Arcanum blog

Mi a közös Karády Katalinban, Kim Basingerben és Teri Hatcherben?

Híres színésznők, de van még valami

2021. december 08. - arcanum admin

Kattints és nézd meg Magyarország legnagyobb sajtóadatbázisában, az Arcanum ma ingyenes.

Tovább

Budapest ismét járni tanul

Nyolcvan éve, 1941. november 9-én tért át Budapest a jobboldalra

2021. november 09. - hacsa.

A jobboldali közlekedés semmivel sem jobb, mint a régente általános baloldali. De történelmileg úgy alakult, hogy követnünk kellett a világot a jobboldalra. Svédországot kivéve Magyarország volt az utolsó a kontinentális Európában, amely ezt megtette. Sokba került, nehéz volt. Háború volt. A döntés éppen azelőtt született meg, hogy az ország belépett a háborúba. A náci birodalom inkább sürgette az áttérést, mint a belépést.

Tovább

Charles Bronson ma lenne százéves

Távolba meredő tekintete örök

Minden idők egyik legismertebb western-hőse, a szótlan és szigorú tekintetű Charles Bronson ma ünnepelné századik születésnapját. Figurája a filmművészetben megkerülhetetlen, olyan ikonikussá vált filmekben játszott, mint A piszkos tizenkettő, A hét mesterlövész vagy a Volt egyszer egy vadnyugat.

Tovább

ÉS mi volt - ÉS mi van...

Egy plusz hetvenegy év Élet és Irodalom

2021. október 12. - hacsa.

Egymástól nagyon különböző lapok alkotják az Élet és Irodalom (ÉS) történetét. Szabó Dezsőtől Bölöni Györgyön és Jovánovics Miklóson át Kovács Zoltánig szélsőségesen eltérő felfogású szerkesztők irányították a lapot szélsőségesen eltérő körülmények között. Ma ez a hetilap a közélet legnyitottabb és legfüggetlenebb fóruma. Történelmi jelentőségű írások hosszú sora jelent meg, különböző korok fontos vitái zajlottak le az ÉS hasábjain. 

Tovább
süti beállítások módosítása