Arcanum blog

Shahrukh Khan népszerűbb, mint Tom Cruise és Brad Pitt

"A semmiből érkezett fiú története" jól jött az iparágnak

2022. november 02. - arcanum admin

Igazi sztárokat nem csak Hollywoodban találunk, hanem a Föld túloldalán, Bollywoodban is. Közülük is a legnagyobb csillag Shahrukh Khan, a jófiú, aki meghódította a fél világot.

A nyolcvanas években kezdte pályafutását televíziós sorozatokban, mára száznál több film, megszámlálhatatlan díj és kitüntetés, milliárdos rajongótábor fémjelzi sikereit. Shahrukh Khan (SRK) indiai színész, producer és üzletember, újabban pedig televíziós személyiségként is láthatja a közönség. Jól ismert humanitárius tevékenységéről, szerény és alázatos emberként írják le, vitathatatlanul ő ma a legnagyobb sztár az indiai filmiparban. Bollywood királya ma, 2022. november 2-án ünnepli 57. születésnapját.

november_01_1200x628px.jpg

Figyelő, 2017. 10. 26.

Az utóbbi években az európai és az amerikai földrészen is egyre nagyobb ismertséget szerzett. Mi arra voltunk kíváncsiak, a magyar olvasók mit tudhattak a sztárról és az őt övező sikerekről. Az Arcanumban meglepően kevés hivatkozást találunk róla, annak ellenére, hogy a bollywoodi filmiparban elfoglalt pozícióját Tom Cruise-éhoz hasonlították, miszerint „sztárságában és profizmusában” nagyon hasonlít a hollywoodi színészre.

„A legnagyobb sztár, akiről még sosem hallottál – így emlegeti az amerikai és az európai sajtó Shahrukh Khant. Afrikában, Ázsiában vagy a Közel-Keleten azonban elég csak azt írni: SRK vagy „King Khan”, máris mindenki tudja, hogy Bollywood, azaz a hindi nyelvű filmipar ikonjáról van szó. A magyar mozibarátok zöme sem láthatta még a vásznon.” (Népszabadság, 2010. 02. 10.

Az istenségként imádott sztár egy „semmiből érkezett fiú”

Egy kiváló összeállítás jelent meg Shahrukh Khan-ról a Népszabadság, 2010. február 10-i számában. Ebből kiderül több érdekes adat és részlet is, például hogy mekkora gépezet áll a sikeres filmgyártás és a színészek mögött. A nézettségi mutatók vagy az eladott jegyek alapján úgy tűnik, hogy Shahrukh Khan már régóta lekörözte amerikai kollégáit.

„Igaz, hogy van nála jóképűbb és tehetségesebb színész is Indiában, sőt a legnagyobb rivális épp lekörözte a jegyeladásokban. Azonban tagadhatatlan, hogy a kisfiús mosolyáról elhíresült negyvennégy éves színész neve immár több mint egy évtizede összeforrt Bollywooddal, és jelképévé vált annak. A Business Week szerint bollywoodi filmekre évente 2,6 milliárd jegyet adnak el, míg bollywoodiakra 3,6 milliárdot, ezért valószínű, hogy Brad Pitt vagy Tom Cruise ismertségben a nyomába sem érhet.

…Khan egyébként akár saját életéről is forgathatna filmet: édesapja, aki egykor India függetlenségéért harcolt, úgy ismerkedett meg édesanyjával, hogy egy autóbaleset után vért adott neki, ezzel  megmentve életét. A Delhiben, középosztálybeli muzulmán családban nevelkedő Khan nem tervezte, hogy színész lesz. Először közgazdasági diplomát szerzett, majd újságírást kezdett tanulni, ezt azonban már filmes karrierje miatt nem fejezte be. Szülei halála után, 1991-ben költözött Mumbaiba, a hindi filmipar fővárosába. Eredetileg nem filmezni ment oda, hanem szerelmét, Gaurit követte. A hindu lány szülei nem kedvelték Khant, azonban végül elnyerte szíve hölgyét, és még filmes karrierje kezdete előtt összeházasodtak.

