Arcanum blog

A Beatles 1965-ös kitüntetése nemzeti botrányt okozott

"A királynő előtt a „füvektől" feldobva jelentek meg.”

2022. október 26. - arcanum admin

A Beatles tagjait 1965. október 26-án a Buckingham palotában tüntették ki a Brit Birodalom Érdemrendjével. A kitüntetés hírét már júliusban nyilvánosságra hozták, és bár az elismerés nem jelentett lovagi címet, mégis nagy vihart kavart a bejelentés, miszerint a „gombafejűek” lovagok lesznek.

Tovább

Az élet esendő császára

Antal Imre (1935-2008)

2022. október 19. - hacsa.

Sokféle tehetséggel áldotta, és sokféleképpen verte a sors. A legnépszerűbb televíziós személyiség, tehát a legnépszerűbb ember volt Magyarországon hosszú időn át. Nemzedéke legígéretesebb zongoristája, nézőbűvölő televíziós, aki a leggyarlóbb műsort is el tudta adni; színész, elsőrangú komikus, minden társaság lelke és középpontja. A Fészek császára Királyhegyi Pál után. Kiemelkedően művelt, sok nyelven beszélő értelmiségi. Elsőszámú hivatásától megfosztott, számos betegségtől sujtott, kiszolgáltatott ember. Egy évvel ezelőtt, 2021. október 19-én avatták fel az emléktábláját Damjanich utcai lakóhelyén.

Tovább

Fegyveres erők napja: a gyerekek is lőhetnek!

A szocializmus idején megtartott ünnepek nagyrészt eltűntek a rendszerváltással. Ilyen volt a fegyveres erők napja is, amely nem volt ugyan munkaszüneti nap, az iskolások életében viszont fontos napként szerepelt. Akadályversenyek, lövészet, különböző rendezvények kísérték a szeptember végi eseményt.

Tovább
süti beállítások módosítása