Arcanum blog

„Boltonként hét könyv elkelend talán” – Kezdődik a könyvhét

2024. június 05. - arcanum admin

A könyvkiadás támogatására létrejött esemény idén június 13-án kezdődik. A 95. ünnepi könyvhéten ismét várja olvasóit az Arcanum standja, ahol az adatbázist bárki kedvére kipróbálhatja.

Tovább

Pártházból egészségház, egyetemi zenekarból Edda

Az országos napilapok után mostanra az összes megyei lap is bekerült az Arcanum adatbázisába. Így, ha valaki szeretne időben visszamenni például a vidéki felmenői vagy a saját életében, akkor a megyei újságok között is keresgélhet. És olyat is találhat, amit egy országos napilapban biztosan nem publikáltak.

Tovább

„A teljesség igényével dolgozunk” - Biszak Sándor tisztikeresztet kapott

Ma már aligha kell elmagyarázni a magyar internetezőknek, hogy mi az az Arcanum. Ez pedig Biszak Sándornak köszönhető, aki kitalálta és évtizedek munkájával megvalósította a bárki számára elérhető digitális adatbázist, amely nyomtatott, elsősorban magyar nyelvű újságokat és egyéb kiadványokat, fontos dokumentumokat, térképeket, festményeket és még népzenei gyűjteményt is tartalmaz.

Tovább

Az űrfotel kipróbálása egy hatalmas ugrás volt a semmibe

Negyven éve annak, hogy a Challenger űrrepülőgép egyik pilótája, az amerikai Bruce McCandless egy űrfotel segítségével elhagyta az űrhajót, majd a világűrben mindenféle fizikai összeköttetés nélkül lebegett. A rakétafotelként is emlegetett szerkezet később a szovjet űrkutatás repertoárjában is megjelent, mint a világűrben hasznos jármű.

Tovább

Sztahanov elvtárs élete csak látszólag szólt a példamutatásról

A szorgalmas és termelékeny munkavállalókra viccből még ma is sokan azt mondják, hogy „sztahanovista”. A kifejezés egy világrekorder, szovjet bányász nevéből ered, aki az akkori beszámolók szerint több ember termelési kapacitását egymaga képes volt teljesíteni.

Tovább

Miért olyan népszerű az Arcanum adatbázisa?

Kétszáz éves újságot is találsz, a képek között mesterséges intelligencia keres, és most olcsón kipróbálhatod. Ha karácsonyi meglepetést keresel, egy Arcanum előfizetés stílusos ajándék lehet.

Tovább

Egyetlen nap az évben, amikor a vevő biztosan jól jár

A fogyasztói társadalomban a vásárlás lett a közös öröm. Se vége, se hossza a vevőszerző trükköknek, amelyek nagyrészt a tengerentúlról érkeznek. Bármilyen alkalom okot adhat egy jó kis vásárlásra, avagy alkalom szüli a vásárlót, főleg akkor, ha csábító árengedménnyel találkozik.

Tovább

„Macskavért ivott, nyávogni kezdett, később egereket fogdosott”

A macskák iránti rajongás végigkíséri a történelmet. Az ember és a macska viszonya sokat változott az idők során, és azt gondolhatnánk, hogy csak napjainkat jellemzi a társállatként való tartásuk. Ez azonban tévedés. A macska minden időben igen közel állt az ember szívéhez. Következzen most egy gyors válogatás a macskák kalandos életéről, ami macskatartóknak egyenesen kötelező olvasmány.

Tovább

A nyugdíjazott Aladárt gumilövedékkel lőtték szét a kommandósok

2023. szeptember 06. - arcanum admin

A szocialista idők nevezetes repülőgépei 1973 szeptemberében érkeztek Magyarországra, fél év múlva pedig már menetrendszerűen közlekedtek. Az akkori viszonyok között csúcstechnológiával felszerelt első hazai TU-154-es repülőgépet Aladárnak nevezték el.

Tovább
süti beállítások módosítása