Gyermekeiket a hindu és a muzulmán vallás szerint is nevelik, és Khan elmondása szerint otthon a Korán a hindu istenszobrok mellett fekszik. Első filmszerepét 1992-ben kapta (korábban néhány sorozatban már játszott Delhiben), és rögtön elnyerte a legjobb ifjú tehetségnek járó Filmfare-díjat, ami Bollywoodban az Oscarral egyenlő. Khan azóta több mint ötven filmet forgatott és tizenhárom Filmfare-t kapott.” (Népszabadság, 2010. 02. 10.

nepszabadsag_2010_02-1574302416_pages192-192_1.jpg

Népszabadság, 2010. 02. 10.

„A klánok uralta hindi filmiparban, ahol a sikerhez általában elengedhetetlen, hogy egy feltörekvő tehetség apja rendező, producer, de minimum színész legyen, Khan története egyedülálló. Egy rendezőnek annyira tetszett a „semmiből” érkezett fiú története, hogy karrierje elején azt javasolta Khannak, hogy tagadja le diplomáját, mert a tanulatlan muzulmán üstökös története, akinek sikerét szülei nem érhették meg, még eladhatóbb. Ugyancsak finoman megsúgták: jobb lenne házasságát is titkolni, mert az nem fér össze a szívtipró képpel. Erre a tanácsra sem hallgatott, jegygyűrűjét talizmánként őrzi (egy forgatáson eltűnt, ekkor az egész stábnak azt kellett keresnie), és botrányoktól mentes családi életet él. Filmjeiben elvből nem vállal csókjelenetet.” (Népszabadság, 2010. 02. 10.

nepszabadsag_2010_02-1574302416_pages192-192_2.jpg

Népszabadság, 2010. 02. 10.

„Indiában a sztárokat majdhogynem isteníti a közönség, ezért Khan is csak testőrök kíséretében lép ki az utcára. Ez azonban nem zavarja, mert úgy véli, épp ezért dolgozott. Arcával pedig bármi eladható, keresetének nagy része a reklámokból származik. Ezekért annyit kér, amennyit nem szégyell, miközben egy filmet kisebb gázsiért vállal el, mint a többi sztár. – Bollywood tett azzá, aki vagyok, ezt nem felejtem el – magyarázza a döntését.” (Népszabadság, 2010. 02. 10.

A második leggazdagabb színész a világon 2017-ben

A Figyelő 2017. október 26-án a hollywoodi sztárgázsikról írt, és összeállított egy aktuális sorrendet is, amelyben Jerry Seinfeld amerikai televíziós személyiség az egyetlen, aki megelőzi Shahrukh Khan-t a becsült vagyona alapján. A fentebb emlegetett Tom Cruise csak harmadik ezen a listán, a szintén indiai Amitabh Bachchan pedig az ötödik. Ez is jól mutatja, hogy Bollywood semmiben sem marad el Hollywood mögött, bizonyos mutatókban meg is előzi azt.

Mára kicsit átrendeződött a sorrend, Shahrukh Khan-t 2021-ben a világ 8. leggazdagabb színészeként tartották számon.

„ 2. Sáhruh Khan

  • Vagyona: 600 millió dollár (156,7 milliárd Ft)
  • Az indiai filmgyártás, vagyis Bollywood királyának is szoktak hívni.
  • Eddig közel száz filmben szerepelt. A Newsweek még 2008-ban a világ ötven legbefolyásosabb embere közé is beválasztotta.

Minden bizonnyal még pár hasonló esztendő, és a hollywoodi sztárgázsik lassan elkezdenek apadni. Ez persze egyelőre csak feltételezés. Az viszont tény, hogy a világ már nem csak az USA álomgyára körül forog. Elég csak ránézni a leggazdagabb színészek rangsorára. A tízes listán két indiai is szerepel!” (Figyelő, 2017. 10. 26.

Diplomáciai vihar: terroristának nézték Khant

A Népszabadság, 2009. augusztus 24-én írt arról, ami egy amerikai repülőtéren történt. Shahrukh Khant - állítása szerint - terroristának nézték, emiatt hosszasan várakoztatták. Furcsa egybeesés, hogy éppen ekkor mutatták be új filmjét, amely egy terrorizmussal kapcsolatos témát dolgozott fel, így szándékos, promóciós ügyeskedéssel vádolták meg, amit persze visszautasított.

