Arcanum blog

Gyerekkorában állatként tartották, ő lett a szörnyeteg

A farkasemberek köztünk élnek

2021. április 07. - arcanum admin

Az emberek között élő „szörnyek” meséi javarészt olyanok történetéből keletkeztek, akik valamilyen furcsa betegséggel küzdöttek, és az meghatározta külsejüket. Megpecsételődött sorsuk csak ritkán fordult jóra, legtöbbször kitaszítottként éltek. Nem ilyen volt Pedro Gonzales, az első ismert és leghíresebb farkasember, aki a Szépség és a szörnyeteg történetét ihlette.

Petrus Gonsalvusként a királyi udvarba került

A hypertrichosis vagy közismertebb nevén a farkasember szindróma egy genetikai elváltozás, melynek eredményeként az átlagosnál erősebb a szőrzet növekedése, ráadásul a test bármely pontján megjelenhetnek szőrszálak, még az arcon is. A történelemben az első eset Pedro Gonzales nevéhez fűződik, aki máig a leghíresebb.

petrusgonsalvus.jpg

Kisalföld 2010. 11. 20. 

Jól ismerjük a Szépség és a szörnyeteg meséjét. Ám kevesen tudják, hogy a „szörnyeteg” 1537-ben, Tenerifén született egy olyan kisfiúként, akinek az egész testét szőr borította. A szülők azt hitték, fiukat egy démon szállta meg, ezért tízévesen francia kalózoknak adták el a gyereket. Ahogy aztán később hívták, az „erdei embert” a francia királynak, II. Henriknek is bemutatták. A király észrevette, hogy a fiú okos, gyorsan tanul, ezért gondoskodott az oktatásáról. A király halála után felesége, Medici Katalin egyengette útját - az ekkorra már jobban csengő névvel élő - Petrus Gonsalvusnak. Egy szép feleséget is szerzett neki az udvarból, akivel közösen hat gyereke született, akik közül négyen szintén örökölték apjuk rendkívül ritka betegségét. Amikor Medici Katalin meghalt, a család költözni kényszerült az udvarból. Olaszországban telepedtek le, Petrus itt is halt meg Viterboban, az akkori viszonyokhoz képest aggastyánként, 81 évesen.

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

„Megtalálta szakállas anyját”

Petrus Gonsalvus óta több hasonló esetet is találtak, napjainkban is élnek emberek a furcsa elváltozással, és azóta az orvostudomány is „hivatalos” betegségként kezeli. A sajtó időről időre beszámol róluk, 2010-ben például egy amerikai férfi történetét írta meg a Hajdú-Bihari Napló.

Richard Lorencet még gyerekkorában örökbe adták, igazi anyjával így sohasem találkozott. Felnőttként keresni kezdte, majd 33 évesen meg is találta, bár valószínűleg nem erre számított.  Anyja ugyanis egy szakállas nő volt, akinek nagyon nehéz sors jutott.

marcius_03a_1200x628px_1.jpg

Hajdú-Bihari Napló 2010. 12. 03.

„A 62 éves anya, Vivian Wheeler a hypertrichosis nevezetű betegségben szenved, ami a fiatal kortól jelentkező túlzott szőrnövekedést takarja, s a köznyelvben farkasember szindrómaként emlegetik. A nő ezzel rekorder is lett: a világ leghosszabb női (11 cm) szakállával bevonult a Guinness-rekordok közé. Ha mindez nem lenne elég, kiderült az is, hogy a nő hermafroditaként jött a világra, de mivel Vivien anyja lányt akart, azt kérte az orvosoktól, hogy távolítsák el az újszülött férfi nemi szervét. Az apa, aki mélységesen szégyellte a se nem nő, se nem férfi, mindenesetre szakállas Vivient, cirkuszban léptette fel, amivel akár havi ezer dollárt is megkeresett, s így híressé vált.” (Hajdú-Bihari Napló 2010. 12. 03.)

Egy minden korban különleges rekord

A világ legfurcsább, legelképesztőbb rekordjai között mindig ott lesz a farkasember szindróma. Ma is többen élnek ezzel az elváltozással a világban, tudunk egy indiai kisfiúról, egy thaiföldi lányról, és egy mexikói férfi is 2011-ben került be a rekordok könyvébe azzal, hogy egész teste szőrrel borított.

aprilis_01_1200x628px.jpg

Hajdú-Bihari Napló, 2010. 09. 23.

„Testi adottságaival lett rekorder, a mexikói Victor „Larry” Gomez, aki vérfarkas szindrómában szenved. Betegsége hivatalos néven: veleszületett általános hypertrichosis, ami miatt a teste 98 százalékát szőr fedi.” (Hajdú-Bihari Napló, 2010. 09. 23.)

kisalfold_2011_07-1581627930_pages248-248_1.jpg

Kisalföld 2011. 07. 13.

"A világ legszőrösebb lánya, Szupatra Szaszupan, más néven Nong Nat mutatja újonnan kiállított személyi igazolványát 2011. július 11-én egy bangkoki iskolában. Szupatra a nagyon ritka Ambras-szindrómában (hypertrichosis) szenved, ami miatt a szokásosnál val több szőr az arcán és más testrészein. (Kisalföld 2011. 07. 13.)

 Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr9416492368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása