Arcanum blog

Csak egyetlen jó ötleted legyen, menő leszel!

Mit találunk az Arcanumról az Arcanumban?

2021. február 03. - arcanum admin

Jó időben kell jó döntéseket hozni – halljuk az okoskodóktól. 1989-ben Biszak Sándor talán nem is sejtette, milyen jó döntést hozott, amikor elkezdte megvalósítani ötletét, és magyar nyelvű dokumentumok digitalizálásába kezdett.

februar_01_1200x628px.jpg

Szabad Föld, 2018. március 23.

Az arcanum szó titkot, más értelmezésben csodagyógyszert, az alkímiában egyenesen a bölcsek kövét jelenti. Mindkét jelentésében telitalálat az Arcanum Adatbázis Kft. tevékenységére, ugyanis a digitalizált oldalak rég elfeledett titkokról lebbentik fel a fátylat, és egyben a bölcsek köve azoknak, akik a hosszas levéltári keresgélést ma már kényelmes kattintásokra cserélhetik. Vigyázat, önreklám következik!

Az Arcanum ma negyven millió oldalnyi digitalizált tartalom büszke tulajdonosa, a magyar nyelvű írott, kulturális örökség királya. Magánemberek, tudósok és tartalomszolgáltatók túrják a legnagyobb magyar adattár lapjait, naponta friss tényekkel, felismerésekkel egészítve ki az aktuális eseményeket.

A kezdetek: CD-ROM és DVD-ROM

Ha beírjuk az Arcanum keresőjébe az Arcanum kiadó vagy Biszak Sándor nevét, azonnal látjuk a kezdeteket. Az informatikai robbanás első hullámára felkapaszkodva, kiváló ütemérzékkel kezdett el a cég CD- és DVD-ROM-okat gyártani. Az első fontos kiadvány a Biblia volt, melyet összesen hét nyelven hoztak forgalomba.

A Budapesti Könyvszemle 1999. novemberi számában egyenesen korszakváltóként jellemzik az Arcanum tevékenységét.

Magyarországon a Gutenberg utáni korszak 1995-ben kezdődött. Ekkor jelentette meg az Arcanum Kft. az első magyar Biblia-CD-t (3.0 verziószámmal), amelyet 1997-ben 5.0 verziószámmal újabb kiadás követett.

Jöttek aztán az irodalmi gyűjtések, Jókai összese, költők életművei, Pallas Nagy Lexikon. A magyar CD-ROM piacon egyedülálló szerepet harcoltak ki. Az indulásuk utáni évben, 1990-ben adták ki az elsőt, és meg sem álltak több százig. A 168 óra 2001. november 22-i számában található írásban az alapító már küldetéseként tekint a digitalizáció építésére.

Biszak Sándor cégvezető azt mondja: küldetésnek érzi, hogy olyan CD-ROM-okat adjanak ki, amelyek alapművei lehetnek a jövő digitális könyvtárának. Szerinte a CD előállítása olcsóbb, mint a nyomtatás: „Egy 16 kötetes lexikon nyomdaköltsége százezres nagyságrendű, ezzel szemben a CD-é csak néhány száz forint. ”

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

 szabadfold_2018_1-1594863193_pages452-452_b.jpg

A technológia rengeteget fejlődött a kezdetek óta (Szabad Föld, 2018. március 23.)

„Lézerlemezre” került a Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet 1994 októberében írt arról, hogy „napilap rögzítésére ez ideig nem volt hazai példa, ám ha az Arcanum és lapunk kiadójának tárgyalásai eredménnyel járnak, akkor a Magyar Nemzet több évnyi anyaga lézerlemezre kerülhet.” Ez volt tehát a következő lépés: az újságok digitalizálása.

„A helyhiánnyal küszködő könyvtárak, archívumok számára ígéretes megoldás lehet a terjedelmes dokumentumok, köztük a napilapok teljes szövegének CD-re vitele: a keresőrendszerrel kiegészítve is bőven elfér például egy lemezen a Népszabadság 1994. második fél évében kiadott összes lapszáma.” – olvasható a Népszabadság 1996. április 15-i számában.

Fókuszba került a kereshetőség

Az internet térhódítása új útra terelte a kiadót, elkezdődhetett a digitalizált tartalmak közzététele közvetlenül a világhálóra. Azóta már történelmi térképeket is feldolgoztak, amelyekhez speciális, geoinformatikai szolgáltatásokat fejlesztettek. Képzőművészeti alkotások, az Országgyűlési Könyvtár és természetesen az eddig kiadott összes kiadvány is megtalálható az Arcanum oldalán.

A Kisalföld 2005. október 8-i számában már arról olvashatunk, hogy a cég a hatalmas adattenger előállítása mellett a minél hatékonyabb keresésre helyezi a hangsúlyt.

„Olyan szakmai tudás birtokosai vagyunk, ami alkalmassá és hivatottá tesz bennünket arra, hogy magas színvonalú megoldást kínáljunk nagyméretű szöveges és bibliográfiai adatbázisok építésében, azok új típusú hasznosításában, melynek legfontosabb eleme a nagy sebességű, kifinomult keresés.”

Az internet és a technológiák fejlődése végtelen számú lehetőséget teremtett az Arcanum számára. Csak szándék és idő kérdése, hogy a valaha volt összes, jelentős írásos emlék digitális formában elérhető legyen bárki számára.

nepszabadsag_2011_02-1517998146_pages393-393.jpg

Háttérben a robotszkenner (Népszabadság, 2011. február 21.)

Felüthetjük bárhol az Arcanum lapjait

Lássuk, az utóbbi évtizedből miket találunk még a cég munkásságáról! Ha most egy teljes gyűjtés lett volna a cél, bajban lennénk, annyiszor bukkanunk rá a cég, az alapító vagy valamelyik termék és szolgáltatás nevére. Ami jól mutatja, hogy mára az Arcanum és az általa létrehozott digitális kincstár megkerülhetetlen lett.

budapest_2017-1579550288_pages412-412.jpg

Budapest, 2017. december

Biszak Sándor megkapta a Simplicissimus Hőse Díjat

Mivel is zárhatnánk ezt a gyors keresést magunkról magunknak? Azzal, hogy az Arcanum és benne az alapító munkájának gyümölcse beérni látszik: az ötletből maradandó kulturális érték teremtődik. Ezt pedig díjakkal is jutalmazzák annak felhasználói:

Ahogy az oklevél fogalmaz, a díjat azért kapja, mert „a magyar sajtó fokozatos digitalizásával drámaian javította a hivatásos és civil helytörténészek kutatási lehetőségeit, és hatalmas energiáival maga után húzta a közszférát is, neki köszönhetően Európa-szerte ritka lehetőségek jöttek létre a Hungaricana könyvtár kebelében”. (Budapest folyóirat, 2017. december

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr6416412196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása