Arcanum blog

Charles Bronson ma lenne százéves

Távolba meredő tekintete örök

2021. november 03. - arcanum admin

Minden idők egyik legismertebb western-hőse, a szótlan és szigorú tekintetű Charles Bronson ma ünnepelné századik születésnapját. Figurája a filmművészetben megkerülhetetlen, olyan ikonikussá vált filmekben játszott, mint A piszkos tizenkettő, A hét mesterlövész vagy a Volt egyszer egy vadnyugat.

Charles Dennis Buchinsky néven született a pennsylvaniai Ehrenfeldben 1921. november 3-án, litván bevándorlók 11. gyermekeként. Még négy testvére született, a 17 fős család szénbányászatból élt, amelyet középiskolai tanulmányai után a fiatal Charles is folytatott. A II. világháborúban a Csendes-óceánon szolgált a légierő lövészeként, hazatérve pedig nem ment vissza a bányába, hanem rengeteg alkalmi munka után képzőművészetet tanult, amely hozzásegítette egy díszlettervezői álláshoz, ahonnan csak egy ugrás volt az első epizódszerep. 1949-ben már társulati tagként játszott a Pasadena Playhouse-ban, Kaliforniában. Az Arcanumban keresgéltünk további részleteket az életéről.

marcius_03a_1200x628px_2.jpg

Pesti Műsor, 1993. 07. 02.

„1951 elején statisztálni hívják Henry Hathaway „Mosta flottánál vagy” című filmjéhez, melynek főszerepét Gary Cooper alakítja. Hathaway felfigyel a fiatalemberre és kisebb beszélőszerepet bíz rá. Ettől kezdve gyakran tűnik fel kisebb szerepekben, először a Fox, majd a Metro filmjeiben. 1952-ben már harmadik filmszerepét alakítja Cukor György „Pat és Mike”-jában, ő támad rá — valakinek a megbízásából — a karate bajnoknő Katherine Hepburnre.” (Film Színház Muzsika, 1978. 01. 07.

A karrierhez jól csengő név kellett

Sötét haja és a mandula-vágású szeme miatt gyakran feltételezték róla, hogy indián felmenői vannak. Ám ez nem igaz, ugyanis bevándorló apja lipek tatároktól, azaz Fehéroroszországban, Litvániában és Lengyelországban élő tatár származású ősöktől származik, ázsiai vonásait innen örökölte.

november_01_1200x628px_1.jpg

Új Magyar Szó, 2006. 10. 31. 

A történet szerint az ifjú Charles Bunchinskyt a magyar származású Tóth Endre, azaz André de Toth nevezte el Bronsonnak egy közös munka alkalmával, méghozzá a Bronson Canyonról, ahol épp aktuális filmje készült, mert szerinte kiválóan illett hozzá ez a név. Más történet szerint ő maga találta ki ezt a nevet, amikor átsétált a Paramount Pictures filmstúdió egyik bejáratán, a Bronson Gate-en. Az viszont biztos, hogy először az 1954-ben készült Drum Beat című filmben szerepelt így a stáblistán. A Népszabadság 2010. november 13-i számában olvashatunk arról, pontosan hogyan történt a névváltoztatás.

„Egy André de Tothról szóló cikk nem érhet úgy véget, hogy ne említsük meg: ő találta ki a színész Charles Buchinsky művésznevét. Sok alkalommal dolgoztak együtt, és a színész a nyakára járt, hogy találjon ki neki egy művésznevet. Mivel már nagyon idegesítette, és épp egy barátságtalan kőbányában forgattak a Bronson Canyonban, odavetette neki: „Az ég szerelmére, hát legyél Charles Bronson!” „Nem is rossz!” – felelte akkor már Charles Bronson.” (Népszabadság 2010. 11. 13.

A névváltoztatás még sokáig megjelenik az újságírók kérdései között.

„Tizenkettedik filmje után nevet változtat; Charles Buchinskyból Charles Bronson lesz. „Az ember legalább angolosan hangzó névvel alakítson indiánokat” —mondta erről egy 1972-es interjúban, egyben arra is utalva, hogy főképp „másodrendű amerikaiak” ábrázolására alkalmazták akkoriban a kis költségvetésű produkciókban. 1958-ban alakítja élete első főszerepét a „Géppuskás Kelly” című alkotásban.” (Film Színház Muzsika, 1978. 01. 07.

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

Magányos hős a Volt egyszer egy vadnyugat-ban

Sergio Leone először korábbi filmjei főszereplőjének, Clint Eastwoodnak ajánlotta fel Harmonika szerepét a Volt egyszer egy vadnyugat-ban, de Eastwood visszautasította az ajánlatot. Így szerződtette végül Charles Bronsont a szerepre, mellyel legenda született. A szótlan, magányos hős figuráját ettől kezdve ő játszotta. Az első siker világhírűvé tette, ám érdekes módon a filmet nem játszották a mozik Amerikában.

„Sergio Leone, az olasz „spaghetti-westernek” elismert alkotója tervez egy filmet, melyet később „Volt egyszer egy Vadnyugat” címmel ünnepel a világ, és ennek főszerepére, a kulcsszerepre Charles Bronsont hívja meg. A film világsikert arat, de Amerikában soha nem játsszák a mozikban. Bronson európai sztár lesz.

… Miközben a kritika egyre barátságtalanabb filmjeivel, tulajdonképpen a siker kopogtat művészpályája kapuján. Charles Bronson alakításai fogalommá válnak a nézők körében. Nem véletlen, hogy 1972-ben a Hollywoodba akkreditált tudósítók neki ítélik az „Amerikán kívül legsikeresebb amerikai művész” címét.” (Fim Színház Muzsika, 1978. 01. 07.

kajla_pecsetek.jpg

Magyar Szó, 1968. 06. 16.

„Claudia Cardinale, a csodaszép olasz színésznő játssza a női főszerepet a Once Upon a Time... In the West című, sok millió dollárba kerülő legújabb vadnyugati tárgyú filmben, amelyet Sergio Leone rendez. Claudián kívül Henry Fonda, Jason Robards és Charles Bronson szerepel. A felvételen Claudia Cardinale és Charles Bronson” (Magyar Szó, 1968. 06. 16.

Küllemében személyisége is megjelent

Ötvenévesen ért a csúcsra, ekkor már sokat foglakozott vele a sajtó. Úgy tűnik, a zord külső makacs embert takart, felesége szerint legalábbis pontosan olyan a férje, mint amilyennek színészként megismerte a közönség.

„Charles Bronson az ismert epizodista ötven éves korára sztár lett. Háborús filmekben, vadnyugati filmekben és a televízióban látható, a tíz éve igen ismert jellemszínész, akiről sohasem sejthette senki sem, hogy egy napon kilép az epizódszerepekből és — sztár lesz. Főszereplő.” (Uj Kelet, 1970. 05. 26.

„Jill Ireland, a felesége is nyilatkozott róla, most, hogy neve a magasba röpült. — Charles keményfejű, konok ember. Mindig neki van igaza. Sajátos dolog, de csakugyan így van. Ha vitatkozom is vele, később rájövök, hogy neki volt igaza. Mert olyan a logikája, olyan az élettapasztalata, hogy mindig ő látja meg helyesen a dolgokat. Már tudnom kellene, hogy az ő próféciáit, az ő cselekedeteit igazolja az élet. Igaz, hogy konok, nehéz ember, de tud olyan gyengéd is lenni, amilyen csak egy igazi férfi lehet.

… Jill Ireland angol színésznő és férje, Charles Bronson játsszák a Rómában forgatott Az erőszak városa című film főszereplő-kettősét.” (Uj Kelet, 1970. 05. 26.

filmvilag_1970-1613679399_pages213-213.jpg

Filmvilág, 1970. 03. 15.

Hosszú betegség után hunyt el

Demencia jelei mutatkoztak rajta, majd hosszú betegeskedés következett. A filmezést régesrég hátrahagyva, egy kórházban érte a halál.

„Nyolcvanegy éves korában, egy Los Angeles-i kórházban elhunyt Charles Bronson filmszínész, a hatvanas-hetvenes évek egyik legnépszerűbb amerikai sztárja, a rettenthetetlen akcióhős archetípusának megteremtője. Bronson évek óta betegeskedett, Alzheimer-kórban szenvedett, de halálát végül tüdőgyulladás okozta.” (Magyar Hírlap, 2003. 09. 02.)

filmszinhazmuzsika_1968_1_pages765-765.jpg

Film Színház Muzsika, 1968. 06. 22.

A halál ötven órája, Henry Fonda-val

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr6416744860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása