Arcanum blog

Marylin titkos ajándékát Kennedy sosem viselte

Közös fotóikat a titkosszolgálat eltüntette

2021. május 19. - arcanum admin

Marilyn Monroe és John F. Kennedy viszonya már fennállásakor nyílt titoknak számított. Az elnök 45. születésnapjára szervezett ünneplésen Marilyn nem csak énekelt, hanem ajándékot is adott az elnöknek. És ekkor készült az egyetlen megmaradt fénykép, amelyen mindketten szerepelnek.

majus_02_1200x628px_1.jpg

Háromszék, 2010. 06. 05.

Pontosan ma 59 éve, 1962. május 19-én, a demokrata párt összejövetelén John Fitzgerald Kennedy 45. születésnapját ünnepelte. A Madison Square Gardenben tartott rendezvényen - meglepetés vendégként - titkos szeretője, Marilyn Monroe is megjelent, hogy az elnököt köszöntse. A „Happy birthday, Mr. President!” azóta legendássá vált eléneklésével minden kétséget kizáróan nagy örömet szerzett az elnöknek.

Az igencsak erotikus előadás néhány jól elhelyezett lihegéssel indult, ám ez nem volt része a tervnek. Utóbb kiderült, hogy a díva egyszerűen eltévedt az épületben, végül már szaladnia kellett, amikor hallotta, hogy a műsorvezető a színpadra szólítja. Fél perccel később kissé zihálva ugyan, de a közönség elé lépett.

Az egyetlen közös kép negatívját elrejtették

A hivatalos események után szűk körben, egy manhattan-i villában folytatódott a szórakozás. Itt készült az egyetlen olyan fénykép, amelyen JFK és Marilyn együtt szerepel. Valószínűleg az összes többit az elnökre való tekintettel a titkosszolgálat megsemmisítette. A fekete-fehér fényképet Cecil Stoughton, a Fehér Ház fotósa készítette. Három hónap múlva Marilyn már halott volt.

magyarszo_2010_06-1580158911_pages228-228_2.jpg

Magyar Szó, 2010. 06. 11.

„A fotón a drágakövekkel díszített, testhez álló ruhát viselő szőke bombázó az elnök és öccse, Robert között áll, utóbbiak háttal láthatók. Monroe — akinek az egykori pletykák szerint viszonya volt John F. Kennedyvel, majd Roberttel is — szűk három hónappal később tisztázatlan körülmények között halt meg, a hivatalos verzió szerint öngyilkos lett. A május 19-i manhattani parti volt az utolsó nyilvános rendezvény, ahol megjelent. JFK 1963-ban lett merénylet áldozata, Róbertét 1968-ban gyilkolták meg.

A fotó — amelyet 23 000 dollárért kínálnak eladásra — úgy maradhatott meg az utókor számára, hogy a fényképész a negatívot annak idején elrejtette a biztonsági szolgálatok elől. A fényképet eladó Keya Morgan történész-filmrendező — aki Cecil Stoughtontól vásárolta azt meg — elmondta: JFK-ről és Monroe-ról ugyan több közös fotó is készült, de az elnöki titkosszolgálat és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) minden felvételt elkobozott.” (Háromszék, 2010. 06. 05.

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

Aranyórát ajándékozott az elnöknek

Tizenöt évvel ezelőtt, egy árverésen bukkant fel az az aranyóra, amelyet Monroe születésnapi ajándékként adott JFK-nek. Az akkor 120 ezer dollárért elkelt órán vésés látható és egy üzenet is tartozik hozzá.

magyarszo_2005_10-1580156632_pages445-445.jpg

Magyar Szó, 2005. 10. 25.

„A Rolex márkájú aranyórán üzenet is látható: Jacknek szerelemmel, ahogy mindig, Marylin, 1962. május 29. E dátum előtt 10 nappal énekelte a Madison Square Gardenben Monroe az elnöknek szóló, elhíresült születésnapi dalát. Az Alexander Autographs aukciós ház elnöke, Bili Panagopulos úgy nyilatkozott, hogy a vevő egy, az Egyesült Államok keleti partjáról érkezett gyűjtő, de a nevét nem árulta el.

Az óra dobozában egy papírfecnire írt vers is található, „Szívélyes kérvény születése napján" címmel. Úgy tartják, hogy az ajándékot Marylin az elnök tanácsadójának, Kenneth O'Donnellnek adta át, s ő továbbította Kennedynek. Ám amikor az meglátta, azt kérte O’Donnelltől, hogy szabaduljon meg az órától. Ez volt életemben a legnehezebben felbecsülhető tárgyak egyike - tette hozzá Panagopulos. Az eredetileg 40-60 ezer dollár értékűre becsült óráért végül 120 ezret fizetett új tulajdonosa.” (Magyar Szó, 2005. 10. 25.)

Boldog születésnapot kívánt egy festménnyel is

Talán kevesen tudják, hogy Marilyn Monroe érdeklődött a festés iránt is. Bár alkotásainak művészi értéke vitatható, eszmei értéke igencsak borsos: 2005-ben 78 ezer dollárt ért.

balkon_2006-1592425278_pages282-282.jpg

Balkon, 2006. 6. szám

„Egy Los Angeles-i aukción 2005 júniusában került kalapács alá a színésznőként körülrajongott, ám festőként egyáltalán nem számon tartott Marilyn Monroe egyetlen szál vörös rózsát ábrázoló festménye. A különösebb művészi „értékeket” nem mutató képen két felirat is van; az egyik így szól; „Boldog születésnapot, Kennedy elnök, Marilyn Monroe-tól"; a másik: „Boldog születésnapot, 1962. június 1., minden jót, Marilyn-Marilyn". A dátum a színésznő utolsó, harminchatodik születésnapját jelzi, néhány hónappal később követett el öngyilkosságot (s műve soha nem jutott el az amerikai elnök kezébe). A festmény azonban így is nem kevesebb, mint 78.000 dollárért (15,8 millió forint) kelt el - miközben mondjuk az Amerikában is jól ismert Munkácsy Mihály Mézeshetek című festményéért 1995-ben, a Christie’s egyik New York-i árverésén „csak" 34.000 dollárt adtak.” (Balkon, 2006. 6. szám)

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr4716563620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása