Arcanum blog

Járvány, amely karácsony idején támad

Mikor csúsztunk át a fogyasztás ünneplésébe?

2021. december 23. - arcanum admin

Visszatérő gondolat a karácsonyi ünnepek előtt a vásárlási láz mérhetetlen elszabadulása, amit már 1934-ben is járványnak neveztek. Mondogatjuk, hogy odalett az áhítat, a valódi ünnep kiveszett, minden csak az ajándékokról szól. Bezzeg régen! Akkor még képesek voltunk tartani az arányokat. Lássuk, mit válaszol erre az Arcanum!

Vásárolj ajándékutalványt vagy kedvezményes előfizetést!

Felütésként mi is vásárlásra buzdítunk. Ha az utolsó napra hagytad az ajándék vásárlását, akkor most segítünk. Nem kell a postára várni, most rögtön megveheted szeretteidnek az Arcanum ajándékutalványt. Ajándékozz történelmet! Az Arcanum böngészése nagymamák és nagypapák kedvelt időtöltése, könyvmolyok kiapadhatatlan információforrása, és még születésnapi újságot is készíthetsz a leölthető lapszámokból.

Most kedvezményes előfizetéssel magadat is meglepheted. Az előfizetést 12 hónapra 15.000 forintért, 6 hónapra pedig 10.000 forintért kapod meg.

budapest_2012_pages416-416.jpg

Budapest, 2012. december

1934: „Végigsöpör a városon a vásárlási járvány”

A Pesti Hírlap már 1934-ben vásárlási járványnak nevezte a vevők karácsony előtti rohamát. Igaz, jótékony lázként definiálva, mely segít felpezsdíteni a kereskedelem vérkeringését.

fovarosilapok_1878_12_pages66-66.jpg

Fővárosi Lapok, 1878. 12. 15.

„A tömérdek gyönyörű holmi közt káprázó szemmel válogat, turkál őfelsége a Vevő, miközben pénztárcájának tartalma és a megajándékozandó igénye közt próbál józan egyensúlyt tartani. Végigsöpör a városon a vásárlási járvány, ez a jótékony láz, amely fölkorbácsolja az ipar és kereskedelem vérkeringését és az alkalmi prosperitás eleven erejével fokozza a legmagasabbra az üzleti vérkeringést. És este, mikor a redőnyök legördülnek a kirakatok előtt, a polgári otthonokban megszólal az angyalka csengettyűje. És gyermekek, felnőttek örömére kitárul a rengeteg szép portéka, amely a Jézuska jóvoltából, a boltokból a karácsonyfák alá vándorolt.” (Pesti Hírlap, 1934. 12. 25.)

1952: „Az esztelenség hisztérikus vásárlási láza”

Észak-Amerikában már az ötvenes években találunk írásokat arról, hogy a túlpörgetett ajándékozás mértéktelen fogyasztásba csapott át. A Kanadai Magyar Munkás egyik decemberi számában már hisztérikus vásárlásról írnak.

kanadaimagyarmunkasujszo_1952-53_pages256-256.jpg

Kanadai Magyar Munkás, 1952. 12. 04.

„Nyugaton, különösen az észak-amerikai kontinensen már megindult a nagyvásári csinnadratta: szédítenek a silányságot takarni akaró, ordító reklámok; újságok, rádió és televízió egyaránt csatlakozik a nagy felhajtáshoz, mintha itt lenne a világ vége és holnap már minden késő. Az üzleti világ vad tobzódása el akar altatni minden értelmet, az ünnepi hangulatot idejekorán megnyergelve a meggondolatlanság, esztelenség hisztérikus vásárlási lázába akarja fojtani a józan mértéket, mert nekik nem értelem és józan mérték, hanem a »mindenható« dollár és vak elúszás kell.” (Kanadai Magyar Munkás, 1952. 12. 04.

1964: „Az eladókból kifogyott a türelem”

A békétlenség napjai címmel, meglepődve olvassuk az Élet és Irodalom egyik, 1964-es számában, hogy az emberek egymást taposva hömpölyögnek az utcákon, karácsonyi ajándékok után kajtatva, és úgy tűnhet, az ajándékozás elvitte a karácsony meghitt és magasztos ünnepét. Nahát! Már hatvan évvel ezelőtt is ugyanígy gondolták?

„Megyek az utcán. Felbolydult a város, zavaros, a tömeg lökdösődik, törtet. Kék, piros, sárga és zöldneonok égnek „Nagy karácsonyi vásár” ... „Legszebb ajándék az ékszer” ... Legszebb ajándék a bútor” ... „Legszebb ajándék a könyv” ... „Mindenben bő választék”... „Nagy karácsonyi vásár” ... Az üzletek üvegajtaja mögött tömör masszába préselődnek az emberek. Mindenki meg akarja előzni a másikat. Az eladókból régen kifogyott a türelem, arcuk szürke. Ostromállapot van. Az udvariaskodásra egyáltalán nincs mód. Az emberi, közvetlen hangra nincs idő. Nagy reklámpapírokat mozgat a szél, fényes csillag­füzérek, zöld ágak lógnak a kirakatok fölött és szólnak a pénztárgépek.

Ez a „lázas ünnepi készülődés", mondom. Gazdagság, fény, bőség. Ostromállapot. Sorbaállások a csarnokok nagy halas tartályainál, az ideges várakozások a hentesnél, az üzletekben, a szaladgálások egyik áruházból a másikba, mert nem találni azt, amit keresünk.” (Élet és Irodalom, 1964.12. 26.

1984: ,,Az üzleti szellem áldozata lesz a karácsony”

Pálffy István újságíró a Hajdú-Bihari Naplóban írta meg tapasztalatait az angliai karácsonyi és újévi ünnepekről. „Furcsán — számomra meg, aki több mint egy évtizede töltöttem utoljára karácsonyt és újévet Angliában —, nagyon szokatlanul teltek el ezek a napok, s igazán szívből helyeseltem, valahányszor barátok meg alkalmi ismerősök kimondták a legújabb angliai közhelymondatot, azt, hogy „nem olyan már a karácsony se, mint azelőtt volt” – olvassuk a beszámolóban. Úgy tűnik, évtizedek óta teszik szóvá mindenfelé, hogy valami elromlott a karácsony körül. Vajon van még remény visszahozni az ünnepek valódi célját?

veszpreminaplo_2015_11-1577052554_pages459-459.jpg

Veszprémi Napló, 2015. 11. 28.

,,Az üzleti szellem áldozata lesz a karácsony” —, az angol mártírok emlékének szentelt Hills Road-i templomban erről prédikált a helybéli plébános, s a Cambridge-i diákliga baloldali szekciójának ülésén is ez volt a fő téma december első napjaiban.” (Hajdú-Bihari Napló, 1984. 02. 04.)

Ha az utolsó pillanatban oldanád meg az ajándékvásárlást, akkor megnyugodhatsz!

Az ajándékutalványt ide kattintva tudod megvásárolni!

Most kedvezményes előfizetést is vehetsz, 12 hónapra 15.000, 6 hónapra 10.000 forintért.

Ide kattintva veheted meg a kedvezményes előfizetést!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr916783534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása