Lélek az összeomlott világ fölött

A 170 éves Jászai Mari

2020. február 24. - hacsa.

"Ez a lélek volt összeomlott világunk fölött a magyar géniusz egyik szövétneke" - így búcsúzott a 8 órai újság (1926. október 6.) Jászai Maritól. Aki ma él, csak hírből (és legfeljebb két némafilmből) ismerheti a nagyságát. De pálykezdő korában még hírből sem ismerhette senki. Nem voltak hozzá nagyon kegyesek a kritikusok. Később pedig már nem férhetett hozzá kritika. Szent nemzeti ereklye lett belőle, mire túlélte korát.

Tovább

Vész a szín és vész a jav

Száz évvel ezelőtt halt meg Szinyei Merse Pál (1845-1920)

Egyszerre gyászolta az ország nagy piktorát és nagy önmagát. Szinyei Merse Pál az országcsonkítás véglegesítése előtt négy hónappal halt meg 1920. február 2-án ősei - Magyarországból éppen akkor kiszakított - felvidéki birtokán. Trianon árnyékában a nagy és szenvedélyes nekrológok a magyar földet gyászolták festője személyében. E nekrológok íróinak többségét azután kivetették a nemzetből. 

Tovább

Digitális időutazás az Arcanumon

Letűnt korok felfedezése az íróasztal mellől, avagy így lehetsz digitális Indiana Jones

Akár újságíróként, vagy kommunikációs szakemberként, és természetesen bloggerként is az írás során a témakutatás izgalmát szeretem a legjobban. Azt a folyamatot, amikor egy ötletről, egy tárgyról, egy épületről, egy valaha élt személyről mindent kiderítek, vagy többet megtudok, mint bárki más. A folyamat végén pedig megszületik bennem egy sztori, ami annak az adott témának a saját története. Így lesz egy több ezres adattengerből olvasmányos cikk, blogposzt vagy sajtóanyag.

A 25 millió oldalas kincsesbánya

A legtöbbször a kutatási terepem az Arcanum Digitális Tudománytár adatbázisa, ahol ma már több, mint 25 millió oldal vár arra, hogy felfedezzem. Gyakorlatilag megtalálható benne digitalizálva az összes olyan kiadvány, napilap, vicclap, magazin és szaklap, tudományos folyóirat, amelyet az 1700-as végétől nyomtatásban kiadtak. A keresés egyszerű, kulcsszavakra  vagy szóvariációkra lehet keresni különféle szempontok (évkör, médiacsoport, feltöltés ideje stb.). Így például, ha beírom az almafa szót, akkor a Magyar Királyi Kertészeti Akadémia Szemléi csakúgy megjelennek az almafa oltási tudnivalóival, mint az Új Írás irodalmi folyóirat Gutai Magda Almafa című verseivel.

almafa.JPGÚj Írás, 1971-01-01 / 1. szám

almafa2.JPGA Budapesti Állami Kertészeti Tanintézet Évkönyve (1894-1919)

A rengeteg találat között relevancia és időrendi sorrendiség szerint is lehet keresni, a találatokat leszűkíthetjük illusztrált/fotóval rendelkező oldalakra, külön kiemelhetjük egy adott korszak, évtized vagy évjárat publikációt. A sorozat-folyóiratok, gyűjtemények egyedileg is kereshetőek. Az analitika funkció pedig megmutatja, hogy az adott témával melyik időszakokban foglalkoztak a legtöbbet a korabeli lapok.

Az ellenőrizhető biztos tudás tárháza

S hogy miért nem egyszerűen az interneten kutatok? Bármennyire is bőséges manapság a világhálóról áradó információmennyiség, mégsem lehet mindent megtalálni. Ráadásul nagyon nehéz eldönteni, hogy az interneten szereplő tartalom valóban megállja-e a helyét. Tapasztalataim szerint az amatőrök által szerkesztett wikipédián is sokszor szerepelnek téves évszámok, és tények, amelyeket érdemes leellenőrizni a korabeli újságokban. Ráadásul az ADT arra is lehetőséget biztosít, hogy egy már sokszor feldolgozott témához új információt vagy érdekes kiegészítést keressünk. Ajánlom ezért minden diáknak és tanárnak, bölcsésznek, újságírónak, kommunikációs szakembernek és szövegírónak, hobbi bloggernek és influencernek. De ha valaki csak arra kíváncsi, hogy a születése napján éppen mi történt Magyarországon és a nagyvilágban, az is megtalálható.

 A gyorsaság bűvöletében

Bölcsésztanoncként imádtam a Széchenyi Könyvtár és a központi Szabó Ervin palota miliőjét, rengeteget kutakodtam katalógusokban és vártam a hőn áhított, kikért könyvekre, hogy végre tanulhassak vagy írhassak. Ma már ez jóval egyszerűbb, csak beírom a kérdéses témát az ADT vagy a Google keresőjébe és már sorjáznak is a találatok. Az ADT-t érdemes kiegészíteni olykor az elektronikus könyvtárak anyagival vagy a modern médiakereső adatbázisok legújabb tartalmaival. A digitalizálás meggyorsítja és megkönnyíti mindenki életét: húsz évvel ezelőtt, amikor újságírótanoncként megkaptam életem első témáját, kizárólag a nyomtatott újságok, a telefon és a személyes interjúk segítették az anyaggyűjtést. Ma már pedig akár fél óra alatt kideríthetek annyi információt egy adott témáról, amihez korábban hetek kellettek. Felgyorsult világunkban pedig ez a gyorsaság sokak munkáját támogatja.  Ha valaki szereti Indiana Jones filmjeit és a történelmet, az szeretni fogja az ADT-t is, amelynek virtuális világában hasonló kihívásokat és felfedezéseket élhetünk meg, csak kevésbé veszélyes módon.

Glázer Szilvi ( a Tó-Retró Blog bloggere, Füredi Anna néven)

Mióta égő a nácizmus áldozata?

A holokauszt honosítása honunkban

Az új családot alapító túlélők gyermekei is gyermeket neveltek már, amikor világszerte elterjedt az a szokás, hogy a vészkorszak iparosított tömegmészárlását annak a szónak a görög fordításával nevezik meg, amely a héber Bibliában a teljesen elégő áldozatot jelenti. A gyermekek gyermekei is gyermekeket neveltek már, mire a holokausztnak 2005-ben emléknapja lett. Január 27. Auschwitz felszabadulásának napja.

Tovább

Vándormadár lenn a hóban

1970. január

Nagy volt a hó és a munkaerőhiány. A vándormadár volt az új kínálat a gyűlöletkeresletre  Az ország még a decemberi marseille-i katasztrófa sokkhatása alatt állt. A csehszlovákok jöttek és kivertek bennünket a foci világbajnokságról. Bors Mátéval és Kloss kapitánnyal teltek a tévé előtt az esték. Mezei Mária eljátszotta utolsó színpadi szerepét.

Tovább

Lágerben a sláger

A slágerlistázás kezdetei Magyarországon

"A hatvanas években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma." Továbbá: "A hatvanas években, fellazult tételben fogalmazódott meg a világ." Továbbá: "Táguló gyűrűkben konszolidációt hullámzott a szép Balaton." (Cseh Tamás-Bereményi Géza: A hatvanas évek). Az ifjúsági probléma, a fellazulás, a konszolidációban táguló gyűrűk - ezek hozták be Magyarországra a slágerlistát.

Tovább

A tömeggyilkos váltó

A szajoli vasúti baleset - 1994. december 2.

A magyarországi vasúti közlekedés egyik legnagyobb katasztrófáját okozta egy hibásan beállított váltó 25 évvel ezelőtt. Ez a váltó sokkal több embert ölt meg, mint a biatorbágyi vonatrobbantó, Matuska Szilveszter. A 31 ember haláláért első rendűen felelős fiatalember még ma sincs ötven éves. Az áldozatok fele 21 év alatti fiatal (túlnyomórészt diák) volt. Mostanában járnának a mai emberélet útjának felén.

Tovább