„Diplomáciai bonyodalmakat okozott India és az Egyesült Államok között a héten, hogy a Newark repülőtéren valamivel több, mint egy órán át feltartóztatták az indiai filmipar legnagyobb sztárját. Újdelhi az Indiába akkreditált amerikai nagykövettől kért magyarázatot arra, hogy Shahrukh Khant csak a chicagói konzul közbelépése után engedték el. Több indiai miniszter is éles hangon ítélte el az esetet. Az indiai sajtó szerint néhány rajongó tüntetést szervezett és amerikai zászlót is égetett.” (Népszabadság, 2009. 08. 24.

Később kiderült, hogy az amerikai hatóságok szerint azért kísérték egy külön szobába a sztárt, mert a csomagja nem volt a gépen, amivel érkezett. „A Bollywood „királyaként” számon tartott muzulmán színész szerint azonban azért, mert (egyébként elég gyakori) vezetékneve túlságosan hasonlított egy keresett terrorista nevére, és a számítógépes rendszer ezt jelezte a határőröknek” – írták az eset összefoglalójában.

nepszabadsag_2009_08_pages470-470.jpg

Népszabadság, 2009. 08. 24.

„Többen megjegyezték: érdekes egybeesés, hogy az indiai színész következő filmjének címe „A nevem Khan”, és a szeptember 4-e utáni fokozott biztonsági intézkedéseknek a muzulmán indiaiakra gyakorolt hatásáról szól. A történet főszereplője a San Franciscóban élő Rizwan Khan, aki egy terroristáéval megegyező neve miatt az amerikai hatóságok látókörébe kerül. Khan tagadta, hogy a nagy port kavart esemény reklámfogai lettek volna, mint fogalmazott: neki már nincs szüksége ilyesfajta népszerűsítésre.

… A Newsweek tavaly a világ ötven legbefolyásosabb személyisége közé sorolta (még Oszama bin Ladent is megelőzte), mégpedig azért, mert a milliók által látott filmjeiben India és Pakisztán, valamint a hinduk és muzulmánok békés együttélését hirdeti.” (Népszabadság, 2009. 08. 24.

 Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A színész, aki „pozitív változást próbál hozni a társadalomba”

Shahrukh Khan jól ismert humanitárius tevékenységéről, és az emberi jogok védelmének harcosaként. A 2018-as Világgazdasági Fórum davosi konferenciáján kitüntetést is kapott eddigi tetteinek elismeréseként. A Kárpáti Igaz Szó, 2018. január 17-én számolt be az eseményről.

„Ez is Davosban történt - Az emberi jogok területén végzett munkája elismeréseként vehetett át díjat Cate Blanchett ausztrál színésznő, Elton John brit énekesdalszerző és Sáhruh Khán hollywoodi szupersztár a 48. davosi Világgazdasági Fórum előestéjén, írja az MTI.

Blanchett a menekültek ügye iránti elkötelezettsége, Elton John az általa létrehozott AIDS alapítvánnyal végzett jótékonysági tevékenysége, Sáhruh Khán pedig az indiai nők és gyermekek jogaiért való kiállásának elismeréseként kapta meg a Crystal Award nevű díjat, amelyet olyan művészeknek ítélnek oda, akik pozitív változást próbálnak hozni a társadalomba.” (Kárpáti Igaz Szó, 2018. 01. 17.

„Jolie-ra és Khánra vadásznak a rajongók”

2012-ben ott volt a Berlinárén is, amiről a magyar sikerek okán sokat írtak a lapok. A beszámolók szerint az őt követő, fanatikus rajongótábor Németországba is követte.

„A legjobb filmnek járó Aranymedvéért tizennyolc játékfilm, köztük Fliegauf Benedek Csak a szél című alkotása versenyez, bár a hivatalos programban 23 nagyjátékfilm szerepel. A német fővárosban vendégeskedik a fesztivál ideje alatt Meryl Streep, Angelina Jolie, valamint a hollywoodi filmgyártás egyik legfényesebb csillaga, Sáhruh Khán is. A Berlinale díjait február 18-án osztják ki, a mustra utolsó napja csak a közönségé.” (Háromszék, 2012. 02. 11.

cuvantulnou_2009_08-1650492689_pages85-85.jpg

Cuvântul Nou, 2009. 08. 17.

