Arcanum blog

Mi ma a divatos ajándék?

2022. december 21. - arcanum admin

És mi volt ezelőtt 50 vagy 150 évvel? Divatapróságok, mellékcikkek, Oszvald gummi-félczipő, tollmuff és strucctoll, nagyképernyős Orion-készülék. A karácsonyi ajándékozás örök.

Az ünnepi ajándékozás tárgyai sokat változtak az idővel, most megnéztük az Arcanumban, mit jelentettek a múltban a divatos, karácsonyi ajándékok. Ebben a cikkben mi is ajánljuk magunkat ajándékként, most néhány napig féláron lehet Arcanum előfizetéshez jutni, de előbb nézzük meg, a 19. század derekán miből válogathattunk volna egy ünnepi ajándékvásárláson.

1854: „Egész éven át megtartják jó illatjokat”

És máris egy igazi különlegességre bukkanunk 1854-ből, amikor többek között egy egész éven át illatozó falinaptárt kínáltak a vevőknek karácsonyi ajándékként.

„A karácsonyi ünnepek küszöbén állunk, újév napja is beköszönt nemsokára, ilyenkor sokan ajándékoznak és sokan várnak ajándékot. Tudják ezt igen jól helybeli kereskedőink, s azért a legczifrább hirdetményekben ajánlják ajándékul alkalmas czikkeiket ; Így például a posztókereskedők finom posztójukat, a divatárusok mindenféle divatos nevekkel ellátott czikkeiket, Lueff illatszereket és sorsjegyeket, Oszvald gummi-felczipőket ajánlanak karácsonyi ajándékul, igy a könyvárusok a legkülönneműbb albumok, szépirodalmi s egyéb könyveket s naptárakat, még pedig illatos naptárakat, melyek egész éven át megtartják jó illatjokat kínálnak mások ismét más úton iparkodnak jógschiifteket csinálni az ünnepekre; — mindezen hirdetések és díszesen fölszerelt kirakatok közt leginkább magára vonta figyelmünket Brunner váczi utczai játékkereskedő raktára , hol a legeredetibb, valóban művészileg készült játékszerek találhatók fel , melyekkel bármely családfő is kedves meglepetést szerezhet hozzátartozóinak. Van is látogatója annyi, hogy szinte ostromolják kereskedését.” (Divatcsarnok, 1854. 12. 20.

1933: „A gyöngyhímzésű, ízléses és olcsó retikülöket különösen az exkluzív körök kedvelik.”

„Lassacskán karácsony felé közeledünk. A detailkereskedőt ilyenkor elsősorban az érdekli, hogy milyen divatos »mellékcikkekkel« lehetne a forgalmat növelni és melyek azok a »divatapróságok«, amiket kevés pénzért karácsonyi ajándéknak ajánlhatunk. Íme, pár divatos apróság a sok közül” – kezdődik a Textil-Ipar cikke 1933-ból, egészen sajátos őszinteséggel vázolva, mire is jó (még) a karácsonyi ajándék. Ez természetesen egy szakmai újság esetében teljesen normális. Majdnem száz évvel ezelőtt a karácsonyi ajándékok vásárlása köré már külön ipar szerveződött.

december_03_1200x628px_1.jpg

Textil-Ipar, 1933. 11. 10.

„A tollak a kalapokat és a ruhapasszokat díszítik. Tollmuffokkal is találkozhatunk. Az elegáns hölgyek újból forszírozzák a kócsag- és a strucctollakat.” – folytatódik a Textil-Ipar cikkének ajánlása arról, pontosan mik is ezek a különleges ajándékok. Azért persze legyünk tisztában azzal, hogy egy Singer varrógép a leghasznosabb ajándék, de nyilván a motoros, varrófénnyel rendelkező változat.

8oraiujsag_1925_12_pages200-200.jpg

8 Órai Ujság, 1925. 12. 20.

"A ruhadíszek is rendkívül divatossá váltak, aztán a gyöngy hímzések, a gallérokat és a mandzsettákat csillogó gyöngygarnitúrák díszítik – sorolják az aktuális választékot a cikkben. A téli sportcikkeket is buzgón ajánlják, úgymint: „a kötött kabát és mellény, egyben a legstílszerűbb mikulási vagy karácsonyi ajándék. A kötött vagy horgolt sapkával, kesztyűkkel, sálakkal kiegészített garnitúrák kitűnően illenek a ski-öltözetekhez. De nem szeretik az unalmas, sima kötési módot, hanem fantáziafonalakkal parasztosan durva, szőrös-bolyhos kötési effektusokat hoznak ki. Ezzel szemben a kéziszövésű cikkek lágy anyagúak és sima fogásúak.” (Textil-Ipar, 1933. 11. 10.

bme_textilipar_1933_pages267-267.jpg

Textil-Ipar, 1933. 11. 10.

Szeretnél előfizetést az Arcanumhoz? Vagy valakinek ajándékba adnád?

December 26-ig féláron fizethetsz elő az Arcanumra, egy év 15.000, fél év 10.000 forintba kerül. 

Akciós előfizetés itt >>

Vegyél Arcanum ajándékutalványt szeretteidnek karácsonyra, ugyanennyiért jutsz hozzá. 

Ajándékutalvány itt >>

1960: Ruhaanyagot méterre!Az Ez a divat egyik 1960-as, decemberi számában is sokat foglalkoztak a karácsonyi ajándékokkal, ötletadással, különböző figyelemfelkeltő cikkekkel. Ezek közül az egyik összeállítás azoknak - leginkább férfiaknak – készült, akik a karácsonyfa alá ruhaanyagot szeretnének tenni meglepetésként. Méghozzá oly módon, hogy abból valóban készíteni lehessen egy komolyabb ruhadarabot, kosztümöt, estélyi ruhát vagy egyebet. Tekintettel arra, hogy a divatipar hol tartott Magyarországon abban az időben, a különböző szövetek és kelmék ajándékozása valóban jó ötletnek tűnik. Már csak egy jó varrónőt kellett találni, aki elkészítette a megálmodott modellt.

„Ez a kis tanácsadó azoknak szól, akik ruhaanyagot vásárolnak ajándékba. Első tanácsunk tehát, hogy főleg a férjek olvassák! A kirakatokban sok szép új anyag van, nem könnyű választani közülük és gyakran okoz fejtörést az is, hogy egy-egy ruhához miből mennyit kell venni? Tessék tehát elolvasni a tanácsokat és nézni a rajzokat.” (Ez a divat, 1960. 12. 01.

ezadivat_1960-1664234920_pages177-177.jpg

Ez a divat, 1960. 12. 01.

1967: „A rádió mindig tipikus karácsonyi ajándék volt”

A Népszabadság 1967. december 10-i számában is sokat foglalkoztak a karácsonyi ajándékokkal. Még az is lehet, hogy ezek amolyan „fizetett hirdetések” voltak, bár nyilvánvalóan a szocialista tervgazdaság idején ez a definíció nem pontosan állja meg a helyét a mai értelmében. A Keravill mindenesetre elég sok helyet kapott ebben a lapszámban, és részletesen kifejthette termékeinek előnyeit. Televíziókból például 16 féle típust kínáltak, és a rádióról is kiderül, hogy mindig is tipikus karácsonyi ajándék volt.

nepszabadsag_1967_12_pages117-117.jpg

Népszabadság, 1967. 12. 10.

„Megfontolásra javasoljuk: adja össze a család azt a pénzt, amit egymás megajándékozására szánt. Az így egybegyűlt összegből olyan maradandó értékű ajándéktárgyat vásárolhat a KERAVILL-boltokban, amely a család minden tagjának különkülön és együtt a legnagyobb öröm.

…Tizenhat féle tv-készülék közül válogathat a vevő. Csak a KERAVILL-nál kapható a legújabb típusú nagyképernyős Orion-készülék, a Meteor (6700 Ft), amelyre feltétlenül érdemes kicserélni a régebbi televíziót, annál is inkább, mivel most a használt tv-ért felemelt árat fizet a KERAVILL. A Meteor televíziót díjtalanul haza is szállítják. Minden tv-készüléket átadás előtt szakszerű minőségi vizsgálatnak vetnek alá, házhoz szállítás után pedig otthon üzembe helyezik.” (Népszabadság, 1967. 12. 10.

Ha esetleg a családi kasszában mégsem volt keret ezekre az ajándékokra, az sem jelentett problémát, hiszen a Keravill-nál hitellel is lehetett vásárolni. Azaz ötvenöt évvel ezelőtt is eladósíthatta magát bárki egy éppen divatos karácsonyi ajándék miatt.

„A rádió mindig tipikus karácsonyi ajándék volt, most különösképpen az, mert a választék minden eddiginél gazdagabb. Kiemeljük a négyféle táskarádiót, ezek közül is elsőként — világszínvonala miatt — a 6 nyújtott rövid hullámsávos VLF szovjet gépet említjük, amelynek 1680 forint az ára. Nagyteljesítményű, kitűnő hangvisszaadású félsztereo világvevő az NDK Capri 3600 forint. Az AR 612, 4 hangszórós világvevő csúcsszuper 2300 forint. A használt rádiót most jóval az értéke felett a KERAVILL-boltok beszámítják e világvevő csúcsszuper árába.” (Népszabadság, 1967. 12. 10.

Karácsonyi ajándékként a kozmetikumok ma is népszerűek. Ez pontosan így volt 1967-ben is, és az apróbetűs részben még egy kis smink-tanácsadás is elfért, miszerint: "Ügyeljünk a körömlakk és a rúzs színének harmonizálására." Ez azóta talán már nem pontosan így van.

nepszabadsag_1967_12_pages121-121.jpg

Népszabadság, 1967. 12. 10.

2022: Én a magyar Google-t kérem karácsonyra!

És ha már láttuk, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ajándékok kerültek a karácsonyfa alá, akkor mutassunk egy ötletet napjainkból is. Egy Arcanum előfizetés például bárkinek örömet szerezhet, és ajándékkártya formájában praktikus ajándék lehet annak, aki szereti megforgatni az idő kerekét.

Karácsonyi akció!

December 26-ig féláron fizethetsz elő az Arcanumra, egy év 15.000, fél év 10.000 forintba kerül. 

Akciós előfizetés itt >>

Vegyél Arcanum ajándékutalványt szeretteidnek karácsonyra, ugyanennyiért jutsz hozzá. 

Ajándékutalvány itt >>

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr2418006694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása