Arcanum blog

Négy napja lebegett az óceánban, amikor rátaláltak

2021. március 31. - arcanum admin

Egy görög teherhajó matróza furcsa tárgyra lett figyelmes az Atlanti-óceánban. Egy játéknak szánt tutajon tizenegy éves, kiszáradt és napégette kislány ült, aki akkor már negyedik napja hányódott a hullámokon. A történet a legkeményebb krimikét is túlszárnyalja.

Tovább

Banglades megszületett, Beethoven meghalt

Azt gondolnánk, nincs semmi közös ezekben az eseményekben. Jól gondoljuk! Csakhogy ez nem igaz, mert mégis van: az év ugyanazon napjához köthetők. „Árkánumoztunk” egy kicsit, vagyis felütöttük az Arcanum lapjait, hogy megnézzük, mi minden történt március 24-én. Nem szabadultunk gyorsan, az nyilvánvaló.

Tovább

Ugyanazon a napon született és távozott Kincsem, a csodaló

Leszármazottai ma is élnek Németországban

„A legyőzhetetlen csodakanca” nem volt hosszú életű, tekintve, hogy egy ló akár harminc évig is él. Rövid élete alatt azonban a világ egyik leghíresebb versenylova lett, Magyarországon a lósport mindenkori ikonjává vált. Kincsem ma 147 éve született, és 134 éve pusztult el.

Tovább

Március rabjai

Március 15-e hősei és áldozatai az 1970-es években

2021. március 15. - hacsa.

Harminc évvel ezelőtt először szervezte szabadon választott kormány a március 15-i állami ünnepségeket. Volt azonban akkor egy egyszemélyes rendezvény is. A maga egyetlen személyében külön állt egy húsz évvel korábbi márciusi ifjú, aki egyszemélyes demonstrációjával emlékeztetett az elfeledett ifjakra, akik a rendszerváltás előtti két évtizedben megverették, kirúgatták, börtönbe záratták magukat, hogy megmutassák: március 15-e nem a diktatúra, hanem a szabadság ünnepe.

Tovább

Patz Dóri: manöken csillag a szocializmus egén

Amikor a divat csak a kiválasztottaknak járt

Az első magyar sztármodell a divat polihisztoraként vonult be a hazai divatszakma történetébe. Manökenként kezdte, miközben tervezőként is dolgozott, később tanított. Szakmai karrierje a rendszerváltás előtti évekig tartott, amikor aztán saját butikot nyitott. Patz Dóri után kutattunk az Arcanumban.

Tovább
süti beállítások módosítása