„Jolie-ra és Khánra vadásznak a rajongók - …A rajongókat még a hideg és a szél sem tartja vissza attól, hogy sztárokra vadásszanak. Berlinben a hétvégén Angelina Jolie és az indiai álomgyár, Bollywood talán legfényesebb csillaga, Sáhruh Khán a legnépszerűbb „célpont". Khán részvétele sokáig bizonytalan volt a seregszemlén, a népszerű színész ugyanis megbetegedett. Dieter Kosslick azonban megnyugtatta a közönséget, az indiai szupersztár Berlinben lesz.

Khan - aki berlini vélemények szerint még George Clooneynál is több női rajongót tudhat magáénak - legújabb, Don The King is Back című akciófilmjét hozta el a német főváros rangos filmes eseményére. A 46 éves színésznek világszerte óriási rajongótábora van, sokan Berlinbe is elzarándokoltak közülük.” (Vasárnapi Hírek, 2012. 02. 12.

Talán a bőrfehérítő reklámot nem kellett volna elvállalni

Úgy tűnik, hogy az elérhetetlen sztár tökéletesebb, mint amilyet valaha el tudnánk képzelni. Mielőtt azonban még elragadtatnánk magunkat, hogy ilyen igenis létezik, jobb, ha tudjuk: Shahrukh Khan is hoz néha rossz döntéseket. Pontosabban a stábja, hiszen azt senki sem gondolhatja, hogy egy ilyen „intézmény” csak úgy, önálló elhatározásból hozza meg üzleti döntéseit. Az arcát adta például egy olyan reklámhoz, amely bőrfehérítő krémet népszerűsít. A bőrfehérítés árnyoldalaira valószínűleg nem gondoltak a menedzserei, amikor szerződtették a reklámszerepre, annál inkább a színészre, mint eladható, értékes termékre.

„A sötétebb bőrtónusú indiai nők évtizedek óta küzdenek a világosabb bőrért különböző módszerekkel. Az 1970-es évek elején jelent meg a máig legnépszerűbb termékcsalád, a Fair & Lovely (Fehér és Bájos), amely a gyártó szerint „önbizalmat kölcsönöz a használójának, hogy elérje álmait”. És valóban, Indiában a siker egyik kulcsa a nők számára - legyen szó házasságról vagy karrierről - a minél világosabb bőr.” – olvassuk a Magyar Idők, 2016. november 26-i számában.

magyaridok_2016_11-1597872403_pages511-511.jpg

Magyar Idők, 2006. 11. 26.

„A lakosság hozzáállásán nem segít, hogy a hírességek nemcsak a filmeken és a médián keresztül sugározzák ezt a hozzáállást, hanem rendszeresen megjelennek fehérséget reklámozó kozmetikai termékek hirdetésein is.

„A világos bőr a siker titka” - magyarázza az egyik legkedveltebb indiai filmszínész, Sahruh Khan a fiatal fiúknak, odanyújtva a Fair and Handsome (Fehér és Jóképű) férfiak számára készült terméket. A White Beauty (Fehér Szépség) nevű testápoló reklámfilmje szappanopera-szerűen meséli el egy gyönyörű, sötétebb bőrű nő történetét, akit szerelme elhagy egy világosabb nőért. Miután a lány elkezdi használni a terméket, kivilágosodik a bőre, és újra találkozik szerelmével, aki visszatér hozzá.

„Te döntesz!” - mondja a női hang a reklám végén. A rasszista videó csak egy a sok közül, amelyeket az indiai média sugároz. Az indiai világosítókrém-ipar - melyben már több nyugati márka, például a Lancome vagy a L’Oréal is jelen van - több mint 400 millió dollárt termel, és évente húsz százalékkal növekszik. Ezek az elvárások pedig az indiai lakosságot, amelynek 95 százaléka sötétebb bőrtónusú, arra kényszerítik, hogy behódoljon ennek az elképzelésnek, és elhiggye: a fehér szín a gyönyörű.” (Magyar Idők, 2016. 11. 26.

 Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr5417967276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása