Arcanum blog

Hamis bankókkal akarták bedönteni az európai pénzpiacot

Szélhámosok, csalók és svihákok

2021. július 28. - arcanum admin

Átnéztük a száz évvel ezelőtti hírlapokat, hogy megtudjuk, milyen típusú csalások voltak akkor divatban, és miféle szélhámosok jártak túl embertársaik eszén a kisebb-nagyobb nyereség reményében. Az eseteket az 1921. július 28-i napilapokból gyűjtöttük össze, az illusztrációk ennél régebbi újságokból valók.

Pénzhamisítók az európai pénzpiac összeomlásáért dolgoztak

Elárasztják Európát az oláh kommunisták címmel olvashatjuk az Új Barázdában, hogy egyenesen Európa pénzpiacát kívánták tönkretenni a megátalkodott pénzhamisítók. A romániai kommunista párt irodájában gyártották a dollárokat, fontokat és frankokat, melyekkel elárasztani kívánták Európát egy komolyabb csőd reményében.

„A romániai kommunista összeesküvésnek, melyből kifolyólag több parlamenti képviselőt is letartóztattak, még mindig újabb szenzációk derülnek napfényre, így legutóbb a nyomozás kiderítette, hogy a kommunista párt bukaresti központjának titkos helyiségeiben dollárokat, frankokat és fontokat gyártó tökéletesen berendezett hamis pénznyomó gépek vannak elrejtve. Ezzel az volt az összeesküvők szándéka, hogy Európa pénzpiacát e hamis pénzekkel teljesen elárasszák és így az egyes államokat gazdasági csődbe kergessék.” (Új Barázda, 1921. 07. 28.)

vasarnapiujsag_1864_pages437-437.jpg

Vasárnapi Ujság, 1864.

Nagystílű szélhámosként „dolgozott” az állítólagos mérnök

Három és félmillió korona értékű csalása miatt éppen körözte a rendőrség a szélhámost, aki határozott fellépéssel, egyre nagyobb ígéretekkel és persze összegekkel verte át áldozatait. Kereskedőként mindenféle árut kínált, ám az előlegek felvétele után általában felszívódott. Ez ma is elismert műfaja a csalásnak, klasszikusan tiszta munka.

„Ma délelőtt a főkapitányságra feljelentés érkezett Bürckl Hubert Adolf állítólagos mérnök ellen. Bürckl nagyobb ipari vállalatokkal, gyárakkal és nagykereskedő cégekkel tartott fenn állandó üzleti összeköttetést, az ország nagy részét bejárta s mindenütt vagontételekben a legkülönfélébb árukat ajánlotta megvételre igen olcsó áron. Miután az előleget megkapta, természetesen sehol nem szállította le az árukat.

Legutóbb Kaposváron járt, ahol csakhamar egv bankkal lépett érintkezésbe. Ennek a banknak egyik vállalata: a Magyar Ipar és Mezőgazdasági Részvénytársaság számára néhány vaggon mész szállítására vállalkozott. Előleg fejében felvett 46 ezer koronát és a banknál azóta nem jelentkezett. A kaposvári bank feljelentése után a rendőrség nyomozást indított az állítólagos mérnök elfogatására, mert a detektívek egy régóta körözött nagystilű szélhámost sejtenek Bürcklben.

Az első feljelentés után rövid időn belül még körülbelül tizenkét feljelentés érkezett a budapesti főkapitányságra a szélhámos mérnök ellen s a rendőrség megállapította, hogy körülbelül három és félmillió koronát tesz ki az az összeg, amellyel Bürckl üzletfeleit megkárosította. A detektívek megállapították, hogy a szélhámos Cseh-Szloválkiába szökött.” (8 Órai Ujság, 1921. 07. 28.

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

vasarnapiujsag_1868_pages535-535.jpg

Vasárnapi Ujság, 1868.

Mínuszos hír a Népszavában: a csaló tagadja a csalást

Kakuszy Antal kikéri magának! Úgy tűnik, valamiféle helyreigazítást közöltek a Népszava hasábjain, melyet a csaló maga kért személyesen az újság szerkesztőségében.

„— Letartóztatott csaló. Keddi lapunkban ezen a címen megírtuk, hogy Kakuszy Antalt kémkedés és egyéb okok miatt letartóztatták. Most Kakuszy fönt járt a szerkesztőségünkben és kijelentette, hogy ez a híresztelés teljesen alaptalan.” (Népszava, 1921. 07. 28.

frissujsag_1908_05_pages73-73.jpg

Friss Ujság, 1908. 05. 10.

Letartóztatták a nagyban utazó fakereskedőt

Egy nívós budapesti szállodában élt, a nyüzsgő kávéházi életet kedvelte az a csaló, aki faipari cégeket vert át, nagy összegű előlegek felvétele után pedig felszívódott. Nem igazán sikerült neki élvezni a megszerzett pénzt, az alábbi cikk szerint egyenesen a kávéházból vitték a dutyiba.

„Tegnap este Molnár György detektív a City-kávéházból előállította a főkapitányságra Weil Rezső bécsi lakost, aki bemondása szerint fakereskedéssel foglalkozik. Weil ellen azonban öt helyről feljelentés érkezett, hogy előkelő budapesti facégeknek nagy tételekben import tűzifát adott el, előleget vett föl, de többet azután nem jelentkezett. A feljelentők között van elsősorban a Dechmel Károly fakereskedő cég, a kinek Weil negyedmillió koronáért ígért fát. Más négy cégtől 2—300.000 koronát vett fel, úgy hogy a rendőrség eddigi megállapítása szerint szélhámosságaiba körülbelül másfél millió koronát szerzett össze. A feljelentések alapján Molnár detektív nyomozni kezdett Weil után és megállapította, hogy az egyik előkelő budapesti szállóban lakik s állandóan fakereskedők és faügynökök társaságában van. A City-kávéházba szokott járni, ahol tegnap este Molnár György detektív ráakadt. Bekísérte a főkapitányságra, a hol Weilt kihallgatása után őrizetbe vették, ma délelőtt pedig letartóztatták.” (Az Est, 1921. 07. 28.

frissujsag_1901_07_pages19-19.jpg

Friss Ujság, 1901. 07. 06.

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr416636308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása