Arcanum blog

"Ahol szeretet süt, mint a nap"

Búcsú Csukás Istvántól (1936-2020)

2020. február 27. - hacsa.

A mai gyerekek nagyszülei is Csukáson nőtt gyerekek voltak már. Három generáció búcsúzik mesehősei teremtőjétől, akiről már életében iskolát és színházat neveztek el, Bagamérinek és Pom-Pomnak szobra is van. Mirr-Murr, Oriza Triznyák, Téglagyári Megálló, Bagaméri, Kisrece, Lópiczi Gáspár, Süsü, Pom-Pom, Picur, Gombóc Artúr, Sebaj Tóbiás és a Nagy Ho-ho-ho-horgász velünk marad. Ki anyától született halandó, ki Csukástól született, halhatatlan.

Tovább

Lélek az összeomlott világ fölött

A 170 éves Jászai Mari

2020. február 24. - hacsa.

"Ez a lélek volt összeomlott világunk fölött a magyar géniusz egyik szövétneke" - így búcsúzott a 8 órai újság (1926. október 6.) Jászai Maritól. Aki ma él, csak hírből (és legfeljebb két némafilmből) ismerheti a nagyságát. De pálykezdő korában még hírből sem ismerhette senki. Nem voltak hozzá nagyon kegyesek a kritikusok. Később pedig már nem férhetett hozzá kritika. Szent nemzeti ereklye lett belőle, mire túlélte korát.

Tovább

Vész a szín és vész a jav

Száz évvel ezelőtt halt meg Szinyei Merse Pál (1845-1920)

2020. február 02. - hacsa.

Egyszerre gyászolta az ország nagy piktorát és nagy önmagát. Szinyei Merse Pál az országcsonkítás véglegesítése előtt négy hónappal halt meg 1920. február 2-án ősei - Magyarországból éppen akkor kiszakított - felvidéki birtokán. Trianon árnyékában a nagy és szenvedélyes nekrológok a magyar földet gyászolták festője személyében. E nekrológok íróinak többségét azután kivetették a nemzetből. 

Tovább
süti beállítások módosítása