Arcanum blog

Castro emberei rakták le a gerilla-kampány alapjait

Olcsó, mégis hatékony marketinget eszeltek ki

2022. február 23. - arcanum admin

A Fidel Castro vezette forradalmi mozgalom mindent elkövetett annak érdekében, hogy felhívja magára a figyelmet. Anyagi források híján a gerillák minél nagyobb feltűnést akartak, a lehető legolcsóbban. Ezt manapság gerilla-kampánynak nevezzük.

 Elrabolták Argentína legjobb autóversenyzőjét

A hirtelen jött marketing ötletek egyik legmerészebb példája, amikor egy híres argentin autóversenyzőt raboltak el, éppen 64 évvel ezelőtt, 1958. február 23-án. 

februar_03_1200x628px.jpg

A Hét, 1961. 05. 21.

Az akkoriban hatalmon lévő Batista tábornok szeretett volna Havannából egy kubai Las Vegast létrehozni, mellyel az amerikaiak pénzére pályázott. Ennek első lépése az volt, hogy 1957-től Forma-1-es versenyeket rendeztek a városban.

Kihasználva, hogy a híres argentin pilóta, Juan Manuel Fangio egy futam miatt éppen Havannában tartózkodik, a gerillák gyorsan akcióba léptek. Elrabolták az autóversenyzőt, melynek eredményeként Batista azonnal átfésültette a várost, hírverést csapva ezzel a forradalmi társaságnak.

Fangio bajnoki esélyei abban az évben elszálltak

Az emberrablásnak a versenyzőre nézve komoly következménye lett. Esélyes volt a bajnoki címre, de mivel nem vehetett részt a versenyen, nem tudott pontot szerezni, így abban az évben elmaradt a dicsőség.

„Mint az AP jelenti, ismeretlen tettesek vasárnap este behatoltak a havannai Lincoln Szálló előcsarnokába, és hátának szegezett revolverrel kényszerítették az ott tartózkodó Juan Manuel Fangiót, Argentína legjobb autóversenyzőjét, hogy a szálloda előtt álló gépkocsiba üljön. Az ismeretlen helyre elhurcolt Fangio esélyes részvevője lett volna a napokban megtartandó kubai Grand Prix autóversenynek.” (Magyar Nemzet, 1958. 02. 25.

kepessport_1957_1_pages178-178.jpg

Képes Sport, 1957. 05. 14.

„Az argentin sportember Havannában edzésről éppen szállodájába tért vissza, amikor egy ismeretlen fegyveres személy gépkocsiba kényszerítette, majd elrobogott vele.” (Népsport, 1958. 02. 25.

Egy nappal később elengedték

A rablás igen békés körülmények között zajlott, a versenyzőnek a haja szála sem görbült forradalmi fogsága alatt. Juan Manuel Fangio-t egy nappal később sértetlenül elengedték.

„Argentína kubai nagykövetsége kedd délelőtt bejelentette, hogy a kubai lázadók szabadon bocsátották Juan Manuel Fangio neves argentin autóversenyzőt, akit szombat este raboltak el. A bejelentés szerint Fangio a nagykövetség épületében tartózkodik, és jól érzi magát.” (Magyar Nemzet, 1958. 02. 26.

erdekesujsag_1958_01-06-1587587000_pages289-289.jpg

Érdekes Újság, 1958. 04. 12.

Később Fangio elmondta, hogy kifejezetten békésen bántak vele, és talán még az sem véletlen, hogy a verseny napját így kellett eltöltenie.

„Végtelenül udvariasak és szolgálatkészek voltak „fegyőreim”. Reggelimet az ágyban szolgálták fel és a versenyt televízión nézhettem, mindaddig, amíg az a sajnálatos baleset nem történt. Talán jobb is, hogy „elraboltak”, ki tudja, nem az életemet köszönhetem-e ennek a különös közjátéknak.” (Autó-Motor, 1958. 04. 01.

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

„Jó adag leleményességgel, s humorérzékkel vannak megáldva”

Nem csak az autóversenyzőt rabolták el Castro emberei, hanem bevetve fantáziájukat, akkoriban még különlegesnek számító további trükköket is alkalmaztak népszerűségük növeléséért. Az Érdekes Újság lelkesen számolt be a furfangos forradalmárok tetteiről.

„Castroék arról is nevezetesek, hogy jó adag leleményességgel, s humorérzékkel vannak megáldva. …Néhány hónappal ezelőtt több kubai napilapban megjelent Fidel Castro arcképe, s a hatóságok csak napokkal később jöttek rá a trükkre. Az történt, hogy a partizánok barátai megretusálták azt a híres amerikai óra reklámot, amelyen egy szakállas férfi tanúskodik a vízhatlan órák kiválóságáról. A férfi arcvonásait megváltoztatták, szemüveget biggyesztettek az orrára, s a reklámról a partizánvezér nézett farkasszemet az olvasóival.” (Érdekes Ujság, 1958. 04. 12.

kuba_1962_pages105-105.jpg

Kuba, 1962. 05. 01.

Alig két hónappal később ismét merészet léptek, mellyel újra meglepték ellenfelüket.

„Castro bejelentette, hogy április 5-én általános támadást indít a diktatúra megdöntésére. Batista és hívei a támadásig állandó rettegésben és készenlétben éltek, hiszen nem lehet egy olyan emberrel kukoricázni, aki annyira bízik erejében, hogy a támadás napját is előre közli a megtámadandókkal.” (Érdekes Ujság, 1958. 04. 12.

Veszélyes figyelemfelkeltő akciókat is szerveztek

Nem csillapodott a harci kedvük, és két éven át további akciókat eszeltek ki, amelyek mind arra szolgáltak, hogy megmutassák magukat, az embereknek pedig megüzenjék: itt vagyunk, elérjük a célunkat, semmi nem állhat az utunkba! A gerilla-kampányban nem riadtak vissza a gyújtogatástól sem. Izgalmasan indult, de már ismerjük a folytatást, végül minden a diktatúra felé vette az irányt.

erdekesujsag_1958_01-06-1587587000_pages289-289_2.jpg

Érdekes Újság, 1958. 04. 12.

„Fidel Castro partizánjai a fegyveres akciók hívei, ültetvényeket gyújtanak fel, vasutakat siklatnak ki, idegenkednek a szervezett tömegmozgalom harci formáitól. Nem használják ki a népi összefogásban rejlő lehetőségeket, de nagy bátorsággal és önfeláldozással küzdenek a szabad Kubáért.” (Érdekes Ujság, 1958. 04. 12.

Kubáról és Fidel Castro uralkodásáról írt korábbi bejegyzésünk ide kattintva érhető el. 

Ha olvasgatnál az Arcanum adatbázisában, nézd meg az előfizetési lehetőségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://arcanum.blog.hu/api/trackback/id/tr817735616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása