Arcanum blog

A magyar „balra hajts” elmaradott, „borzasztó különlegesség” volt Európában

2022. november 09. - arcanum admin

Eredetileg bal oldali közlekedés volt Magyarországon, és csak hosszadalmas egyeztetések után állították át a forgalmat. Nyolcvanegy éve közlekedünk a jobb oldalon.

Talán sokan nem is tudják, hogy nem mindig volt jobb oldali közlekedés Magyarországon. 1941-ben hozták meg a törvényt, amely szerint a bal oldali közlekedésről a jobb oldalira tértünk át. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen nyomát találjuk ennek a régi újságokban, pontosan hogyan zajlott az átállás, ezért megnéztük az Arcanumban.

A jobb oldali közlekedésre való átállást a Budapesten kívüli régiókban 1941. július 3-án vezették be, majd november 9-én Budapesten és környékén is elkezdődött a „jobbra tarts”. Pontosan ma nyolcvanegy évvel ezelőtt állt át Magyarország a „haladó”, jobb oldali közlekedésre.

november_02_1200x628px_1.jpg

8 Órai Ujság, 1941. 11. 10.

„Ismeretes, hogy a világháború után az európai országok egymásután változtatták meg a közlekedés irányát és tértek át a jobb oldali közlekedésre. Hovatovább odáig fejlődött a dolog hogy ma már majdnem egyedüli maradt Magyarország a baloldali közlekedéssel, s amikor Ausztria beolvadt a német birodalomba, akkor már köröskörül mindenütt a jobboldali közlekedés volt életben.” (Kárpátalja, 1941. 1. 12.

dunantul_1941_06_pages139-139.jpg

Dunántúl, 1941. 06. 20.

„Európa szemében furcsa, elmaradott, sőt ’borzasztó’ különlegesség a ’balra hajts’ irányú közlekedés”

Az Uj-Somogy 1941. 06. 24-i számában arról ír, hogy milyen igény hívta életre a forgalmi rend megváltozását. Kiderül, hogy bizony elmaradott rendszerként tekintettek a balra hajtásra Európában.

„Hosszú évek óta halljuk már a hozzánk érkező külföldi vendégek Magyarországot őszintén dicsérő szavait. Barátaink és idegen országbeli látogatóink azonban mindgyakrabban vallják be, hogy kellemetlen meglepetés éri őket az országi határon. Minden idegen panaszolja az Európa szemében furcsa, elmaradott, sőt »borzasztó« különlegességet: a »balra hajts» irányú közlekedést.

Mert az európai szárazföldön kivétel nélkül mindenütt jobbirányú közlekedés van már, csak nálunk nem. Részletezni sem kell, milyen keserves éber figyelmet, menynyi kényelmetlenséget, nyugtalanságot és állandó közlekedési veszélyt jelent valamennyi külföldi számára a mi »megfordított« hajtási rendszerünk.” (Uj-Somogy 1941. 06. 24.

8oraiujsag_1941_11_pages51-51_1.jpg

8 Órai Ujság, 1941. 11. 10.

 Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

„Sohasem szabad a járművel az út közepén haladnunk”

„Mire ügyeljünk a jobbra hajtásnál? Akkor vigyázzunk legjobban, amikor már azt hisszük, hogy megszoktuk a jobbra hajtást” – így kezdődik a Magyarság, 1941. 07. 01-i cikke, amely még a Budapesten kívüli részek átállása előtt íródott. Az újságok igyekeztek megértetni az emberekkel, mik a veszélyek és azokat hogyan csökkenthetik. Erről minden újság alapos összeállítást készített. Ma már megmosolyogtató arról olvasni, hogy például „ha két jármű találkozik, jobb felé térnek ki egymásnak”, mégis az alapoktól kellett mindent elmagyarázni.

„Július 6-án hajnali 3 órakor Budapest és környékének kivételével az egész országban mindenütt országúton, tanyákon, falvakban és városokban, az új „jobbra hajts" szabály szerint kell majd közlekedni.

…Mire kell legfőképpen ügyelni? Ha jön egy jármű az utcán, jobb oldalon közeledik; ha két jármű találkozik, jobb felé térnek ki egymásnak. A járművek a jobb oldalon állnak meg s ha valaki fel akar szállni a járműre bal oldal helyett a jobb oldali ajtón kell fellépni a lépcsőkön.” (Magyarság, 1941. 07. 01.

pestiujsag_1941_10-12_pages222-222.jpg

Pesti Ujság, 1941. 11. 10.

„Mindez szokatlan érzés lesz a gyalogjáróknak meg a jármű vezetőinek is. Természetes, hogy a szokatlan irány eleinte bizonyos fokú bizonytalanságot idéz majd elő az emberekben, hiszen minden indulás előtt arra kell gondolni, hogy helyes irányban haladunk-e? … Időbe kerül, amíg megtanuljuk határozott kézzel kormányozni jobb oldalon is a lófogatú kocsikat, a kerékpárt, vagy autót. Külföldi példák igazolják, hogy az első napok, hetek kisebb-nagyobb nehézségei után a jobboldali közlekedésben nem állnak elő zökkenők.

… Nagyon óvatosan kell közlekedni a forgalmasabb utakon, a keskeny utcákban, vásárok, búcsúk, piacok színhelyén, hidakon, csúszós, sáros úton, sötétben, ködben és általában, ahol és amikor a vezető a látásban akadályozva van. Sohasem szabad a járművel az út közepén haladnunk. Körforgalmú tereken úgy kell áthaladni, hogy a tér közepe mindig balkéz felől essék.

Teherautóknál a névjelző táblát a gépkocsi baloldalára kell áthelyezni. Lófogatú vagy kézikocsik lámpáját a jármű baloldalán kell elhelyezni, hogy a szembejövő vagy előzni kívánó más járművek vezetői tájékozódhassanak a rakománynak az úttest bal oldala felé eső terjedelméről.

Tudnunk kell azt is, hogy az országhatáron felállított jelzőtáblákon és a budapest-környéki ú. n. átmeneti pontokon kívül sehol sem lesz külön figyelmeztetésekben kiírva hogy „jobbra hajts".” (Magyarság, 1941. 07. 01.

pestihirlapkepesmelleklet_1941-1556488221_pages431-431.jpg

Képes Vasárnap, 07. 04.

Motoron és kerékpáron cirkáló rendőrök felügyelték az átállást

Az újságok híradásai szerint komoly munka előzte meg az átállást, az Esti Újság 1941. november 3-i cikkéből például kiderül, hogy közlekedési rendőrök százai voltak az utcákon, hogy segítsék az átállást. Budapestet csak pár hónappal később állították át az új forgalmi rendre, mindenhol máshol már júliusban átszervezték a forgalmat, de mindkét bevezetésnél alapos előkészítésre volt szükség. A közlekedési- és tájékoztató táblákat, a különböző megállókat mind át kellett helyezni, vagy éppen újat építeni.

Mostanra természetesen már mindenkinek a jobboldali közlekedés az otthonos, haladjunk akár gyalogosként a járdán vagy járművel bárhol. Amikor viszont például Angliába utazunk, valószínűleg el tudjuk képzelni, mit jelentett hirtelen egy egész országot átállítani egy másik irányú közlekedésre.

8oraiujsag_1941_11_pages51-51_2.jpg

8 Órai Ujság, 1941. 11. 10.

„Hat nap múlva, november 9-én életbe lép az új közlekedési rendszer: a jobbra hajts, a főváros területén is. …a jobb oldali közlekedéssel kapcsolatos átépítések nagy része már megtörtént és a közeli napokban a hátralevő munkálatokat is befejezik.

A hatóságok most figyelmeztető táblákat helyeznek el, amelyek majd a nagyközönséget kioktatják a jobboldali közlekedéssel kapcsolatos teendőkre, ezen kívül plakátok is jelennek meg, hogy a közönség az összes tudnivalókat idejében megismerhesse. A Beszkárt (a közlekedési vállalat – a szerk.) új megállóhelyein felállított táblákról november 9-én a hajnali órákban távolítják el a rájuk borított papírt. A jobbra hajtó jövő vasárnapi premierjén ugyan még nem lehet teljes képet alkotni az új rendről, hiszen a tavik és autóbuszok vasárnap nem közlekednek, így nagyon kevés jármű lesz az utcákon. A tulajdonképpeni premier hétfőn lesz.

A rendőrség a közlekedési rendőrök százait állítja szolgálatba, akik kerékpáron, vagy motorkerékpáron cirkálnak a város utcáin és útbaigazítják majd a közönséget.” (Esti Újság 1941. 11. 03.

  Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr2317973474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása