Arcanum blog

Az Arcanum elegánsabb megjelenést és vadonatúj funkciókat kapott

2024. február 07. - arcanum admin

Megújult az Arcanum honlapja, és ez a megújulás nem csak a megjelenését érintette, hanem az oldal funkcióit is. Mostantól még mélyebbre áshatunk a digitális tartalmakban!

Beállíthatjuk például, hogy értesítést kapjunk, amikor egy általunk követett újságba bekerül egy új lapszám, ugyanarra a gombra kattintva pedig leállíthatjuk az értesítéseket. A frissen feltöltött lapok egyébként a főoldalon is megjelennek, hogy a rendszeres látogatók azonnal lássák az újdonságokat. A keresés is bővült néhány új lehetőséggel, mostantól a témakör szerinti keresés mellett a teljes címlistában szűkíthetünk tovább a megjelenés országa és nyelve szerint. Ugyanis az Arcanumban jó ideje már nem csak magyar nyelvű újságokat és dokumentumokat lehet elérni, hanem idegen nyelvűeket is.

cimlapkep.jpg

Nézzük meg részletesen, milyen újdonságokat és egyéb hasznos funkciókat találunk az Arcanum megújult honlapján!

Arckereső

Az Arcanum nem csak a szövegekben képes komoly alapossággal keresni, hanem a képek között is. Ezeket a kereséseket egy mesterséges intelligencián alapuló program segítségével hajtja végre, méghozzá döbbenetes pontossággal.

Magunkat a legizgalmasabb megtalálni, hiszen akár a gyerekkori képünket is felismeri a szoftver. De használhatjuk például egy csoportképen látható arc esetében is, ha a leírásban nincs feltüntetve, ki látható a kérdéses képen.

ozzy_osbourne.jpg

Nemrég egy bejegyzésben szintén bemutattuk az arckereső működését, és Ozzy Osbourne példáján keresztül láthattuk, hogy a kereső akár egy fiatalkori fotó alapján is pontosan megállapítja, kiről van szó. Ozzy Osbourne-t például a fenti fénykép alapján pontosan beazonosította, és az időskori, sötét szemüveget viselő zenész is ugyanúgy az első találatok között szerepelt.

ozzy_osbourne_talalatok.jpg

Mentett keresés

Arra is van lehetőség az Arcanum oldalán, hogy egy adott keresést a felhasználó elmentsen a szűkítőkkel együtt. Frissítéskor pedig, amikor új lapszámok kerülnek be az adatbázisba, a rendszer értesítést küld, ha van új találat a beállított kereséshez.

mentett_kereses.jpg

Ráadásul nem kell újra beállítani a szűkítőket, nem kell újra megadni a keresett szót sem, mert a Mentett keresés menüpontban azok elérhetőek lesznek. Ha szükséges, akár több keresést is el lehet menteni, amelyek egy kattintással azonnal megjelennek.

Ország és nyelv szerinti keresés

Ahogy a bevezetésben már szóltunk róla, a keresési lehetőségeket még tovább finomították az Arcanum adatbázisában. Ugyanis a teljes találati listában most már szűkíthetünk az ország szerint, ahol az adott újság megjelent, valamint a nyelv szerint is, ahogyan megírták a keresett lapot. Ezt is rögzíti a mentett keresés funkció.

Tulajdonnév típusa szerinti keresés

Amikor a felhasználói szokásokat elemezték az Arcanum fejlesztői, feltűnt nekik, hogy a felhasználók leggyakrabban tulajdonnevekre keresnek rá az adatbázisban. Ilyenek például a személynevek, a települések nevei, az intézmények nevei és hasonlók. A Részletes keresésben mostantól lehetőség nyílik arra is, hogy a tulajdonnév típusa alapján szűkítsük a kutatást. Ennek használatához ki kell választani a lenyíló menüből a megfelelő keresési mezőt (személy, hely, intézmény vagy esemény), és máris megkapjuk a legpontosabb találati listát.

Szövegfordító

Mióta idegen nyelvű dokumentumokat és újságokat is digitalizál az Arcanum, szükség lehet fordítóra a szövegek tanulmányozásához. Ez ugyan nem tartozik a legújabb funkciók közé, de sok felhasználó nem tud róla, hogy ilyen szolgáltatást is kaphat az Arcanum oldalán. A használat egyszerű: a nem magyar nyelvű tartalmak esetén ki kell jelölni a fordítandó szöveget az adott újságban, majd a navigációs sávban rá kell kattintani a Kijelölt szövegrész fordítása ikonra.

Ekkor az oldalon egy külön ablakban megjelenik a Google-fordító, amelyben már láthatjuk az éppen kijelölt szöveget és annak fordítását.

fordito.jpg

Szerző, cím, képaláírás és lábjegyzet szerinti keresés

Az újságcikkek esetén a szerző, a cím, a képaláírás és a lábjegyzet szerinti keresésre is van lehetőség. Ezt szintén a Részletes keresésben tudjuk beállítani, méghozzá a fenti, lenyíló menüből kiválasztva.

Ha például emlékszünk egy régi cikk címére, vagy éppen egy kedvelt szerzőnk cikkeit szeretnénk összegyűjteni, ezek a lehetőségek mindenképpen meggyorsítják, pontosabban tökéletesítik a keresési folyamatot.

Könyvjelző

Ha egy oldalt nem volt időnk elolvasni vagy máskor könnyen meg szeretnénk találni, érdemes a Könyvjelző ikont használni. Erre az ikonra kattintva megjelölhetjük az oldalt, amit éppen olvastunk, hogy bármikor újra elővehessük. Az oldal ugyanis megjegyzi ezeket elmentett könyvjelzőket, és a Könyvjelzők menüpontban könnyen elő tudjuk azokat keresni.

konyvjelzo.jpg

Követés

Erről a funkcióról már írtunk a cikk bevezetőjében. Szintén egy hasznos eszköz lehet a kutatásban. Ha szeretnénk megtudni, hogy az általunk tanulmányozott újsághoz került-e fel pótlás vagy esetleg egy új lapszám, akkor kattintsunk a Követés ikonra az adott lap oldalának tetején, és megkapjuk az értesítéseket a változásokról. Az ikon újbóli megnyomásával a követést leállíthatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr5818320075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása