Arcanum blog

Szó szerint anyja bőrébe bújt, így lett világhírű

Meddig élhet az ember?

2021. február 17. - arcanum admin

A hosszú élet titka mindig érdekelte az embereket. Hogyan lehetünk százévesek? Táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen, vagy vegyük fel egyszerűen saját anyánk személyazonosságát? A híres Jeanne Calment pontosan ezt az utat választotta.

Ha valaki megéri a századik születésnapját, legalább a helyi polgármester felköszönti, esetleg forgatnak vele egy rövidfilmet a kábeltévére. Nem érdemtelenül, hiszen önmagában teljesítmény az, ha valaki ilyen sokáig él. Jeanne Calment ennél viszont sokkal többre vitte, megszerezte a valaha legtovább élt ember címét. Összesen 122 évet, 5 hónapot és 14 napot élt, ő volt a rekorder. Egészen mostanáig.

Szerette a média

Az újságok sokat foglalkoztak a franciaországi Arles-ban élő idős hölggyel, miután a 110. évében is kiváló egészségnek örvendett. A vele készült interjúkból kiderült, hogy szerette a csokoládét, a hétköznapi vörösborokat, és persze cigarettázott. Mentális egészségét étrendjének és aktív életmódjának tulajdonította. Háztartásbeliként nyugodt életet élt, teniszezett, úszott és zenélt, 85 évesen vívni tanult, százévesen pedig még biciklivel járt. Gyerekét, férjét, unokáját is túlélte.

februar_02_1200x628px.jpg

Magyar Idők 2019. 01. 12.

Elbeszélései szerint az Arles-ban alkotó Van Goghgal is találkozott, akire ellenszenves emberként emlékezett. Ennek az állítólagos találkozásnak köszönheti egyébként, hogy 114 évesen bekerült a Vincent és én című, 1990-ben készült filmbe.

A 113. születésnapján a város ünnepséget rendezett a tiszteletére. Akkor megerősítette, hogy nagyon sokat szeretne még olvasni, ez az egyik hobbija, a másik a tévé, amelyet korunk egyik csodájának tart.

Jeanne Calment az ünnepség alkalmából egyébként elmondta, hogy pontosan hat évtizede, édesapja arles-i szövetüzletében járt Van Gogh, a világhírű festő, hogy néhány vásznat szerezzen be. „Nem volt könnyű vevő — emlékezett vissza madame Calment. — Nagyon igényes volt, és mindig a legjobbat kereste mindenből. Igaz, meg is fizetett érte.” (Népszava 1988. 06. 16.)

karpatiigazszo_2017_07-1582672320_pages11-11.jpg

Kárpáti Igaz Szó 2017.07.01.

 A valaha élt legidősebb ember is meghal egyszer

„Elhunyt az emberiség legidősebb embere, a franciaországi Arles városában élő Jeanne Calment asszony, aki idén februárban ünnepelte 122. születésnapját. A halál pontos okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra” – adta hírül 1997-ben a Magyar Szó.

Jeanne Calment 1875. február 21-én született egy helybeli, arles-i családban, s az elmúlt század rengeteg fontos eseményének volt szemtanúja. Annak idején találkozott Van Goghgal, még emlékezett az Eiffel-torony építésére, a Dreyfus-ügyre, immár negyvenévesen élte át az első világháborút, s bár azt már nem tudta felsorolni, hogy mostanában kik, mely politikusok irányítják Franciaországot, Johnny Hallydayt, a híres francia rockénekest még az elmúlt hónapokban is sokat emlegette.

Az idős asszony az utolsó éveit már vakon és tolószékben töltötte, de születésnapjait minden évben megünnepelték, ahová újságírók százai érkeztek még külföldről is. Ez különösen 1995 októbere óta volt így, ugyanis a hölgy ekkortól már nemcsak a világ jelenleg élő legidősebb embere volt, hanem a valaha élt legidősebb ember is a Földön.

Amikor Calment asszony született, még nem ismerték az autót, a repülőt, a francia városok utcáin lovaskocsik jártak, s III. Napóleon bukása után éppen csak megalakult a köztársaság. Hosszú életének titkát mind a mai napig képtelenek voltak megfejteni a tudósok, ráadásul az elmúlt évben csak erősödött életkedve, szellemi frissessége: a hozzá közel állók szerint jót tett neki a 120. születésnapot övező hatalmas „felhajtás”. Így kerülhetett sor arra az eseményre, amely igazán meglepte környezetét: 121. születésnapján Jeanne Calment asszony egy CD- lemezt készíttetett, amelyen - zenei aláfestés mellett - saját emlékeiből mesélt. A lemezt „Jeanne Calment - az idők úrnője” címmel árusították.

