Arcanum blog

Arcra fel!

Arckeresés az Arcanum Digitális Tudástárban

2020. július 18. - hacsa.

Arcokat azonosít és teljes képtárat ad róluk (akár magunkról) mostantól az ADT.

Követhetjük, ki mikor jelent meg először, aztán sűrűbben-ritkábban, ki hogyan öregedett a nyilvánosság előtt. Rákereshetünk nagyon vagy kevéssé híresekre, magunkra, ismerőseinkre, kedvenceinkre, példaképeinkre, kutatásaink tárgyára. Szembenézhetünk mindenki minden arcával. És még azzal is, ki kire hasonlít.

Ha feltöltünk egy képet (fotót, rajzot, metszetet, portrét vagy csoportképet) bárhonnan, az ADT új fejlesztése pillanatok alatt kikeresi az ezer hozzá leginkább hasonlót az adatbázis sokmillió oldaláról a hasonlóság mértéke szerint sorrendbe állítva. Az elején lesznek a 100 vagy közel 100 százalékig hasonlók, akik gakorlatilag mindig azonosak a betöltött képen szereplő egyénnel. A sor végén, általában hetvenvalahány százalékos hasonlósággal már többnyire azokat találjuk, akik az illetőhöz hasonlítanak, mivel kevesen vannak, akikről lenne ezer kép. De minek is kellene annyi bárkinek bármilyen célra?

Július 19-ig előfizetés nélkül kipróbálhatja az ADT-t arckereséssel.
Július 31-ig 50 % kedvezményt biztosítunk a 6 és 12 hónapos előfizetés árából.

Puskás Öcsi a kevesek egyike, akiről van ezer kép, az ezredik is 88%-osan hasonlít és őt mutatja. 

arc_puskas.jpg

Ezen kép alapján... (Reform, 1994. július 29.)

...adja ki a kereső például ezt a fiatal Puskást:

arc_puskas_2.jpg

Mértékadó, 2015. június 22.

A blogger hétről hétre keresgél megfelelő képeket a blogjához. Szokott ezzel szenvedni. Próbálkozik pl. a "tárgy N5 fotó" kereséssel, hogy van-e fotó szó 5 karakteren belül annak a közelében, akiről, amiről kép kéne. Vagy van, vagy nincs, mindenesetre meg kell nyitni egy csomó találatot, amíg ez kiderül. Mostantól kezdve ez alól a blogger föl van mentve.

Emlékszem, mennyit nyűglődtem, amikor a fölöttébb érdekes és ma is tanulságos életutat bejárt Urmánczy Nándorról szóló bloghoz tavaly képeket kerestem (https://arcanum.blog.hu/admin/post/edit/14284025). A világháború előtti sajtó mai szemmel nézve ugyanis fölöttébb képszegény. Most kipróbáltam, mire mehettem volna ezzel az arckereső programmal. Ha valahol biztosan találunk képet ebben a korban közéleti szereplőről, az a Tolnai Világlapja. Rákeresek Urmánczyra ott, amit találok, beadom a keresőnek, és kapok egy csomó találatot. A daliás Urmánczy hetyke bajsza és az öreg harcos konya bajsza egyszerre kerül a szemem elé, és pillanatok alatt eljutok arra a helyre, ahol a halála alkalmából egy sor képet közöltek róla. Ezzel az arckereső programmal sokkal képesebb Urmánczy-blogra lettem volna képes.

arc_urmanczy_1.jpg

A keresőkép, a hetyke bajszos Urmánczy Nándor. (Tolnai Világlapja 1918. június 1.)

arc_urmanczy_2.jpg

Egy találat-kép: az öreg Urmánczy a Petőfi szobornál szónokol. (Pesti Hírlap, 1940. november 10.)

Megjelenés alatt áll a blogger Dobi Istvánról szóló könyve. Meglehetősen nehéz volt kiválogatni azt a két tucat képet, amely a könyvbe belefért. Dobi kormány-, majd államfőként majd két évtizeden át rengeteg rossz minőségű, érdektelen protokolláris képen szerepelt a magyar sajtóban. Szörnyen unalmas, időrabló munka volt kiválasztani ezekből egy-két használhatót. Az arckereső program ezekből ad egy lapon 24-et, pillanatok alatt át lehet pörgetni a választékot, és rögtön látszik, melyikkel érdemes foglalkozni. Keresőképet nem a megjelentek közül választottam, mert arra voltam kíváncsi, hogy a halála előtt két hónappal készült, a már igen rossz bőrben lévő Dobit ábrázoló kép alapján mennyire találja meg a program a fiatalabb Dobikat.

