Arcanum blog

Az első magyar orvosnő a nők jogaiért is harcolt

A grófnő életútja a nőmozgalmak szimbóluma lett

2022. március 30. - arcanum admin

Hugonnai Vilma már kislánykorában játékait gyógyította, majd küzdelmes életével kitaposta az utat a tanulni vágyó nők előtt. Száz évvel ezelőtt, 1922 márciusában halt meg, most megnéztük, mit találunk róla az Arcanumban.

Tovább

Százéves lenne Jack Kerouac, a hippik atyja

A spontán prózával került be az irodalom történetébe

Nem fogadta el, hogy ő lenne a „beatnikek királya” vagy a „hippik atyja”, mégis kétségtelenül fontosat alkotott a beatnemzedék tiltakozással teli, útkereső korszakában. Írói munkássága már életében elismerést kapott, később egyenesen megkerülhetetlen lett.

Tovább

Kicsihuszár elvitte a tejfölt

A közelmúlt sztárjai: Bajor Imre (1957-2014)

2022. március 09. - hacsa.

A mai napon érné el a nyugdíjkorhatárt, ha megérte volna. Bő két évtizeden át nem volt nála népszerűbb komikus színész Magyarországon. Neki köszönhető, hogy a Magyar Televízió első meleg karakterét imádták a nézők. Későn futott be, korán dőlt ki. Agyondolgozta magát. Magánéleti szórakoztatóképességének híre Királyhegyi Páléval vetekszik. "Előbb-utóbb meg fogok dögleni. - Mint mindenki más. - De én előbb" - mondta egy interjúban (Kisalföld, 2006. november 11.). Igaza lett.

Tovább

100 éve történt: egy boldog tanító vonatot rabolt, az oroszok éheztek

Hazai és külföldi hírek 1922. március 2-án

Megnéztük, hogy pontosan száz évvel ezelőtt miről írtak a magyar nyelvű lapok. Egyes hírek akár ma is szerepelhetnének az újságban, mások viszont egészen meglepőnek bizonyulnak a mai viszonyok tükrében. Cikkünk az Arcanum segítségével készült.

Tovább
süti beállítások módosítása