Arcanum blog

Ne hagyd magad, emberke!

Felnőtt mese a Pannónia műhelyéből

2021. október 20. - arcanum admin

Tanmese arról, hogyan lesz a naiv kisember másvalaki áldozata, és miként büntet a társadalmi működés igazságtalansága.

Tovább

ÉS mi volt - ÉS mi van...

Egy plusz hetvenegy év Élet és Irodalom

2021. október 12. - hacsa.

Egymástól nagyon különböző lapok alkotják az Élet és Irodalom (ÉS) történetét. Szabó Dezsőtől Bölöni Györgyön és Jovánovics Miklóson át Kovács Zoltánig szélsőségesen eltérő felfogású szerkesztők irányították a lapot szélsőségesen eltérő körülmények között. Ma ez a hetilap a közélet legnyitottabb és legfüggetlenebb fóruma. Történelmi jelentőségű írások hosszú sora jelent meg, különböző korok fontos vitái zajlottak le az ÉS hasábjain. 

Tovább

Anita Ekberg, a „jéghegy” ma lenne 90 éves

A svéd sztár, aki inkább olaszként élt

2021. szeptember 29. - arcanum admin

Nyolc testvér közül ő volt a hatodik gyerek, a legidősebb lány a családban. Tizenéves korában már modellként dolgozott, 1950-ben, a Miss Malmö szépségversenyen fedezték fel, később ő nyerte a Miss Svédország címet is, ezután lett belőle színésznő. Anita Ekberg ma lenne 90 éves, születésnapja alkalmából megnéztük, mit találunk róla az Arcanumban.

Tovább

Egri János tényleg túl kedves volt játékvezetőként?

A televíziós kvízek mesterét sok kritika érte

2021. szeptember 22. - arcanum admin

A televíziós vetélkedők sokat változtak a kezdetek óta. Ma már show-műsorokat látunk közönséggel, csillogó díszletekkel, és az is megtörténik, hogy a legbutább játékos címéért folyik a harc. A tévés kvízek hőskorában ez elképzelhetetlen lett volna, nem beszélve a népszerűségről: a játékmesterek akár négymillió nézőt is a képernyő elé ültettek. Ilyen volt Egri János is, a jégkorong játékosból lett tévés személyiség. Megnéztük, mit találunk róla az Arcanumban.

Tovább

Így szállt fel az első repülőgép Magyarországon

A La Manche csatorna után jöhetett Kispest

2021. szeptember 15. - arcanum admin

Négyszázezer néző volt kíváncsi a nagy attrakcióra, amikor az akkoriban már világhírű pilóta Magyarországon is bemutatta, hogy a vasmadár miként emelkedik az emberrel a magasba. Azelőtt ez sokaknak elképzelhetetlen volt. Az Arcanumban néztük meg az esemény részleteit.

Tovább

"A mélységnek tüzét lobogtatta"

Latinovits Zoltán - 90

2021. szeptember 09. - hacsa.

Ennek a kilencven évnek a fele már a halála után telt el. A magyar színművészet legnagyobbjai között ő volt a legbonyolultabb és legkonfliktusosabb személyiség. Senki olyan intenzitással és hatóerővel nem mondott verset magyarul, mint ő. Igazságra törő, mély szenvedéllyel és fontos igazságok birtokában tudott igazságtalan is lenni. Ma sem tudjuk biztosan és bizonyára sohasem fogjuk megtudni, hogy öngyilkos lett vagy baleset áldozata. 

Tovább

Mit jelent valójában az Adidas név?

Két testvér, két sportmárka

Az egyik legismertebb sportmárka története egy német kisvárosban, Herzogenaurachban kezdődött. Adolf Dassler rajongott a sportokért, és bár péknek tanult, végül kézzel készített sportcipőket gyártott a család fürdőszobájában, majd egy napon megalapította saját márkáját. Hivatalosan ma 72 éves az Adidas AG. De honnan származik a név és mit jelent? Az Arcanumban utánanéztünk és érdekes részleteket találtunk.

Tovább
süti beállítások módosítása