Arcanum blog

Barta Tamás már óvodásként szerepelt az újságban?

Egy elfeledett zenész hazai sikerei

2021. február 24. - arcanum admin

Barta Tamás, a Los Angelesben tragikus körülmények között elhunyt zenész már „disszidálása” előtt sztár volt itthon, fontos alakja a magyar beat-nemzedéknek. Utánanéztünk, mennyire.

Barta Tamás korának egyik legkiemelkedőbb előadóművésze volt, zenét szerzett, gitározott és énekelt. Gitárjátéka messze meghaladta kortársai tudását, hamar sikeres zenészként ünnepelték, ám egy 1974-es, amerikai LGT-turné után nem tért haza Magyarországra. Pár év múlva, 1982. február 16-án haláláról érkezett a hír, melynek körülményei azóta is tisztázatlanok. A 2020 nyarán róla készült dokumentumfilm ismét a néhai zenészre irányította a figyelmet.

Mi most annak néztünk utána, hogy mit találunk Barta Tamásról az Arcanum adatbázisában a kezdeti évektől egészen az LGT amerikai turnéjáig, amelyről Barta már nem jött haza. Látni fogjuk, hogy túlzás nélkül állítható: Barta gyorsan a sztárság útjára lépett, amelynek ki tudja, hol lett volna a vége, ha itthon marad.

1966: bemutatkozik a Syconor zenekarban

Az első találat az Ifjúsági Magazin 1966. január elsejei száma, amelyben a Balzac utcai művelődési házban szombatonként játszó Syconor zenekart mutatják be. Barta tizenhét éves, még érettségi előtt áll, és ekkor még csak egy éve gitározik. Azt máshonnan tudjuk, hogy saját magát képezte ki gitárossá, de láthatóan sikeresen, hiszen alig egy év elteltével máris zenekarban játszott.

ifjusagimagazin_1966_pages29-29.jpg

Ifjúsági Magazin 1966. 01. 01. 

"A táncparketten háromszáz fiú és leány. A pódiumon öt fiú. Három nyakában gitár lóg, egy közülük a dobok mögött ül, egy pedig a mikrofon fölé hajol. Egyike azoknak az együtteseknek, amelyeknek szereplését hétről hétre várják, és akiknek minden alkalommal bizonyítani kell, hogy érdemesek erre a várakozásra. Barta Tamás, a Syconor tánczenekar szólógitárosa. Született 1948- ban. »A Bláthy Ottó Erősáramú Technikum harmadik osztályos tanulója vagyok. Ha végeztem? ... Szakmámban szeretnék felsőfokú képesítést elérni. Kedvencem? ... A Sorrows együttes. Hogy miért? Ezt nehéz lenne röviden meghatározni. Zenei képzettségem? ... Négy évig hegedültem, egy esztendeje, hogy gitározok.«”

ifjusagimagazin_1966_pages30-30.jpg

Ifjúsági Magazin 1966. 01. 01.

1967: a Syconor máris átalakul, Barta érettségire készül

Még mindig a Balzac utcai autóvillamossági művelődési otthonban járunk, a Magyar Ifjúság március 25-i számában pedig arról olvashatunk, hogy Barta (Fenyő Miklóshoz, akkori osztálytársához hasonlóan) már az érettségi előtt áll. Ekkor már felléptek a rádióban, televíziós tehetségkutatóban, mégis visszavonultak és változtatni akartak, hogy minél nagyobb közönséghez jussanak el. „Kicserélték a felszerelést, új számokat írtak, tanultak. Stílust változtattak.”

„Barta Tamás szólógitárosnak legtöbb gondja nem a zenével van. Technikumi érettségi előtt áll, ez most a legfontosabb. Fenyő Miklós énekesnek és „zeneszerzőnek” is hasonlóak a gondjai. A hosszú próbák után, éjszakákon át tanul, hogy másnap a gimnáziumban is „sikere” legyen.”

1970: Barta belép a Hungária együttesbe

A Syconor pár hónap múlva szétesett, Fenyő megalapította a Hungáriát, ahová aztán Barta is betársult. (Magyar Ifjúság 1970. november 27.) A második nagylemez elkészítésében már fontos szerep jutott neki, amelyről Fenyő így nyilatkozott:

magyarifjusag_1970-3_pages300-300.jpg

Magyar Ifjúság 1970. 11. 27. 

„— Lesz második nagylemez? — Írjuk, hangszereljük. Ezt is most csináljuk. Bemutatkozik majd rajta két új szerző is, mindketten együttesünk tagjai: Csomós Péter és Barta Tamás. Tizennégy új szám tanúskodik majd arról, merre tart a Hungária. Közben ugyanis változott a zenénk. Hogy pozitív vagy negatív irányban-e, ez ízlés dolga. Ami tény, az a változás. A többi már a megítélés dolga.”

1971: megalakul az LGT Barta részvételével

Az Ifjúsági Magazin 1972. április elsejei számában már a Locomotiv GT megalakulásáról olvashatunk.

„Az egyik „illetékes”, Presser Gábor így meséli el: — Karácsonykor felmentem a Frenreisz Kareszhoz, csak úgy, minden ok nélkül. Éppen ott volt a Hungáriás Barta, beszélgettünk, aztán — mivel a kezünk ügyében volt a gitár és a zongora — játszottunk egy kicsit. Egy óra múlva valaki felkiáltott — már nem is tudom, hogy ki volt: — Srácok, ez kitűnő. Másnap lementünk a házunk pincéjébe — ekkor már eljött a Laux „Blöró” is. Igazi örömzene volt. Csudára tetszettünk egymásnak.”

A „supergroup” összeállt, és ekkor még nem sejtették, hogy a hazai és külföldi közönséget is turnék sorával szórakoztatják majd.

ifjusagimagazin_1971_pages252-252.jpg

Ifjúsági Magazin 1971. 04. 01.

„— Beszéljünk a zenéről is — szól közbe Barta Tamás. — Senki se higgye, hogy most aztán egészen extra, csak kevesek számára érthető törekvéseink vannak. Tévedés! Csak magyar számokat fogunk játszani, az 1970-es évek zenéjét, modernebbet, mit eddig, de sohasem öncélút. Túl tradicionális volt az eddigi beatzene nálunk, megállt egy kicsit az idő. Hát mi megpróbálunk lendíteni rajta.”

1971: Barta a legjobb gitáros

Tíz zenekar átalakul címmel az Esti Hírlap 1971. április 8-i számában arról írnak, hogy „a Beatlesek szakadása után törvényszerű a majmolás, miért is ne bomoljanak a hazai együttesek. Mi úgy fogalmaznánk: miért is ne induljon meg az erjedés?” Az átalakulásokra céloztak ezzel, és arra a magyar, képzeletbeli listára, amely a legjobb zenészeket, a már említett „supergroup” tagjait egyetlen zenekarba tömöríti, amely nem más, mint az LGT.

„A nyugat-európai zenészeknél szokásos, hogy úgynevezett szuper-grupot alakítanak. Több zenész más-más zenekarból összeáll, játszanak egy ideig. A hazai szuperlistán — mert ilyen is létezik — a Lokomotív négy tagja mindig szerepel. Barta Tamást a zenészek kiáltották ki a legjobb gitárosnak. Most állandósítják a szuper-grup állapotot.”

1971: elkészül az LGT első lemeze, a sikerszéria elkezdődik

A Magyar Ifjúság 1971-es szilveszteri lapszámában adnak hírt az LGT első nagylemezének megjelenéséről, és a megjelenés előtti tokiói szereplésükről.

„A nagylemezről, amelyen tíz szám található, már az új együttes hívei, a beatkedvelők, a lemezbarátok is véleményt mondhatnak: hetek óta kapható a lemezboltokban. S ez mindenképpen fontos esemény az LGT életében, hiszen most bizonyították először amúgy istenigazában, hogy az új együttes képes új színt hozni a magyar könnyűzenei életbe.

- Boldogok vagyunk, hogy első nagylemezünk megjelenése csaknem egybeesett Japánból való hazaérkezésünkkel - mondja Frenreisz Károly, aki Presser Gáborral és Barta Tamással — a nagylemez számainak zenéit írta. - A tíz dal a mai rock-irányzatot követi. Persze ez a fogalom elég tág, hiszen a lassú blues-októl egészen az úgynevezett „hard rock”-ig úgyszólván mindent magába foglal. Mi négyen — úgy érezzük - megtaláltuk közös stílusunkat ebben a rock-zenében.”

1972: fesztivál, nagylemez és turné

A Magyar Ifjúság május 12-én már arról írt, hogy az LGT egy angliai fesztiválra készül, utána pedig országos turné várja.

„Amint azt a New Musical Express április 15-i számának dupla oldalas hirdetése is tudtul adja, május 26—29-ig Lincolnban nagy popfesztivált rendeznek, többek között a Beach Boys, a Faces, a Humble Pie, a Groundhogs közreműködésével. Erre hívták meg az LGT-t is. Alighogy innen visszatérnek, máris kezdik az új nagylemez munkálatait, s néhány új Zalatnay-szám felvételeit. Július-augusztusban pedig nagy országos turnéra indul az együttes, az ORI rendezésében.”

Szintén a Magyar Ifjúság írt június 1-jén számol be arról, hogy Angliában és Svédországban is fellép a zenekar.

„Május 26-án kezdődött Angliában az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt popfesztivál, mely négy napon keresztül a műfaj legjobb képviselőit vonultatta fel. A kontinenst három együttes képviselte: a nyugatnémet Rattles, a holland Focus (ld. a Beatlexikont) és a magyar Locomotiv GT.

E hónapban Frenreisz Károly, Laux József, Presser Gábor és Barta Tamás Svédország nagyobb városaiban lép fel, egyetemeken, kollégiumokban. Júliusban Zalatnay Saroltával és a Mini együttessel országos turnéra indulnak, közben új nagylemezük felvételeit készítik.”

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

1973: turné Lengyelországban és az NDK-ban, VIT Berlinben

Ez az év is a hangos sikerekről szólt, legalábbis az újságok tanúsága szerint. (Magyar Ifjúság 1973. július 13.)

„Idén tavasszal először Lengyelországban, majd az NDK- ban túráztak. Lengyelországban tíz városban szerepeltek kirobbanó sikerrel, egy angol és két lengyel együttes társaságában. A lengyelországi siker bizonyítéka: az LGT meghívást kapott az idei sopoti dalfesztiválra, ahol most szerepelnek elsőként együttesek a versenyben. Tárgyalnak nyugati hanglemezszerződésről is, egyszerre három cég jelentkezett ajánlatával. És nemsokára az LGT is elindul a fesztiválra, hogy zenéjével köszöntse Berlint, a VIT városát.”

1974: Barta jobb, mint Eric Clapton

A Film Színház Muzsika 1974. január 12-én írta meg, hogy az LGT a Hanglemezgyártó Vállalat Pepita Oroszlán díját nyerte, mint az 1973-ban legtöbb lemezt eladott együttes: három lemezük aranylemez, s a BUMMM című albumból is csupán a karácsony előtti hetekben 25 ezer darab kelt el. Mit várnak a legújabbtól, az angliaitól? Presser válaszolt.

„— Valamelyest bizakodóvá tettek azok, akikkel a stúdióban dolgoztunk. Barta Tamásról azt mondták, hogy jobb, mint Eric Clapton, Somló Tamást a Chicago-beli Terry Cathez hasonlították… Ugyanakkor figyelmeztettek arra is, hogy a közönségfogadtatást nagyon nehéz kiszámítani.”

1974: bejelentik az amerikai turnét

A Szabad Föld 1974. április 8-án már ismert zenészekként hivatkozik az LGT tagjaira, akik már „nyugati” fellépésekre készülnek ekkor.

„Nehéz és fáradságos évek munkájával az együttes ma már ott tart, hogy a szocialista országokon kívül a beatzene őshazája, Anglia is felfigyelt rájuk. Az elmúlt év végén a világ talán két legrangosabb lemez- társasága, a CBS és az ABC, angol nyelvű nagylemezt készített velük. A lemez az elmúlt napokban jelent meg külföldön.

— Reméljük, kedvező lesz a fogadtatása — mondja Laux József, az együttes dobosa. — Persze ezt majd személyesen is megtudjuk, mert néhány hét múlva hangversenykörútra indulunk Amerikába. A tervek szerint negyven nagyvárosban lépünk fel. Amerika után Anglia következik, ahol minden valószínűség szerint a világhírű Rolling Stones együttessel közösen koncertezünk.”

1974 júniusa: az amerikai turné

A tengerentúli turnéról egy fotó kíséretében tudósított az Amerikai Magyar Világ, ekkor még senki nem sejtette, hogy a zenekar Barta nélkül tér haza.

amerikaimagyarvilag_1974_06_pages82-82.jpg

Amerikai Magyar Világ 1974. 06. 30.

„A világhírű magyar rock-zenekar, a “Lokomotív G.T.” az ABC hálózat meghívására az Egyesült Államok legnagyobb városaiban és egyetemein vendégszerepel. Új lemezük minden lemezt árusító üzletben kapható. Képünkön bemutatjuk a népszerű együttes tagjait: Laux József (ülő), balról jobbra: Barta Tamás, Somló Tamás és Presser Gábor.” (Amerikai Magyar Világ, 1974. június 30.)

1975: az egyik változás, hogy Barta „elhagyta” a zenekart

Egy év telt el az amerikai turné óta, és a lapok mélyen hallgattak Barta Tamás „disszidálásáról”. Mintha sosem létezett volna, akkora csend uralkodott vele kapcsolatban. Távollétében később két év letöltendő börtönt kapott, mivel a hatályos magyar törvényeket tettével megsértette. Olyannyira hallgatott róla a sajtó, hogy az LGT újabb zenekari változásáról szóló cikkben egyszerűen csak az „elhagyta az együttest” kifejezést használták.

„A Locomotiv GT az első magyar szuperegyüttes (tagjai előzőleg más zenekarokban szereztek maguknak hírnevet) az eltelt néhány év alatt személyi változásokon ment keresztül: elsőként Freinreisz Károly basszusgitáros vált ki, és helyére Somló Tamás került, nemrég pedig Barta Tamás hagyta el az együttest. Helyén most Karácsony János szóló gitáros szerepel. A dobos továbbra is Laux József, billentyűs hangszereken pedig Presser Gábor játszik.” (Magyar Szó, 1975. május 8.)

„Aki ma elmegy ebből az országból, az megérdemli a sorsát”

Egy figyelemreméltó hivatkozás is felbukkant, ahogy az adatbázisban Barta után kutattunk. Az egyik zenész kolléga, a Generál együttes vezetője nyilatkozik egy interjúban, kérdőre vonják a róla terjedő pletykákkal kapcsolatban, ám frappánsan vágja ki magát.

„Tavaly, nyár elején városszerte terjengett a hír: Ákos István, a Generál együttes vezetője disszidált. Az év végén viszont Fenyő Miklós, a Hungária együttes vezetője újságolta: új tagot vettek fel, Ákos Istvánt. Hogy is volt ez a disszidálási ügy?

— Egy szó sem igaz belőle. Egyszerűen jól éreztem magam a rokonaimnál Kanadában meg az Egyesült Államokban, és a tervezett hat- nyolc hét helyett csaknem három hónapig maradtam — ennyi az egész… Szerintem, aki ma elmegy ebből az országból, az megérdemli a sorsát. A rossz sorsát — különösen a mi szakmánkban. Ott van, például Barta Tamás, a volt LGT-ítag, kitűnő és elismert gitáros. Nem találkoztam ugyan vele, de hallottam, Los Angelesben él, nem valami jód. Csöppet sem csodálkozom. Telített a piac, egymás sarkát tapossák a sztárok, szinte lehetetlenség labdába rúgni. Akinek viszont van elég akarata és tehetsége, az itthon tud boldogulni.” (Ifjúsági Magazin, 1976. április 1.)

Boldog gyermekek a Városi Tanács óvodájában: csak nem Barta az egyik?

A Világosság 1951. augusztus 9-i számában arról adnak hírt, hogy az óvodások milyen boldogan játszanak a Budapesti Városi Tanács üzemi óvodájában. Tudjuk, hogy Barta édesanyja a rendszer hű kiszolgálója volt, bár az nem ismert, pontosan milyen pozícióban tolta a hatalom szekerét. Elképzelhető, hogy e megbecsült munka jutalma az volt, hogy a dolgozók gyerekei egy medencével felszerelt óvodába járhattak? Semmi bizonyosat nem tudunk, de az óvodai pancsolásról készült fotó képaláírása szerint egy Barta Tamás nevű kisfiú is ott játszik a többiekkel. Születési dátumát figyelembe véve akár ő is lehet ez a fiú, úgyhogy várjuk azok hozzászólását, akik esetleg felismerik magukat a képen és pontos információval rendelkeznek!

vilagossag_1951_07-09-1612573993_pages193-193.jpg

Világosság, 1951. 08. 09.

„A népi demokrácia gondoskodása folytán egyre több napközi és óvoda épül. Az eredetileg előirányzott hatezer napközi 1954-re több mint ötszörösére emelkedik. A Budapesti Városi Tanács is nyitott üzemi óvodát és napközit a dolgozók gyermekei részére. A központi városháza épületében az óvoda és-napközi vízmedencével is rendelkezik, aminek, mint képünk is bizonyítja, igen örülnek a vidám apróságok. Elől látható: Morvát Julika, Bíró Andris, Buika Kati, Galambos Margit, Demeter Teri, hátul: Körös Andris. Dániel Marika, Barta Tamás és Ország Józsi élvezik a kiadós fürdőt.

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr4716436532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása