Arcanum blog

Vész a szín és vész a jav

Száz évvel ezelőtt halt meg Szinyei Merse Pál (1845-1920)

2020. február 02. - hacsa.

Egyszerre gyászolta az ország nagy piktorát és nagy önmagát. Szinyei Merse Pál az országcsonkítás véglegesítése előtt négy hónappal halt meg 1920. február 2-án ősei - Magyarországból éppen akkor kiszakított - felvidéki birtokán. Trianon árnyékában a nagy és szenvedélyes nekrológok a magyar földet gyászolták festője személyében. E nekrológok íróinak többségét azután kivetették a nemzetből. 

Tovább

Digitális időutazás az Arcanumon

Letűnt korok felfedezése az íróasztal mellől, avagy így lehetsz digitális Indiana Jones

Akár újságíróként, vagy kommunikációs szakemberként, és természetesen bloggerként is az írás során a témakutatás izgalmát szeretem a legjobban. Azt a folyamatot, amikor egy ötletről, egy tárgyról, egy épületről, egy valaha élt személyről mindent kiderítek, vagy többet megtudok, mint bárki más. A folyamat végén pedig megszületik bennem egy sztori, ami annak az adott témának a saját története. Így lesz egy több ezres adattengerből olvasmányos cikk, blogposzt vagy sajtóanyag.

Tovább

Mióta égő a nácizmus áldozata?

A holokauszt honosítása honunkban

2020. január 27. - hacsa.

Az új családot alapító túlélők gyermekei is gyermeket neveltek már, amikor világszerte elterjedt az a szokás, hogy a vészkorszak iparosított tömegmészárlását annak a szónak a görög fordításával nevezik meg, amely a héber Bibliában a teljesen elégő áldozatot jelenti. A gyermekek gyermekei is gyermekeket neveltek már, mire a holokausztnak 2005-ben emléknapja lett. Január 27. Auschwitz felszabadulásának napja.

Tovább
süti beállítások módosítása