Arcanum blog

Mi a közös Karády Katalinban, Kim Basingerben és Teri Hatcherben?

Híres színésznők, de van még valami

2021. december 08. - arcanum admin

Kattints és nézd meg Magyarország legnagyobb sajtóadatbázisában, az Arcanum ma ingyenes.

Az Arcanum elindítja karácsonyi akcióját: ma az adatbázis bárki számára nyitva áll, kedvezményes előfizetést lehet vásárolni, akár ajándékutalvány formájában, így karácsonyi ajándékként a fa alá kerülhet az Arcanum is.

Ha szeretnél ajándékutalványt vásárolni karácsonyra, ide kattintva megteheted!

Mi a közös a címben felsorolt három színésznőben?

A válasz pofonegyszerű: mindhárman december 8-án születtek. Lássuk, találunk-e a mai születésnaposokról valami érdekességet az Arcanumban!

Karády Katalin már gyerekként külföldön élt

ujkelet_1971_05-1613685725_pages35-35.jpg

Új Kelet, 1971. 05. 07.

Sokan tudják a színésznőről, hogy az Egyesült Államokba emigrált, de azt csak kevesen, hogy már gyerekként lehetősége nyílt külföldi utazásra, pontosabban külföldi tanulásra. Svájcba került már hétévesen, így sok olyasmit látott és tanult meg, amire a vele egyidős gyerekeknek nem volt módja. A Kapu 2015. februári számában részletesen olvashatunk a színésznő életéről.

„A befelé forduló Katalin szerencséjére, a Nemzetközi Vöröskereszt gyermekakciójával hétévesen kikerül Svájcba, majd Hollandiába. Öt évet tölt a „művelt” Nyugaton. Ott érezte magát először függetlennek, szabadnak. Visszafogott elegancia utáni igényét is a külhoni intézetekből hozta haza, akárcsak kitűnő nyelvismeretét. Ki is tűnik a kőbányai polgáriban, hová iparosok és tisztviselők gyerekei járnak. Különlegességét kivételesen nem csupán irigylik, de értékelik is. Önképzőköri tag, iskolai ünnepségeken ő szaval. „Ott éreztem először a pódium varázsos erejét” - idézi.

Az osztályfőnök gyakran viszi a gyereket az Operába, de Katinkát ezek az előadások hidegen hagyják. Ám amikor az osztályt egy napon a Városi Színházba viszik, megbabonázódik. Lábass Juci lesz az idol. A kamaszlány el is dönti, színésznő lesz!

Ugyan előbb még kereskedelmi iskolába iratkozik, de mikor 16 évesen megkéri kezét a nála harminc évvel idősebb Vargha Rezső, adóhivatali főtiszt, azonnal igent mond, csakhogy szökhessen a szoba-konyhából. Pedig zsarnok apja nem sokkal a lánykérés előtt halt meg. Vargha Rezső a Bartók Béla úton bérel egy kétszobás lakást. Miután már nem kell nyomorogni, Katalin teljesen felszabadul. Talán túlságosan is. „Te egy dísznő vagy, ne főzzél, ne várd az uradat, csak ragyogjál, pompázzál!” - kijelentéssel a férj beismeri, hogy csődöt mondott. Katalin egy kis lakást bérel magának, s nekilát, hogy beteljesítse régi vágyát, a színészi pályát...” (Kapu, 2015. 02.

kapu_2015_02_pages88-88.jpg

Kapu, 2015. 02.

Az ADT keresőjét ide kattintva lehet kipróbálni, most a letöltés is ingyenes!

Kim Basingernek bankja és autósztrádája is volt

Ki ne hallott volna a 9 és fél hét című fimről, melyben Kim Basinger vitathatatlanul korának szexszimbólumává vált attól a bizonyos, vetkőzős jelenettől. Sokáig ő testesítette meg az álomnőt, szerepeit rendre ehhez idomulva kapta. Meglepő lehet, de a feltűnő külső nagyon is visszahúzódó személyiséget takart.

nepszava_1991_08_pages94-94.jpg

Népszava, 1991. 08. 08.