Ez volt a csoportképből kivágott, kisméretű kereső kép:

dobi_oreg.jpg
 Az első három lapon 72 találatból 67 Dobit ábrázolta. Köztük volt a húsz évvel fiatalabb, dús hajú, vékony Dobinak ez a képe is:

arc_dobi.jpg

Kis Újság, 1947. június 15.

Még az utolsó lapon is volt valóban Dobiról készült kép. Kiderült, ki gondolta volna?, hogy Dobira Baráth Etele, a Gyurcsány-kormány egykori minisztere hasonlít a legjobban.

Próbálkoztam egy nagyon régi, a nagyon fiatal Dobit ábrázoló, eddig nyomtatásban meg nem jelent képpel is. Ezzel:

dobi_fiatal.jpg

Itt persze a fiatal földmunkáshoz hasonló ifjak adták a találatok többségét, de még ennek alapján is megtalálta az arckereső Dobit az első általa vezetett kormány megalakulásakor készült, egy emberöltővel későbbi, rossz minőségű csoportképen:

arc_dobi_kormany.jpg

Dobi István az ülő sorban középen, Révai József és Rákosi Mátyás között. (Szabad Nép, 1948. december 11.

Az öregkori keresőkép 1968-ban készült, a fiatalkori 1920 körül. Az öregkori alapján talált az arckereső 1947-es képet, a fiatalkori alapján 1948-asat. Az Arckereső átfogta Dobi képes életét.

A bloggerhez hasonló publicistának rögvest eszébe jut, hogy az arckeresőt publicisztikai életművek feltárásához is fel lehet használni. Elterjedt szokás a publicisták arcképével is jelezni a szövegeiket. A név maga nem alkalmas rá, hogy egy szerző írásait egybe gyűjtsük, mert a nevük nem csak szerzőként fordul elő. Jelentős részük (mint például a blogger) sok éven át szerepelt egy napilap impresszumában, tehát a nevére már csak az impresszumból is irtózatos mennyiségű találatot ad az Arcanum. Ugyanez a helyzet a blogger által legtöbbre becsült pályatársai egyikével, Hargitai Miklóssal, korábban a Népszabadság, jelenleg a Népszava MVP-jével. 

Feladtam az arckeresőnek az alábbi lapról azt a képet, amelyik régebben a Népszavában közölt publicisztikáit jelölte:

arc_hargitai_kereso.jpg

Népszava, 2017. február 10.

A találatok első oldala így néz ki:

arc_hargitai_talalat.jpg

 (Az arckeresés eredménye itt tekinthető meg.) 

 Az első 121 találat megegyezik a keresőképpel, aztán jön a frissített fotók sora, amely az újabb publicisztikákat jelöli, továbbá a régebbi fotók, amelyekkel még a Népszabadságban képesítették jeles kollégám publicisztikai jellegű írásait. Közel ötszáz publicisztikát gyűjt össze a keresőkép alapján az érdeklődők számára az arckereső program. Mire a pályatárs nyugalomba vonul, bizonyára kitölti mind az ezer helyet. 

A blogger bevallja, hogy a saját irományait is összegyűjttette az arckeresővel a fényképe alapján, de restellené önmagával fárasztani az olvasót. 

Néhány nap múlva lesz negyven éve, hogy 42 éves korában meghalt Vlagyimir Viszockij, a tragikus sorsú orosz "bárd". Erre az évfordulóra készül a blogger, akinek életre szóló élménye volt Viszockij gitáros Hamletje. Ha a wikipédián szereplő képet feladjuk az Arckeresőnek, akkor elénk tárul ezernyi változatban az a felejthetetlen arc...

arc_viszockij.jpg

Ez mind Viszockij. (Az arckeresés eredménye itt tekinthető meg.) 

 

És ez a Hamlet. (Film, Színház, Muzsika, 1972. július 8.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr1315996726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása