok meglepő nyíltsággal írtak a folyamat egyéb számairól is: „… 171 helyőrségből, 340 településről, 46 ezer hektár földről 35 ezer vasúti kocsival összesen 10 ezer 380 szovjet állampolgár, megközelítőleg 30 ezer technikai eszköz, 600 ezer tonna anyagi eszköz hagyta el az országot.” (Délvilág, 1991. 06. 20.)

4.jpg

1991. 06. 20.

Az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot, szerdán 15 óra egy perckor. Az alakulatok teljes kivonása után - amely az első katonavonat indulásával 1990. március 13-án kezdődött, és a tervezettnél két héttel hamarabb, 1991. június 16-án, 23.40 órakor a záró szerelvény távozásával fejeződött be - utolsóként Viktor Silov altábornagy lépte át a magyar-szovjet határt a záhony-csapi átkelőhelyen. A Déli Hadseregcsoport parancsnokát, aki néhány adminisztrációs teendő elvégzésére maradt hazánkban, a határállomáson Annus Antal altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára búcsúztatta. Silov altábornagy ezt követően gépkocsival ment át az átkelőhelyként szolgáló Tisza-hídon.” (Pesti Hírlap, 1991. 06. 20.)

"Balatoni csemege szóda, dupla buborékkal"

Mindig népszerű nyaralóhely volt?

Úgy tűnik, mégsem marad el a nyár, nyaralni is fogunk, leginkább az országhatáron belül. A Balaton idén is az egyik legkedveltebb célpont, de vajon ez mindig így volt? Megnéztük az Arcanumban, hogy a magyar tenger 130, 60, 20 és 2 évvel ezelőtt hol állt a népszerűségi listán.

Tovább

Kínok kéje, kéjek kínja

A Népszava harca a bordélyházak ellen

2021. június 10. - hacsa.

Ha megnézzük, hol írtak legtöbbször kuplerájokról, bordélyokról magyarul a nyilvánosházak betiltása előtti időkben, azt találjuk, hogy a Népszavában. Háromszor oyan sűrűn fordulnak elő ott ezek a szavak, mint bármely más lapban. A sorban második is egy szociáldemokrata lap, a New York-i Előre. Azért második, mert hetilapként jelent meg. Senkinek nem volt annyira fontos, mi történik a szegény ember leányával a nagyvárosi húspiacon, mint a kapitalizmus ádáz ellenségeinek.

Tovább

Az 1960-as szökőár Alaszkától Mexikóig mindent letarolt

Mi történt május 26-án?

A 2004-es szökőár óta pontosan tudjuk, mit jelent, amikor a tenger mélyén elmozdulnak egymás mellett a tektonikus lemezek. A jól dokumentált természeti csapáshoz hasonlót azonban 1960-ban is átélhettek a Csendes-óceán partjainál. Az adatbázisban annak néztünk utána, mik történtek május 26-án. Az egyik Renault fiú halála és az ausztrál Nemzeti bocsánatkérés napja is mára esik.

Tovább

Marylin titkos ajándékát Kennedy sosem viselte

Közös fotóikat a titkosszolgálat eltüntette

Marilyn Monroe és John F. Kennedy viszonya már fennállásakor nyílt titoknak számított. Az elnök 45. születésnapjára szervezett ünneplésen Marilyn nem csak énekelt, hanem ajándékot is adott az elnöknek. És ekkor készült az egyetlen megmaradt fénykép, amelyen mindketten szerepelnek.

Tovább

Száz év Új-ság

Az Új Kelet története

2021. május 12. - hacsa.

Az erdélyi magyar újságírást egy 1918-ban alapított cionista heti-, majd napilap forradalmasította. A román szélsőjobboldal a magyar szeparatizmus fórumaként, a magyar pedig az erdélyi magyar szellem elzsidósításának intézményeként támadta. Észak-Erdély visszatérése után betiltották. Izraelben támadt fel. Az egyetlen magyar nyelvű napilap volt a Kárpát-medencén kívül. Volt jobboldali, volt baloldali. Ma mindenféle véleménynek helyet adó, színes, nyitott folyóirat. Izraeli kiadása nemrég került be az Arcanum Digitális Tudománytárba.

Tovább

Alain Delon miatt a titkárnő többször elájult

Első fiát sosem ismerte el

Alain Fabien Maurice Marcel Delon 1957-ben kezdte filmszínészi pályafutását. A most 85 éves sztár első filmjéről ugyan még nem, de a másodikról már a hazai újságok is beszámoltak. Minden idők egyik legnagyobb szívtiprója sorra törte a női szíveket, szerelmeit mindenki irigyelte. Ötvenöt éven át láthattuk a vásznon, napjainkban visszavonultan él svájci otthonában.

Tovább
süti beállítások módosítása