„Kim Basinger - legalábbis egy új cikk híradása szerint - ellentétben külsejével : igen gátlásos, visszahúzódó, emberkerülő. Malibui házában az ágy alá néz, mielőtt lefekszik... A ház egyébként rajta kívül tíz kutya, tíz macska és hatvan gumikacsa otthona; ez utóbbiak az úszómedencében tanyáznak.

…Nemrég megkérdezték a legszexebbtől, hol szeretne lenni a legszívesebben? „Egészen egyedül, a világűrben, mint űrhajós...” — hangzott a válasz.” (Film Színház Muzsika, 1989. 08. 12.

Kénytelen volt azonban levetkőzni a félénkségét, ahogy a filmipar használni kezdte. Kiderült, hogy annyira nem is gátlásos, vagy ha az is, akkor belátta, hogy muszáj a sarkára állnia, és komoly üzleti ügyként tekinteni saját tevékenységére.

„Richard Pearce, aki a Nincs kegyelemben forgatott vele együtt, így nyilatkozott: - Vele tárgyalni olyan érzés, mint egy vállalatigazgatóval értekezni.

…A színésznőnek van egy bankja, egy autószervize, ötven háza és két mérföld hosszú autósztrádája. A félénk gyereklány levetkőzte félénkségét, és sztár lett belőle, kívánatos asszony. Sikerült neki. Selyembe bújt, vagy meztelenre vetkőzött. Közben pedig sohasem felejtette a mottóját: - Minden művészetnél többet ér, hogy van pénzem!” (Interpress Magazin, 1991. 12. 01.

Ide kattintva választhatod ki a számodra legmegfelelőbb előfizetést!

Teri Hatcher már 10 évvel a metoo előtt kiállt a nőkért

A „64-es születésű színésznő a nyolcvanas években kezdte pályáját, sorozatokban és mozifilmekben játszott. Az áttörést azonban a 2004-es Született feleségek hozta el neki, a tévésorozat sikerének köszönhetően az egész világon megismerték. Golden Glob-díjat is nyert a sorozattal, ő lett a legjobb színésznő. És tizenöt évvel ezelőtt már a nők elleni erőszakról beszélt.

kepeseuropa_1997_12-24-1586985643_pages413-413.jpg

Képes Európa, 1997. 05. 21.

„Szabadidejében tovább küzd a nők „felszabadításáért”, konkrétan fogalmazva segít szervezni a Women’s World díjátadó ünnepséget, amely október 14-én lesz a New York-i Madison Square Garden színházban. A 12 különböző kategóriában meghirdetett kitüntetést olyan nőknek adják, akik kivételes teljesítményt nyújtottak hivatásukban. Az évenként megrendezett Women’s World Awards egyben globális demonstráció, mely egyenlőséget, önrendelkezést és a hátrányos társadalmi, gazdasági megkülönböztetés felszámolását követeli a nők számára.

Teri Hatcher felfedte azt is, hogy gyerekkorában a nagybátyja nemi erőszakot követett el ellene. Mint mondta, ezek a fájdalmas emlékek arra ösztönzik, hogy állhatatosan küzdjön az erőszakcselekmények ellen. „Számtalan nő van, aki egész életében szenved ezektől a lelki sebektől, de eltitkolja. Elhatározás kérdése, hogy felemeljük a szavunkat az ilyen tettek elkövetői ellen.” (Népszava, 2006. 08. 16.

Miért olyan egyedülálló szolgáltatás az ADT?

Az Arcanum Digitális Tudománytár a hazai legnagyobb sajtóadatbázis, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 250 évben, a magyar nyelven valaha megjelent újságok és dokumentumok néhány kattintással elérhetők. Több mint 30 millió oldalon szabadon nézelődhetsz, és le is tölthetsz bármit, amit szövegként könnyen megszerkeszthetsz, nem kell a képformátummal bajlódni.

Az Arcanum adatbázisát a saját számítógépeden lapozhatod végig. Annak, aki családfát kutat vagy a felmenőit szeretné jobban megismerni, szakdolgozatot, tanulmányt ír, az ADT igazi aranybánya.

Ha szeretnél ajándékkártyát vásárolni karácsonyra, ide kattintva megteheted!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr4716769570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása