Arcanum blog

Sid Vicious, a „fene ganéj” punk sztár

Barátnője meggyilkolásával vádolták

2022. február 16. - arcanum admin

A punk fenegyereke a Sex Pistols basszusgitárosaként lett ismert, pályája azonban hamar véget ért. Mindössze 21 évesen, 1979. február 2-án halt meg heroin-túladagolásban, miközben barátnője meggyilkolásával vádolták.

A John Simon Ritchie néven, Angliában született fiatalember nem vetette meg a féktelen bulikat és tudatmódosítókat. Nehéz gyerekkorának eredményeként már nagyon fiatalon a szerekhez nyúlt, tehetségét és szabad természetét ennek köszönhetően sem tudta normális keretek között tartani. A mélypont akkor érkezett el, amikor aktuális barátnőjét holtan találták egy szállodai szobában, gyilkosság áldozata lett, a gyilkos kés pedig Vicious tulajdona volt. A nyomozás során Sid zavaros magyarázatokat adott, letartóztatása után óvadékkal szabadult, de már nem tudták elítélni az ügyben, mert a szabaduló buli másnapján őt is holtan találták.

„Igazi pottyantott srác vagyok”

A Magyar Ifjúság hosszú összeállításban meséli el a punk sztár és barátnője életét, egészen a lány haláláig. Az aktualitás egy róluk szóló film volt, amelyet a párral a gyilkosság idején forgattak. A cikk megjelenésekor Sid még élt. A szerző kemény szavakkal írja le a történetet, érződik belőle a szocialista erkölcs által diktált hozzáállás, amely mélységesen elítélte a drogok használatát és mindennemű elhajlást az elvárt viselkedéstől. Sehol sem volt még ekkor a zenészi nagyság méltatása, ami manapság előkerül, ha Sid Viciuos nevével találkozunk. 2006-ban a Sex Pistols tagjaként posztumusz került be a Rock and Roll Hall of Fame-be, 2009-ben pedig minden idők legvitatottabb zenészének szavazták meg. Lássuk, mit olvashattunk róla 1978-ban, a Magyar Ifjúságban!

„A Sex Pistols alapítóját tartják a numero egyes punk sztárnak. A filmet viszont Nancy már nem fogja látni. Hat nappal a nyitójelenet felvétele után rendőrök találtak rá a New York-i Chelsea Hotel 100-as szobájában; a mosdó alatt feküdt holtan, Bűnös Sidet nem sokkal később letartóztatták.” (Magyar Ifjúság, 1978. 12. 29.

magyarifjusag_1978-3_pages925-925.jpg

Magyar Ifjúság, 1978. 12. 29.

„Ki is Sid? „Igazi pottyantott srác vagyok” — mondja ő maga. — „Apámat soha sem ismertem, az utca nevelt fel.” Igen, mert anyja, Anne gyermeknevelés helyett hippi társaival inkább járta a szokásos utat Marokkó, Ibiza és Dél-Franciaország között, hasist szívott és szállított, majd áttért a heroinra. Amikor a kis John Simonnak iskolába kellett járnia, kegyetlenül érezte magát, hiszen mindenféle muszáj- dolgot kellett végeznie. Később összeismerkedett az iskolában egy hasonszőrű legénnyel, Johnny Lydon-nal. Együtt ácsingáltak az aluljárókban meg a rock klubokban, ez volt a szórakozásuk. Ha nem volt pénzük, besegítettek egy szexboltban, árakat festettek, és vigyázták, nehogy lopjon valaki.” (Magyar Ifjúság, 1978. 12. 29.)

„A szexboltba aztán betévedt egyszer két másik legény: Steve Johns és Paul Cook. Gitárral meg trombitával jöttek. Beszélgetni kezdtek, és az a nagy ötletük támadt, hogy a „fene ganéj életünkről fene ganéj dalokat kéne írni, alakítanánk egy fene ganéj együttest, és előadnánk őket”. Az ötletet tett követte, John Simon nevet változtatott és lőn Sid Vicious, Johnny Lydon is hasonlóképpen járt el és lőn Johnny Rotten (Rohadt Johnny), s fene ganéj neveikkel megalakították a fene ganéj együttest is.” (Magyar Ifjúság, 1978. 12. 29.

„Ne részletezzük a romantikus szépségű egymásra találást”

A történet folytatásaként részleteket tudunk meg arról, Sid hogyan ismerkedett meg barátnőjével, akinek életmódjáról is pontos információkkal rendelkezett a szerző.

„Még külvárosi pincés korukban nevezte el őket egyik nézőjük punkoknak (ami körülbelül annyit tesz, mint ganéj, ürülék), s ők szíves­örömest vállalták a titulust. Ekkor jött Nancy, ő egyébként amerikai. 16 éves koráig a különösen tehetséges fiataljairól jól ismert Colorado College-ben tanult, de megunta, és odébbállt. Muzsikusokkal élt, később rászokott a heroinra, sőt, azt is megpróbálta, hogy — mint nagy példaképe, Marilyn Monroe— altatókkal a halálba ringassa magát. Csinálni amúgy nem csinált semmi értelmeset. Ha csak azt nem vesszük annak, hogy barna haját platinaszőkére festette.

Szóval 1977 elején jött ez a lány. Méghozzá egy forgatáson lépett színre. Amerikai tévések mozizták a Sex Pistolst, amikor Nancy berontott, Bűnös Sid lábai elé vetette magát. Ne részletezzük a romantikus szépségű egymásra találást, Sid, Nancy és Johnny Rotten végül is közös házat béreltek Londonban. A ház üres volt, bútor nélkül, de igazi „galambszerelem” folyt benne. Tempo, a filmes erről így ír: Folyton verték egymást. Közben ital, cigaretta — és heroin.” (Magyar Ifjúság, 1978. 12. 29.

februar_02_1200x628px_1.jpg

Pesti Műsor, 2007. 1. 18.

„Ennek ellenére 1977 a Sex Pistols sikeréve volt. Koncertjeik dugig tömve, lemezeik a sikerlisták élén, - és ami a legszomorúbb - ezrek és ezrek követték viselkedésüket, extravagáns „hóbortjaikat” is. Vakon követték a „kultuszt, amely a trágyadombról érkezett” (ez Sid meghatározása a punk kultuszra).” (Magyar Ifjúság, 1978. 12. 29.

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

„Sid Vicious, a gonosz punk sztár-halála”

Ezzel a címmel közölt cikket az Új Tükör a Daily Mirror nyomán, amelyben arról értesülünk, hogy a barátnője meggyilkolásával vádolt zenész óvadék ellenében szabadult a börtönből, melyet a Virgin Records lemezkiadó fizetett ki. A szabadulást új barátnőjével és barátaival ünnepelte. Az összejövetel másnapján Sid-et holtan találták. Érdekesség, hogy a cikk utal a „Vicious”, azaz „gonosz” névre a barátnő meggyilkolása apropóján, miközben egy történet szerint egy harapós, Sid nevű hörcsög nyomán vette fel a zenész ezt a művésznevet.

tukor_1979_01-03-1581456122_pages377-377.jpg

Új Tükör, 1979. 02. 25.

Egy nappal azután, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezték, édesanyja halva találta a 21 esztendős punk-sztárt szeretője karjai között az ágyban. A Sex Pistols nevű együttes egykori gitárosa, aki nem véletlenül vette fel a vicious (gonosz) nevet, még társai között is hírhedt volt erőszakosságáról és a kábítószerek iránti szenvedélyéről. Legutóbb azért került börtönbe, mert őt vádolták előző szeretője meggyilkolásával. Miután a börtönből elbocsátották, heroin injekciót adott magának. Túladagolta a kábítószert, s ez okozta halálát.” (Új Tükör, 1979. 02. 25.

„Életveszélyes nyugaton a rock-szakma?”

Sid Vicious már a sokadik fiatalon elhunyt zenész volt akkoriban, akinek a kábítószer okozta a halálát. Erről ír az Ifjúsági Magazin Sid halála után két hónappal.

„Születés, halál — a két véglet. Meghalt Sid Vicious, a hírhedt punk zenekar, a Sex Pistols egykori basszusgitárosa, akit Amerikában gyilkossággal vádoltak barátnője megölése miatt, és amikor óvadék ellenében szabadlábra helyezték, az első nap örömeit olyan adag kábítószerrel ünnepelte meg, amelyből nem volt ébredés... Itt vetődik fel a kérdés: valóban olyan veszélyes, sőt életveszélyes nyugaton a rock-szakma, hogy áldozatai egész sorát rabolja el a halál? Nemrégiben Keith Moont, a Who együttes dobosát érte így a halál, de sorolhatnánk a Doorst, a Rolling Stones-t ért tragédiákat. Brian Epstein impresszárió, Janis Joplin és Jimi Hendrix hasonló végzetét. Talán túlságosan is hamar jött a világhír, mindent elértek már, csak a megszépítő kábulat maradt?” (Ifjúsági Magazin, 1979. 04. 01.

Halála után tíz évvel árverésen kelt el több ruhadarabja

A Christie’s aukciósház londoni árveréséről tudósít a Sztár Magazin egyik 1988-as száma. Összesen kilenc Sid Vicious ruhadarabot kapkodtak el.

„Délután kettőkor, egyórás ebédszünet után a Sex Pistols és Sid Vicious holmijaival kezdődött az árverés második menete a Christie's-nél. Régi ismerősünk, a szakállas, kopaszodó rock-újgazdag 300 fontért egy kollázs technikával készült Sex Pistols-posztert vásárolt, 200-ért pedig megvett egy 1976-ból származó ritkaságot, a zenekar Anarchy In The UK címet viselő, első turnéjának egyik plakátját. (Sztár Magazin, 1988. 4. szám

rockmagazinsztarmagazin_1988-1599530480_pages91-91.jpg

Sztár Magazin, 1988. 4. szám

„A Christie's-féle árverés legnagyobb érdeklődéssel várt tételei közé tartoznak a nagy punk-svindlerek ereklyéi, az eredeti turnéplakát, a lemezborító grafika és mindenekelőtt az 1979-ben heroin túladagolás következtében elhunyt basszusgitáros, Sid Vicious kilenc ruhadarabja, köztük a kedvenc bőrdzsekije a rajta levő jelvényekkel és a leopárdmintás trikója. Ezeket a sztár édesanyja bocsátotta árverésre abból a célból, hogy az értük kapott összeget jótékony célra, a nélkülöző gyermekek számára ajánlja fel. A bőrdzseki - amelynek eredetiségéről a mama írásos igazolást adott - a becslések szerint 1000-1500 fontot ér. Hát igen, a legjobb rocksztár a halott rocksztár.” (Sztár Magazin, 1988. 4. szám

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr2517536200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása