Arcanum blog

„A teljesség igényével dolgozunk” - Biszak Sándor tisztikeresztet kapott

2024. április 03. - arcanum admin

Ma már aligha kell elmagyarázni a magyar internetezőknek, hogy mi az az Arcanum. Ez pedig Biszak Sándornak köszönhető, aki kitalálta és évtizedek munkájával megvalósította a bárki számára elérhető digitális adatbázist, amely nyomtatott, elsősorban magyar nyelvű újságokat és egyéb kiadványokat, fontos dokumentumokat, térképeket, festményeket és még népzenei gyűjteményt is tartalmaz.

Tovább

Az űrfotel kipróbálása egy hatalmas ugrás volt a semmibe

Negyven éve annak, hogy a Challenger űrrepülőgép egyik pilótája, az amerikai Bruce McCandless egy űrfotel segítségével elhagyta az űrhajót, majd a világűrben mindenféle fizikai összeköttetés nélkül lebegett. A rakétafotelként is emlegetett szerkezet később a szovjet űrkutatás repertoárjában is megjelent, mint a világűrben hasznos jármű.

Tovább

Sztahanov elvtárs élete csak látszólag szólt a példamutatásról

A szorgalmas és termelékeny munkavállalókra viccből még ma is sokan azt mondják, hogy „sztahanovista”. A kifejezés egy világrekorder, szovjet bányász nevéből ered, aki az akkori beszámolók szerint több ember termelési kapacitását egymaga képes volt teljesíteni.

Tovább

Miért olyan népszerű az Arcanum adatbázisa?

Kétszáz éves újságot is találsz, a képek között mesterséges intelligencia keres, és most olcsón kipróbálhatod. Ha karácsonyi meglepetést keresel, egy Arcanum előfizetés stílusos ajándék lehet.

Tovább

Egyetlen nap az évben, amikor a vevő biztosan jól jár

A fogyasztói társadalomban a vásárlás lett a közös öröm. Se vége, se hossza a vevőszerző trükköknek, amelyek nagyrészt a tengerentúlról érkeznek. Bármilyen alkalom okot adhat egy jó kis vásárlásra, avagy alkalom szüli a vásárlót, főleg akkor, ha csábító árengedménnyel találkozik.

Tovább

„Macskavért ivott, nyávogni kezdett, később egereket fogdosott”

A macskák iránti rajongás végigkíséri a történelmet. Az ember és a macska viszonya sokat változott az idők során, és azt gondolhatnánk, hogy csak napjainkat jellemzi a társállatként való tartásuk. Ez azonban tévedés. A macska minden időben igen közel állt az ember szívéhez. Következzen most egy gyors válogatás a macskák kalandos életéről, ami macskatartóknak egyenesen kötelező olvasmány.

Tovább

A nyugdíjazott Aladárt gumilövedékkel lőtték szét a kommandósok

2023. szeptember 06. - arcanum admin

A szocialista idők nevezetes repülőgépei 1973 szeptemberében érkeztek Magyarországra, fél év múlva pedig már menetrendszerűen közlekedtek. Az akkori viszonyok között csúcstechnológiával felszerelt első hazai TU-154-es repülőgépet Aladárnak nevezték el.

Tovább

„Mentől hindubb vagy indiánabb, annál nagyobb a rangja”

A híres Palatinus strand mindig is meghatározó helyszíne volt a nyári pihenésnek a fővárosban. Aki számított, nyaranta ott megjelent. A „Palára” járni a szocialista időkben is szimbolikus erővel bírt, és ma is az egyik legnépszerűbb strandfürdő minden korosztályban.

Tovább
süti beállítások módosítása