Arcanum blog

Ütünk, lopunk, rendet tartunk

Ifjúsági Parkhoz ifjúsági parkőr

2018. március 31. - hacsa.

Ne lázadozz: szórakozz! Ezt az ajánlatot tette a hatalom az ifjúságnak a forradalom eltiprása után. Kenyér és tévé mindenkinek, Ifjúsági Park az illedelmes ifjúságnak. Az újjáépített Várkert Bazárban 1961. augusztus 20-án megnyílt, 1984. szeptember 23-án pedig bezárt az Ifjúsági Park. Egy emberöltő alatt 4-5 millió belépőjegyet adtak el. Ezek egy részét saját zsebre értékesítette egy szerény műveltségű, de politikailag megbízható exbirkózó erkölcscsősz. 

Tovább

Macskáink ezrese

Harmincöt évesek a magyar Macskák és a magyar ezresek.

2018. március 25. - hacsa.

"- Mit gondol, ki lesz a magyar ötszázason? - ? - A Honthy Hanna. És az ezresen? - ? - A Sóbri Jóska. Tudja mért? - ? - Mert akkor itt már kurva betyár világ lesz." Bocsánatot kérünk a nagy primadonnától, de ez a vicc járta Pesten a hatvanas évek derekán. Aztán az évtized vége elhozta az ötszázforintost Adyval, és éppen 35 évvel ezelőtt megszületett a Bartók Béla profilját viselő ezerforintos. Ez lenne itt 35 éve a kurva betyár világ?

Tovább

Násztermelőszövetkezet

A nagy mezőtúri tömeglakodalom - 1958

2018. március 18. - hacsa.

1958 őszén a nagy szövetkezetesítési kampány küszöbön állt az ország. Vezetői arról beszéltek, hogy a szövetkezet olyan lesz, mint egy nagy család. Megszületik a szocialista szövetkezeti ember. A szövetkezet családot alapít. "Most a mi termelőszövetkezeteink szerelmes szívű ifjúságának voltából új népszokás születik." Vélekedett Gál György a Magyar Nemzetben. 

Tovább

Móricka: az Édenkert

A független Mauritius ötvenedik szülinapja

2018. március 11. - hacsa.

1968 március 12-én vált függetlenné Orániai Vilmos Móricka fiáról, Maurits van Nassau-ról elnevezett pöttömnyi szigetország, melyről Rudyard Kipling, A dzsungel könyvéről híres nagy világcsavargó azt írta: „Isten először megalkotta Mauritiust, majd lemásolta és létrehozta belőle az Édenkertet.” Kipling alábecsülte Mauritiust. Az Édenkert aligha lehet ennyire színes és érdekes. 

Tovább

Magyar gazdasági micsoda

Győri program, 1938: az első ötéves terv

2018. március 05. - hacsa.

"A 20. század legsikeresebb gazdasági programja a ... győri program." Így vélekedik Ungváry Krisztián (Korunk, 2012/11.). Mások erről nagyon mást gondolnak. Az mindenesetre biztos, hogy országszerte hatalmas lelkesedéssel üdvözölték ezt az első magyar "ötéves tervet", melyet éppen nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. március 5-én jelentett be Darányi Kálmán miniszterelnök a kormányzópárt hatalmas nagygyűlésén a zászlódíszbe öltözött Győr városában. Egy héttel az Anschluss és öt héttel az első zsidótörvény elfogadása előtt.

Tovább
süti beállítások módosítása