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

szekelyhirmondo_2008_10-12_pages224-224_2.jpg

Székely Hírmondó 2008. 11. 21.

Nem élhetünk 200 évig

Néhány éve a Kárpáti Igaz Szó (2017. 07. 01.) hasábjain az ember életkorát kutató tanulmányokról írtak. A francia hölgy kivételes esetként szerepelt a példák között, és fel sem merült, hogy bármi tévedés lehetne a matuzsálemi kort megért nő története körül. Azt mindenesetre leszögezték, hogy igenis van határa az emberi életnek, nem lehet tovább nyújtani, bármilyen életmódbeli vagy táplálkozási trükköt vetünk is be.

Ki kell ábrándítani mindenkit, a világ egyik legrangosabb tudományos szaklapjában, a Nature-ben megjelent tanulmány azt mondja, hogy 115 év a határ. Egészen kicsi az esélye annak, hogy ennél sokkal tovább éljen bárki is.

…Kicsit másképpen magyarázva, manapság sokkal többen érik meg a hetvenéves kort és sokkal jobb egészségnek is örvendenek ennyi idősen, mint a korábbi generációk. A nyolcvanadik évüket is többen érik el, de a legöregebbek, a száz év felettiek száma nem növekszik. A legidősebbek, a száz év felettiek egészségével még nem tudott mit kezdeni az orvostudomány, még nem jutott el odáig az emberiség, hogy itt csökkentsük a halálozást.

Calment asszony még a száz évet sem érte el?

2018 végén aztán egy öregedéssel foglalkozó orosz vállalkozás megkérdőjelezte a francia matuzsálem születési dátumát, mellyel az egykori rekord dicsősége a porba hullott.

A moszkvai kutatók 17 „vádpontban” összegzik állításukat. Szerintük a csalás nem is huszonkét évvel ezelőtt, hanem az 1930-as évek közepén történt. Talán csak azt lehet felróni a francia hatóságoknak, hogy Calment halálakor nem ellenőrizték a meglévő papírokat. Az orosz tudósok szerint a megtévesztésre 1934-ben került sor. Ekkor Jeanne 59 éves, míg lánya, Yvonne 36 esztendős volt. A hivatalos változat szerint a lány ebben az évben tüdőgyulladás következtében elhunyt. Az orosz tudósok viszont azt állítják, hogy Jeanne, az anya halt meg, Yvonne pedig felvette anyja személyazonosságát, és a helyébe lépett. A lány maga is szép kort élt meg, hiszen 1997-ben - az oroszok szerint - kilencvenkilenc évesen halt meg, csak ehhez még hozzászámolták az anyai részt, ugyanis Jeanne 23 évesen szülte meg Yvonne-t. Két ember életéből így ki is jön a világrekord. (Magyar Idők 2019. 01. 12.)

És miért volt erre szükség? Azért, mert akkoriban nagyon magas örökösödési adót kellett fizetni a vagyontárgyak után, az állam harmincöt százalékot elkért belőle. A Calment családban hirtelen sok lett a haláleset: meghalt az apa, a nagymama és az anya is, akinek halálával anyagi csőd várt volna a lányra, ezt felmérve élt tovább inkább saját anyja személyazonosságával.

magyarhang_2019_01-1591131907_pages51-51.jpg

Magyar Hang 2019. 01.11.

Az Arlesban élő emberek természetesen elképzelhetetlennek tartották ezt a magyarázatot, hiszen a kisvárosban mindenki mindenkit ismert akkoriban, lehetetlen lett volna egy ilyen személycsere. Ám az orosz tudósok további információval szolgáltak: az elérhető fényképek alapján rámutattak a két nő közötti különbségekre.

Az orosz tudósok a bizonyítékok között tartják számon azokat a különbségeket, amelyeket tapasztaltak a fej, a fül, az orr, a nyak formájában, de ők is hozzáfűzik, hogy ezt talán az életkor múlása is okozhatja, mindenesetre tudományos vizsgálatra van szükség. A beszámolók szerint Jeanne Calment memóriája alig kopott az évek folyamán, általános demenciának nyoma sem volt. (Magyar Idők 2019. 01. 12.)

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr5216414802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása