Arcanum blog

Húsz éve, húsz millióért repült Tito az űrbe

Az első űrturista története

2021. április 28. - arcanum admin

Dennis Tito amerikai milliomos volt hivatalosan az első, aki a világűrbe szórakozásból utazhatott. Igaz, ezt kemény kiképzés előzte meg, de mivel 20 millió dollárt fizetett az útért, megérkezése a Nemzetközi Űrállomásra turistaútnak tekinthető. Húsz éve éppen ezen a napon „csekkolt be” az űrjáratra.

Ha tágabban értelmezzük az űrturistáskodást, akkor John Glenn veterán űrhajós 1998-ban már élt a lehetőséggel. Ő leszerelése után 34 évvel, 77 éves korában ismét felült egy űrhajóra. Egy vizsgálat tárgyaként viszont nem fizetett az utazásért, az orvosok ugyanis tudni akarták, hogy az űrutazás mennyire viseli meg egy idős ember szervezetét.

nepszava_2001_03_pages335-335.jpg

Népszava, 2001. 03. 24.

Vele ellentétben Dennis Tito már keményen fizetett, és persze minden egyéb követelménynek eleget tett. Utazása alatt összesen 7 napot, 22 órát és 4 percet töltött a világűrben, a Szojuz TM–32 űrhajó fedélzetén 2001. május 6-án érkezett vissza a Földre.

Elutasították, de kitartott

Dennis Tito régóta vágyott a világűrbe, de a NASA elutasította a kérését. Ám miután fizetett, 2000. októberétől űrhajós kiképzésen vehetett részt a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban.

„Egy másik amerikai már a súlytalanság körülményei között gyakorol. Dennis Tito, a NASA mérnökeként szeretett volna asztronauta lenni, de otthon, Amerikában ez nem sikerült. Kilépett a cégtől, majd pénzügyi tanácsadóként keresett annyit, hogy 20 millió dollárért Moszkvában megváltsa a belépőt a Szojuz űrhajóra, amely két hivatásos orosz űrhajóssal felviszi az űrbolygóra.” (Fejér Megyei Hírlap, 2000. 10. 05.

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A Mir-t éppen akkor „leselejtezték”

Úgy tűnt, hiába a sok gyakorlás, hirtelen kiderült: ugyan megtalálták a megfelelő embert, de az űrállomás már nem felel meg a magas szintű technikai elvárásoknak. Így csak a Nemzetközi Űrállomás maradt mint lehetséges célpont.

hajdubiharineplapnaplo_2001_03_pages339-339.jpg

Hajdú-Bihari Napló, 201. 03. 23.

„A Mir orosz űrállomás megsemmisítésére legkésőbb március 13. és 15. között sort kell kerítni, különben további repülése a Föld körüli pályán bizonyos kockázatokkal jár - közölte hétfőn Jurij Koptyev, a Roszaviakoszmosz vezetője. …A MirCorp nevű amerikai-orosz magáncég exkluzív turistalátványossággá akarta átalakítani a Föld körül keringő objektumot, s Dennis Tito amerikai üzletember személyében meg is találta az első vállalkozó kedvű utast. Ám a szárnyaló vágyakat hamar letörte a pénzhiány. Mivel elszállt az utolsó esély a Mir megmentésére, Moszkva föladta a harcot. „Nem folytathatjuk tovább ezt a játékot, nem játszhatunk orosz rulettet” - magyarázta a döntést Jurij Koptyev, az orosz űrkutatási ügynökség vezetője.”(Népszava, 2001. 02. 20.)

vasmegyevasnepe_2001_03-1574572509_pages276-276.jpg

Vas Népe, 2001. 03. 21.

Felszállás!

Április 28-án végre eljött a nagy nap, és Tito elindulhatott, hogy beteljesítse gyerekkori álmát. A hatvanas, ám pörgő személyiségű milliomos majdnem 8 napot töltött a világűrben. A Magyar Szó már az ötödik napjáról számolt be.

„Csodálatosan érzem magamat. A súlytalanság páratlan élmény... Nem kell hősnek lenni, sem különös tulajdonságokkal rendelkezni, hogy az ember alkalmazkodhasson a világűri állapotokhoz...” - mondta jó hangulatban, derűsen Dennis Tito űrkirándulásának ötödik napján. Habár előtte már jó néhányan vendégeskedtek a világűrben - a Mir űrállomáson vagy az űrrepülőgép fedélzetén - az amerikai multimilliomos kétségtelenül az első űrturista, aki húszmillió dollárért egy hetet tölthetett el Föld körüli pályán.

Az esemény meglehetősen nagy publicitást kapott, és Tito űrkirándulását több turisztikai szervezet fel is használta programjainak népszerűsítésére.

A turisztikai űrgép természetesen többször használható lenne. A legmodernebb elképzelések szerint építenék. Például minden utas külön ablakon nézhetne ki a világűrbe, illetőleg a Földre. Az utasoknak űröltönyt sem kellene viselniük, azonban az indulás előtt az orvosi vizsgálatot nem kerülhetnék el.” (Magyar Szó, 2001. 05. 06.)

aprilis_03_1200x628px.jpg

Fejér Megyei Hírlap, 2001. 05. 07.

Az űrkaland alatt minden a legsimábban ment, Tito biztonsággal landolt és boldogan számolt be az újságíróknak minden odafent töltött percről. Ma már nyolcvan éves elmúlt, és most is boldogan él valahol Amerikában.

 Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr8816513856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása