Arcanum blog

Négy napja lebegett az óceánban, amikor rátaláltak

2021. március 31. - arcanum admin

Egy görög teherhajó matróza furcsa tárgyra lett figyelmes az Atlanti-óceánban. Egy játéknak szánt tutajon tizenegy éves, kiszáradt és napégette kislány ült, aki akkor már negyedik napja hányódott a hullámokon. A történet a legkeményebb krimikét is túlszárnyalja.

Szinte hihetetlen, hogy a lány túlélte a megpróbáltatásokat, ám a teljes történet még hihetetlenebb. Pedig minden boldogan indult egy várva várt jachtos túrával a Bahama-szigeteknél. A megtalálásakor készült fotó a Life magazin címlapjára került, és bejárta az egész világot. Terry Jo Duperrault drámájáról az Esti Hírlap is beszámolt.

 marcius_04_1200x628px_1.jpg

Ország-Világ, 1962. május

A jeges Wisconsinból Floridába utaztak

Arthur Duperrault, a kis Terry édesapja szemészorvosként dolgozott, családjával jómódban élt. 1961 telén úgy döntött, hogy a Wisconsinban igencsak fagyos telet lecseréli néhány napfényes hétre. Feleségével és három gyerekével Floridába utazott, ahol egy hosszabb hajókázásra alkalmas jachtot bérelt. Közeli barátaik, egy házaspár is velük tartott: Julian Harvey és felesége, Dene. A férfi a légierő egykori pilótája volt, aki a legújabb, ötödik feleségével csatlakozott a kiránduláshoz. A Bluebell fedélzetén a Bahama-szigetekre szerettek volna eljutni.

Az ötödik éjszakán segélykiáltás ébresztette fel

Későbbi beszámolója szerint Terry Jo kiabálásra ébredt és furcsa zajokat hallott. “Felmentem a fedélzetre, hogy megnézzem, mi történt. Akkor láttam, hogy anyám és a testvérem a földön fekszik, és minden csupa vér körülöttük” – mondta az újságíróknak. Ezután látta meg apja barátját, Harvey-t, aki azt mondta neki, hogy menjen a kabinjába. Ő engedelmeskedett, de miután észlelte, hogy a hajótestbe víz áramlik, a fedélzetre szaladt. Ekkor Harvey már a mentőcsónakban ült, magára hagyva őt egyetlen túlélőként. Anyja, apja, egyik testvére és Harvey felesége is halott volt. A harmadik gyerekről ekkor még semmit nem lehetett tudni.

estihirlap_1961_11_pages126-126.jpg

Esti Hírlap, 1961. 11. 23.

 Julian Harvey a pénzért ölte meg feleségét, majd a többieket

Az Esti Hírlap 1961. november 23-i száma a „Csak a kis Terry menekült meg a haláljachtról” címmel számolt be a történtekről. Igaz, nem említik a legkisebb gyereket, és azt sem, hogy Terry Jo látta elmenekülni a gyilkost, aki őt is meg akarta ölni azzal, hogy a jachtot elsüllyesztette. A hírből az is kiderül, hogy a hidegvérű gyilkos végül megölte magát.

„Rémfilmbe illő, hátborzongató részletek töltik meg a nyugati lapok hasábjait a Bahama-szigeteknél elsüllyedt Bluebell amerikai jacht drámájáról. A jacht elsüllyedéséről és hat utasának elpusztulásáról a „csodálatos szerencsével megmenekült” 45 éves kapitány, Julian Harvey adott nemrég hírt. Abban a pillanatban azonban, amikor értesült arról, hogy a hajó elpusztultnak hitt utasai közül egy 11 éves kislány megmenekült — ereit felvágva, öngyilkosságot követett el.

A kislányt, Terry Duperrault egy teherhajó matrózai vették észre, amint ájultan feküdt a hullámokon himbálózó parafa tutajon. Napokig tartott a halálosan kimerült kislány életre keltése. A kis Terry csak ezután mondhatta el a Bluebell jachton lezajlott rémdrámát.

A kapitány — az amerikai légierő volt pilótája — revolverrel agyonlőtte Terry apját, anyját, nővérét és saját feleségét is, azután a kis Terryt is holtnak vélve, elsüllyesztette a jachtot, és mentőcsónakon elmenekült. A borzalmak hatása alatt először elalélt kislánynak sikerült később a parafa tutajon elmenekülnie a süllyedő hajóról.

A rendőrség megállapította, hogy a kapitány a hajóra szállás előtt 20 ezer dollárra biztosította felesége életét, és a magas biztosítási összeg megkaparintása érdekében követte el a bűntettet.”

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

Rutinja volt a halálos balesetekben

„A nyomozás azt is megállapította, hogy a volt amerikai pilóta 1956-ban 14 ezer dollár biztosítási összeget kapott egy korábbi jachtjának elsüllyedése után. Még korábban, körülbelül tíz évvel ezelőtt pedig autójával, amelyen anyósa és akkori felesége utazott, egy szakadékba zuhant, ahol két útitársa szörnyethalt. Akkor is nagyobb biztosítási összeget vett fel. Harvey kapitány eddig ötször volt nős, és mind az öt felesége nagy összegű biztosítások után lett „szerencsétlenség” áldozata.” - számolt be részletesen az Esti Hírlap.

A harmadik gyereket a mentőcsónakban vitte magával

 „Az ötszörös gyilkos nem él már” – írta az Esti Hírlap 1962. május 3-án, és beszámol a fél évvel azelőtti gyilkosságok nyomozásának lezárásáról.

„A floridai parti őrség a napokban lezárta azt a véres gyilkossági drámát, amely tavaly novemberben — mint akkor be is számoltunk róla — világszerte feltűnést keltett. A 300 oldalas jelentés azzal vádolja az Egyesült Államok légierejének 45 éves volt tisztjét, Julian Harvey-t, hogy 1961. november 12-én a Bahama szigetek közelében, röviddel éjfél előtt, az általa vezetett Bluebell yacht fedélzetén megölte feleségét, a Duperrault házaspárt, azoknak 14 éves fiát, Rriant és a 7 éves Renée Duperrault-ot.

Harvey később egy miami hotelben öngyilkosságot követett el, miután megtudta, hogy a Duperrault család 11 éves, Terry Jo nevű lánya, akiről azt hitte, hogy szintén halott, megmenekült.

Harvey anyagi nehézségekkel küzdött és egyedül volt jogos a felesége nevére kiállított életbiztosítási összeg felvételére, — ez nem kerülheti el a figyelmet. Ez az életbiztosítási összeg 20 000 dollár, az év végén járt volna le. Harvey, amikor kimentették a vízből, azt hitte, hogy egyedül élte túl a szerencsétlenséget és azt állította, hogy a yacht vitorlarúdjai eltörtek és áttörték a hajó fedélzetét. Közvetlenül ezután tűz tört ki a yachton, és így neki nem sikerült egyetlen utasát sem megmenteni. Amikor Harveyt a yacht mentőcsónakjában megtalálták, mellette feküdt halva a kis Renée, aki szemmel láthatólag vízbe fulladt.

Egész másképp beszélte el a történteket később a kis Terry Jo, akinek megmenekülése csodával határos. Szerinte Harvey mindenkit agyonlőtt és azután elsüllyesztette a yachtot. Nem tört el az árboc és tűz sem tört ki. A parti őrség feltételezi, hogy a gyerekeket azért nem lőtte agyon Harvey, mert feltételezte, hogy úgyis vízbe fulladnak. Büntető eljárást nem indítanak, tekintve, hogy Harvey meghalt.”

orszagvilag1957_1962_1_pages278-278.jpg

Ország-Világ, 1962. május

A Népszava még a tűzről írt

Érdekesség, hogy bár a Népszava egy nappal hamarabb, november 22-én számolt be a Bahamák mellett történt esetről, azonban még a „túlélő” gyilkos verzióját hozták le az újságban, mely szerint előbb kár keletkezett a hajóban, majd kigyulladt.

„Négy napig hánykolódott a tengeren egyetlen deszkán a 11 éves Terry Jo Dupperrault, aki szüleivel a Bahama- szigetekre indult hajókázni, a hajón azonban tűz ütött ki. Csupán a kapitány és a kislány menekült meg.”

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr6416485684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása